Sanayide çarklar hızlandı

Sanayi üretimi mayısta önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 ile tahminlerin üzerinde arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki aya ...



Sanayi üretimi mayısta önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 ile tahminlerin üzerinde arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki aya göre yüzde 1,9 ile yılın en yüksek artışı yaşandı. Sanayi Bakanı Ergün, bu yıl içinde küresel kriz sürecindeki kayıpların büyük bölümünün telafi edilmiş olacağını söyledi.

Ekonomiden yüz güldüren sonuçlar gelmeye devam ediyor. Toplam sanayi üretimi, mayısta önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 olan artış beklentilerinin hafif üzerinde gerçekleşerek yüzde 15,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminde ise mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,9 ile yılın en yüksek artışı yaşandı. Ekonomistler, baz etkisinin gücünü yitirmeye devam edecek olması ve Avrupa ülkeleri kaynaklı mevcut risklerin de etkisiyle önümüzdeki aylardan itibaren üretimde artışların hız kesmesini bekliyor.

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre sanayi üretiminde yılın ilk beş ayında yüzde 16,9, ikinci çeyreğin ilk iki ayında ise yüzde 16,5'lik artış yaşandı. Sanayi Üretim Endeksi, Mayıs 2008'de 123,9 düzeyindeydi. Mayıs 2009'da yüzde 17,6 düşüşle 102,1 seviyesine kadar gerileyen endeks, bu yıl mayıs ayında da yüzde 15,6 artışla 118'i buldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin bir önceki aya göre değişimi mayısta yılın en yüksek artışı oldu.

Ocakta mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin bir önceki aya göre değişimi yüzde 0,7; şubatta yüzde 1,5, martta yüzde 1,0, nisanda yüzde 0,9 olmuştu. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Mayıs 2010'da bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 13,3, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 16,5, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 9,4 arttı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, söz konusu dönemde en yüksek artış yüzde 22,9 ile ara malı imalatında görüldü. Onu, yüzde 22 ile sermaye malı imalatı izledi. Dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 13,1, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 7,2, enerji yüzde 7 artış gösterdi. İmalat sanayii üretimi incelendiğinde, 2010 Mayıs'ta, bir önceki yılın aynı ayına göre oransal olarak en büyük artış yüzde 57,1 ile başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makine ve cihazların imalatında gözlendi. En yüksek düşüş gerçekleşen kalem ise yüzde 54,1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı oldu. Tütün ürünleri imalatı da yüzde 41,3 ile düşüş görülen alanların başında geldi.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomisti Başar Yıldırım, yayımladığı notta, verilerin yıllık bazda güçlü görünümünü devam ettirdiğini, mevsimsellikten arındırılmış verilerde de aylık bazda bu yılın en güçlü artışının görüldüğünü söyledi ancak şunları ekledi: "Gerek sanayi üretimi endeksi gerekse takvim etkisinden arındırılmış rakamlara yönelik yıllık artışlarda baz etkisinin gücünü doğal olarak yitirmeye başladığını izliyoruz. Geçtiğimiz yıldan gelen güçlü baz etkisinin gücünü yitirmeye devam edecek olması ile Avrupa ülkelerine yönelik mevcut riskler ve bunun ihracata olabilecek negatif yansıması; ikinci çeyrekte yüzde 14,5 büyüme kaydedileceğini düşündüğümüz sanayi üretim rakamlarında; yılın son çeyreği itibarıyla dikkatle izlenmesi gereken riskler arasında yer alıyor." Ekonomistler, sanayi üretiminde yıllık bazda çift haneli artışların yerini tek haneli artışlara bırakabileceğini düşünüyor.
Ekonomi 2010'da yüzde 6 büyür
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin mayıs ayında 2008 yılı Temmuz ayından bu yana en yüksek rakama ulaştığını belirterek, 2010 yılı içinde kayıpların büyük bölümünün telafi edilmiş olacağını söyledi. Ergün, Türkiye'nin benzer büyüklükteki ekonomiler arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline geldiğini belirtti ve Türkiye'nin 2010 yılının tamamında yüzde 6 civarında bir büyüme ile yine bu hızı devam ettireceğini kaydetti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise sanayideki üretim artışını ve temposunu ihracatın ve dış talebin belirlemeye devam ettiğini vurguladı. Mayısta sanayi üretiminin yüzde 15,6 artmasının, 'krizden sonra ihracat desteğiyle hızlı bir toparlanma sürecine giren Türkiye ekonomisindeki büyümenin sürdüğünün göstergesi' olduğunu dile getiren Büyükekşi, ihracatta ve sanayi üretiminde çift haneli büyümenin, yıllık bazda kuvvetli bir büyüme rakamının çıkacağını gösterdiğini kaydetti.

EKONOMİ SERVİSİ

Zaman