Ortadoğu gazeteleri hemfikir: Obama-Netanyahu görüşmesi bölge geleceği için hayati öneme sahip

Ortadoğu gazeteleri, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bugün Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleştireceği görüşmenin bölgenin ge

Ortadoğu gazeteleri, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bugün Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleştireceği görüşmenin bölgenin geleceği için hayati öneme sahip olduğuna inanıyor. Gazetelere göre görüşmede ele alınması beklenen Filistin'de barış süreci, İran'ın nükleer meselesi ile Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normal seyrine döndürülmesi meseleleri, bölgenin geleceğini doğrudan ilgilendiriyor.

İsrail basını, başbakanlarını ülkenin uluslararası duruşunu restore edilmesinde belirleyici bir adım atmaya ve ABD ile ilişkileri düzeltmeye çağırıyor. Bir gazete, en azından yüzeysel ilerlemeyi güvence altına almanın hem Obama hem de Netanyahu'nun faydasına olacağını vurguladı.

Filistin gazeteleri ise görüşmenin, sadece liderlerin saygın duruşlarını güçlendirecek bir halkla ilişkiler gösterisinden öteye gitmeyeceğini savunuyor. Mısır, Lübnan ve Ürdün'deki gazeteler, barış sürecine ilişkin gerçek bir ilerleme sağlanmasının şüpheli olduğunu aktarırken, görüşmenin daha çok Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri düzeltmeye odaklanacağını kaydediyorlar.

İsrail'den Yediot Aharanot gazetesinden Ammon Abramovich: Netanyahu, ne kazanıp ne kaybedeceğini fark eden zeki ve gerçekçi bir adam. Bir yanda nükleer İran var, bir yanda demografik-siyasi süreçler var, tüm bunların ortasında ise işgal ve arkadan hızla gelmekte olan İsrail'in meşruiyetinin hızla erimesi var. Netanyahu harekete geçmesi gerektiğini anlamıştır. Bunu da şimdi yapması gerektiğini biliyor.

İsrail'den Jerusalem Post gazetesi, başyazı: Netanyahu şüphesiz, nükleer belirsizlik politikasına ABD'den destek arayacaktır. Görüşme ayrıca Filistinlilerle barış sürecine bir hoş geldin fırsatı sunuyor.

İsrail'den Haaretz gazetesinden Aluf Benn: Obama ve Netanyahu, birbirlerinin siyasi güçlerini tartmayı deneyecekler. Obama'nın dünyaya ABD'nin kaybolmadığını göstermek için bir atılıma ihtiyacı var. Netanyahu, İsrail'in giderek dünyadan izole olmasını geri döndürmek istiyor. Netanyahu, önümüzdeki iki buçuk ay içerisinde yerleşimlerin genişletilmesini duyurmayacaktır. Obama, tutmakta zorlanacağı sözler vermeyecektir.

Filistin'den El Quds gazetesi, başyazı: Netanyahu, Washington'da Obama ile barış süreci için çok belirleyici olacak bir görüşme gerçekleştirecek. Kısa süre içinde bu görüşmenin önemli bir görüşme mi yoksa halk gösterisi mi olduğunu göreceğiz.

Filistin'den Filastin gazetesinden, Ala Al-Rinawi: Filistin Başbakanı Fayyad ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın görüşmesi, Obama ile görüşmesinden önce Netanyahu için bir halkla ilişkiler darbesiydi. Netanyahu Gazze ablukasının yumuşatıldığını ve Kudüs'te 60 yerleşim biriminin inşa edilmesini önlediğini iddia edecek.

Mısır'dan Al Ahram gazetesi, başyazı: Obama ve Netanyahu görüşmesinin sonuçlarını tahmin etmek için erken olsa da Filistin sorunu konusundaki ilk işaretler, bir iyimserlik sebebi değil. Ancak İran gibi Ortadoğu'daki diğer sıcak konularda önemli sonuçlar olabilir.

Lübnan'ın Al Safir gazetesinden Kluvis Maqsud: Başkan Obama tansiyonu düşürmek ve İsrail-Türkiye ilişkilerini normalleştirmek istiyor. Barış sürecinde bir atılım veya Filistin Yönetimi ile İsrail arasında görüşmelerin yeniden başlaması başarılamaz; çünkü ABD yönetimi hala İsrail'i Filistin toprakaltında bir işgalci olduğunu kabul ettiremedi.

Ürdün'ün Al Ray gazetesinden Muhammed Kharrub: Washington'un gündeminde barış süreci değil, İran'ın nükleer meselesi ve Ankara ile ilişkileri onarmak istemesi olacak. 'Yakınlaşma' görüşmeleri medya amacına ulaştıktan sonra, Filistin Yönetimi'ne doğrudan görüşmelere girmesi için bir İsrail-Amerikan ortak teklifi olacaktır.