Dağ Yöresi Yatırım Bekliyor

Dağ yörelerinde yaşan vatandaşlar işsizlik ve eğitim meselesine çare bulunmasını istiyor

Dağ Yöresi Yatırım Bekliyor
Dağ yörelerinde yaşan vatandaşlar işsizlik ve eğitim meselesine çare bulunmasını istiyor. Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık Yardımlaşma ve Kültür Derneği (DAĞ-DER) Genel Başkanı Erkan Aydın, yöre insanın işsizlik ve eğitim sıkıntısı yüzünden göç ettiğine dikkati çekerek, ''Bir an önce dağ ilçelerine el atılmalı" dedi.
Dağ-Der'in çıkardığı ''Güney Bursa Yerel Kültür Dergisi''nin 1 yaşına girmesinden dolayı Merinos Hayat Lokantısı'nda basın toplantısı düzenleyen Dağ-Der Genel Başkanı Erkan Aydın, derginin ilk yılını başarıyla geçirdiğini, yayınlarının aynı çizgide devam edeceğini kaydetti. Aydın, 1986 yılında kurulan derneğin, dağ yöresinin gelişmesi için çalışmalarına aralıksız devam ettiğini söyleyerek, dergide Bursa dağ yöresinin yanı sıra bütün Bursa'nın tarihi ve tabii güzelliklerinin anlatıldığını kaydetti.
Aydın, her ay çıkan derginin 12 sayısının ciltlenerek kütüphanelerdeki yerini aldığını, ciltlemelerin her yıl yapılacağını belirterek, ''Bursa ve yöresi için arşiv bilgilerin yer aldığı dergimizde geleneklerimiz, doğal güzelliklerimiz ve tarihimizi anlatıyoruz. Dergiyle Bursa'daki tarihi ve kültürel miraslarımızı anlatarak onların korunmasına katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Bir toplumun en önemli değerleri arasında yer alan gelenek ve göreneklerin yaşatılması için, Dağ Der olarak elimizden geleni yapmaya hazırız'' şeklinde konuştu.
Aydın, ''Dağ-Der Kültür Merkezi inşaatı bütün hızıyla devam ediyor. Tahtakale'deki bu binamız bittiğinde Tahtakale canlanacak ve eskiden olduğu gibi bir çokkültürel faaliyetin yapıldığı bir bölge olacak. Dernek binamız bittikten sonra özellikle dağ bölgelerinden Bursa'ya okumak için gelen genç kızlarımızın barınma meselesini çözmek istiyoruz. Dağ Der olarak kız yurdu yaptıracağız. Kızlarımızın daha iyi şartlarda okumasına katkı sağlayacağız'' dedi.
Aydın, dağ bölgesinin hızla göç verdiğine dikkat çekerek dört ilçeden oluşan bölgede şu anda 70 bin kişi yaşadığını, ama Bursa genelinde yakaşık 300 bine yakın yöre insanı bulunduğunu kaydetti. Dağ yöresinin kalkınması gerektiğini ifade eden Aydın, yörede en büyük problemlerin eğitim ve işsizlik olduğuna işaret etti. Yöreden milletvekili çıkmamasının kendileri için büyük bir dezavantaj olduğunu anlatan Başkan Aydın, ''Bizim yöremizden hiç olmazsa bir milletvekili çıksaydı, bunun yöremizin gelişmesine büyük katkısı olacağına inanıyorduk. Vekillerimiz çalışmıyor değil, fakat yöreyi tanıyan birinin mecliste olması çok daha başka olur. En azından dağ yöresinde yaşayanların içinde bulundukları durumu bizzat görmüş biri olarak yaralarımıza daha iyi derman olur'' şeklinde konuştu.