Ato'dan Başbakanlığa 'Altgeçit' Başvurusu

Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından, Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Adana milletvekillerine gönderilen yazıda, kent merkezindeki trafik sorununun çözümlenebilmesine yönelik olarak; Adana'nın, Müze, Türkkuşu ve Havaalanı kavşakları arasında plansız ve karmaşa halinde yapımı süren altgeçit çalışmalarının, projede değişikliğin yüzün

Ato'dan Başbakanlığa 'Altgeçit' Başvurusu
Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından, Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Adana milletvekillerine gönderilen yazıda, kent merkezindeki trafik sorununun çözümlenebilmesine yönelik olarak; Adana'nın, Müze, Türkkuşu ve Havaalanı kavşakları arasında plansız ve karmaşa halinde yapımı süren altgeçit çalışmalarının, projede değişikliğin yüzünden sıkıntıların daha da katlanarak büyümesine yol açacağı bildirilerek konuyla ilgili önlem alınması istendi.
Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü'nce, D 400 karayolu, Müze-Dörtyol kavşağı arasında yapımına Ocak ayında başlanan, daha sonra da proje değişikliği yapılarak devam edilen Müze-Dörtyol-Havaalanı Kavşakları Altgeçit Köprüleri İnşaatı Projesi'nde tartışmalar sürüyor. Başlangıçta Müze Kavşağı-Dörtyol Kavşağı alt geçidi şeklinde planlanan proje, daha sonra iki alt geçit birleştirilerek tünel şekline dönüştürülmüştü. Projedeki bu değişiklikle ilgili ihale işlemleri ve diğer düzenlemeler de yapılmıştı.
Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Gizer imzasıyla; Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Adana milletvekillerine gönderilen konuyla ilgili yazıda, proje değişikliğinin mevcut sorunları ortadan kaldırmak yerine daha da artmasına yol açacağı vurgulandı.
Söz konusu yazıda şu görüşlere yer verildi:
"Adana'nın şu andaki en önemli sorunlarından birisini kent trafiğinde yaşanan sıkıntılar oluşturmaktadır. Bu sorunun çözümüne dönük olarak, şehir içi trafik akışının akıcı ve sağlıklı bir şekilde yapılmasının sağlanabilmesi için umutla başlanan proje, aradan henüz altı ay bile geçmeden yerini umutsuzluk ve karamsarlığa bırakmış ve adeta bir kaosa dönüşmüştür. Başlangıçta kavşak çalışmalarının Ağustos ayında tamamlanacağına ilişkin açıklamalar yapılmasına karşın, mevcut durum proje değişikliğiyle birlikte belirsiz bir sürece doğru ilerlemektedir. Daha önce -Adana Şehir Geçişi- bünyesinde altgeçit olarak planlanan, Müze - Dörtyol - Havaalanı Kavşakları Altgeçit Köprüleri İnşaatı Yapım İşi- projesinde plan tadilatına gidilerek Müze ve Dörtyol kavşaklarının birleştirilmesine, Merkez Camisi önünden başlayacak geçidin üstü açık bırakılarak Atilla Altıkat Köprüsü'nün altına bağlanmasına karar verilmiştir. Adana Ticaret Odası olarak, projede bu değişikliğe gidilmesinin nedenini hala anlayabilmiş değiliz. Çünkü söz konusu proje değişikliğiyle hayata geçirilecek olan alt geçitlerin kentin trafik sorununu çözümleyemeyeceği gibi, estetik görünümünü de olumsuz etkileyeceği inancındayız. Bu nedenle projenin ya ilk şekliyle hayata geçirilmesini, ya da, söz konusu projeleri hazırlayan ve yürüten tüm yetkililerin, konuyla ilgili olarak tüm sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle ortak platformda buluşmalarını ve projenin Adana'ya katkı sağlayacak en rantabl şekle dönüştürülmesini bekliyoruz. Adana'da başta sürücüler olmak üzere tüm yurttaşların yaşamını felç eden kavşak altgeçit köprülerinde tam bir belirsizlik hüküm sürmektedir. İnşaat nedeniyle Adana'nın trafik bakımından en yoğun kesimini oluşturan D-400 karayolunun ana bölümünün devre dışı kalması ve inşaatın tamamlanarak yeniden ulaşıma açılabilmesine dönük bir ışık da görülmediğinden, vatandaşlarımız adeta bunalım yaşamaktadırlar. Kent trafiği düzenlemelerinde araçlardan önce vatandaşlarımızın rahatlığının dikkate alınması gerektiği inancındayız. Bu şekliyle Adana'da had safhaya ulaşan trafik kaosu, sadece araçların ve vatandaşlarımızın değil, aynı zamanda bölge ekonomisine de olumsuz yansımalarda bulunmakta, gelişmenin önünde engel oluşturmaktadır. Konuya duyarlı yaklaşım gösterilerek, söz konusu projenin, Adana kent içi trafiğinin hızlı, düzenli ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulması konusunda hızla tamamlanabilmesine yönelik destek ve katkılarınızı bekliyoruz."