Chp'li Güvel'den, İmo Ve Mmo'ya Ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana'da bireysel sıkıntılara değil toplumun genelini ilgilendiren sorunlara takım halinde sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Chp'li Güvel'den, İmo Ve Mmo'ya Ziyaret
Adana'daki ziyaret turu kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşen Güvel, daha sonra Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı ve yönetim kurulu üyeleriyle MMO toplantı salonunda bir araya geldi.
Oda başkanlarına Ankara'da çevre illerin yaptığı lobi çalışmalarının etkinliğini anlatan Güvel, Adana'nın bu alandaki boşluğundan bahsetti. Kentteki yatırımlara yenilerinin eklenmesi gerekirken mevcut yatırımların bile ya yok edildiğini ya da yarım bırakıldığını anımsatan Güvel, "Önemli merkezlerimiz elden gidiyor. Beyin göçü verilmesine engel olamıyoruz. Adana'ya sahip çıkmak zorundayız" dedi.
Deprem kuşağında yer alan Adana'nın 27 Haziran 1998'de yaşadığı acının izlerinin hala silinmediğini vurgulayan Güvel, tüm çabalarına rağmen okullarda, kamu kurum ve kuruluş binalarında deprem riskine karşı bir iyileştirme yapılmadığına dikkat çekti.
Yapı denetim sisteminin Türkiye'de 17 ilde uygulandığını ancak ülkenin genelinin deprem kuşağında olduğunu belirten Güvel, sistemin Türkiye geneline yayılması gerektiğini belirtti. Siyasette tatmin olmak veya siyaseti geçim kaynağı olarak görenler yerine ülke ve bölgenin kalkınmasını ön planda tutacak insanlara ihtiyaç duyulduğunu önemle anlatan Güvel, iktidarın halkı yoksullaştırdığını, AKP'ye yakın birtakım kişilerin kalkındırıldığını söyledi. Güvel, "Bireysel kurtuluş, kurtuluş değildir. Cumhuriyetimizin tüm birikimleri elden gidiyor. Adana'da işsizliğin getireceği sosyal boyutları göz önüne almak zorundayız" diye konuştu.

BAKIR: "PROJE DEĞİŞİKLİĞİ ÇİRKİNLİK GETİRİR"
İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır ise geçmişte büyük kentlere sanayici taşıyan Çukurova Bölgesi ve özelde Adana'nın geri bırakıldığını savundu. Adana'nın yatırımlardan nasibini alamadığını belirten Bakır, 1980 yılından sonra meclise giren milletvekillerinin Adanalı gibi düşünmediğini kaydetti. Adana'nın geri kalmışlığında 1980 ve sonrasında siyaset yapanların büyük payı olduğunu ve bu görüşü birçok sivil toplum örgütünün paylaştığını öne sürdü. Adana'da alt ve üstyapının sıkıntılı olduğunu vurgulayan Bakır, şunları söyledi:
"Konut yapımı ve yerleşim düzenleri kötüdür. Kuzey Adana bir bakıma katledilmiştir. Seyhan Baraj Gölü etrafında kötü bir betonlaşma hakimdir. Kentsel altyapı geliştirilmediği için İMO, Mimarlar ve Şehir Plancıları büyük bir tıkanıklık yaşamaktadır. Bu süreçte siyasiler ve Adana'yı yönetenlerin büyük payı vardır. Örneğin kavşak projesinin değişikliği ses ve görüntü kirliliği getirecektir. Projenin değiştirilmesi Adana için çok çirkin bir proje halini alacaktır. Üstü açık yapılacak bir kavşak başta su taşkınları olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirir. Karayolları bu durumu bir an önce açıklığa kavuşturmalıdır. Başladığı işi planladığı gibi bitirmelidir. Yetkililerden konuyla ilgili bilgi alamıyoruz, projenin yeni halini göremiyoruz. Gerçekten ucube bir şey. Öte yandan Adana'nın acilen bir ulaşım master planına ihtiyacı bulunmaktadır ve yerel yöneticilerimiz artık vizyonunu geniş tutmalıdır. Tüm olumsuzluklara rağmen bahane üretmeden Adana için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

ATICI, İŞBİRLİĞİNE DİKKAT ETTİ
İMO'nun ardından MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı ve yönetim kurulu üyeleriyle de görüşen Güvel, Atıcı'dan oda çalışmaları hakkında bilgi aldı. Atıcı, makina mühendislerinin milletvekilleriyle sıkı bir işbirliği içerisinde olmak istediğini söyledi. 2008 yılında düzenlenen kent sempozyumuna yerel yönetimlerin gerekli ilgiyi göstermediğini anımsatan Atıcı, kamuda çalışan meslektaşlarının büyük çoğunluğunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını, bu konudaki iyileştirmeler için Güvel'den destek beklediklerini vurguladı. MMO Şube Sekreteri İmdat Çetiner ise Tarsus'a yapılması planlanan bölgesel havalimanı nedeniyle verimli tarım arazilerinin yok edilmesinin önüne geçilmesini istedi. Çetiner, havalimanının Adana'nın doğusuna yapılması gerektiğini belirtti. Ziyaretlere Güvel'in oğlu MMO Adana Şube üyesi Makina Mühendisi İlker Cem Güvel, İnşaat Mühendisleri Cevdet Baskın ve Sani Erdoğan ile Mimar Mehmet Işık da katıldı.