Gebelikte İkili Teste Dikkat

Samsun Park Özel Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Opr. Dr. Saniye Nebioğlu Tontuş, gebelikte ikili testin önemine değindi.

  Her 200 gebeden birinin kromozomal anomalili çocuğa sahip olma riski taşıdığını belirten Tontuş , " Anomaliler ne kadar erken saptanırsa sonuca o kadar erken varılır . Tarama testlerinde amaç budur . Gebeliğin devam edip etmeyeceği kararını erken gebelik haftalarında almak , olumsuz durumlarda hastanın uğrayacağı psikolojik travmayı en aza indirgeyecektir . Bu amaçla daha önce 4 . gebelik ayında ( 16 . hafta ) yaygın olarak yapılan üçlü tarama testi yerine 11-13 . gebelik haftalarında ikili test olarak adlandırılan test geliştirilmiştir " dedi .
İlk trimester tarama testi olarak da bilinen ikili testte amacın down sendromuna ( mongolism ) erken gebelik haftalarında yakalanması olduğunu ifade eden Opr . Dr . Saniye Nebioğlu Tontuş , " Gebeliğin 11-13 . haftalarında ultrason ile fetusun ense plisi kalınlığı ölçülür . Pili kalınlığı down sendromu gibi kromozomal anomalilerin yanında kardiovasküler sistem anomalileri gibi yapısal bozukluklarda da artabilir . Sınır değer 3 mm ' dir . Bu değerin üzeri patolojik kabul edilir ve fetus ileri değerlendirmeye alınır " diye konuştu .
Opr . Dr . Saniye Nebioğlu Tontuş , şunları söyledi : " Anne adayından kan örneği alınarak B_HCG ve PAPP-A seviyelerine bakılır . Alınan sonuçlar bilgisayar programında değerlendirilir , ortaya çıkan risk oranı 1/250 ' nin üzerinde ise test ' pozitif ' tir . Ve daha ileri tetkik gerekliliğini gösterir . Ense kalınlığı ölçümü ve ikili test bir tarama testidir . Anomalilerin yüzde 90 ' ını saptayabilir . Test sonunda elde edilen değer , bir risk oranıdır . Yüzde yüz gösterge değildir . Bu yüzden doğrulamak için fetustan girişimsel yöntemlerlr ( karyonik villus sampling-amniosentez ) kromozom örneklemesi alınır ve analiz edilir . Ense plisi kalın olduğu durumda kromozomal analiz sonucu normal ise ilerleyen gebelik haftalarında ( 20-22 ) ikinci düzey ultrason ile kardiovasküler sistem anomalisi olup olmadığı kontrol edilmelidir . "