Kılıçdaroğlu: 'Yök'ü Kaldıracağız' Tbmm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaracaklarını, YÖK'ü kaldıracaklarını, yatılı meslek liseleri oluşturacaklarını söyledi.

  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaracaklarını , YÖK ' ü kaldıracaklarını , yatılı meslek liseleri oluşturacaklarını söyledi .
Kılıçdaroğlu , partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada , hafta sonunda Karadeniz bölgesine yaptığı geziye ilişkin izlenimlerini anlattı .
' Milli ürün ' olarak tanımladığı fındığı devletin koruması altında yeniden yapılandırarak bu konuda politika oluşturacaklarını belirten Kılıçdaroğlu , Türkiye ' nin üretimde dünya birincisi olduğu fındığın fiyatını belirleyemediğini , fındık üreticisinin alın terini aracıların sömürdüğünü kaydetti .
Kılıçdaroğlu , Karadeniz ' de fındık borsası kurulacağını , fiyatı Türkiye ' nin belirleyeceğini , FİSKOBİRLİK ' i yeniden yapılandıracaklarını , idari ve mali özerkliğini sağlayacaklarını anlatttı . Kılıçdaroğlu , FİSKOBİRLİK ' in de saydam olacağını ve hesap vereceğini ifade ederek , ' CHP ' nin iktidarında herkes hesap verecek . FİSKOBİRLİK ' te yolsuzluğa asla kapı aralamayacağız . Bunun altyapısını oluşturacağız ' diye konuştu .

- ' OKULLAR KAPANSIN , DERSHANELER DİPLOMA VERSİN . . . ' -

Kılıçdaroğlu , okullarda sömestr döneminin başladığını da anımsatarak , mevcut iktidarın ' eğitimi iyi bir yere getirmediğini , eğitimin yaz-boz tahtasına çevrildiğini ' iddia etti . Kıçıldaroğlu , dershane sayısının ilk kez genel lise sayısını aştığını söyledi .
Ailelerin dershanelere harcadığı paranın 16 milyar liranın üzerinde olduğu görüşünü savunan Kılıçdaroğlu , ' Eğitimin geldiği sonuç şu : Çocuk diploma alsın diye , okula bir şeyler öğrensin diye dershaneye gönderiliyor . İşte AKP ' nin Milli Eğitim politikası bu . . . Bu politikayı hangi çağdaş , kalkınmış ülkede görebilirsiniz? O zaman okullar kapansın dershaneler diploma versin , bu sorunu da çözmüş olalım ' diye konuştu .
Aynı iktidarın iki bakanı döneminde iki ayrı SBS uygulaması yapıldığını anlatan Kılıçdaroğlu , 23 Nisan ' da Başbakanlık koltuğuna oturan Elçin Koçubaba ' nın SBS ' yi kaldıracağını söyleyerek , kesin çözümü dile getirdiğini kaydetti . Kılıçdaroğlu , ' Koca koca adamlar çocukları deneme tahtası haline getirdiler ' diye konuştu .
' YÖK ' ü AKP ' nin arka bahçesi ve baskı aracı haline getirdiler ' görüşünü savunan Kılıçdaroğlu , YÖK ' ün Giresun Üniversitesi rektör adaylığı seçiminde en çok oy alan 2 adayı listeye koymadığını söyledi . ' Bir oy alanı listeye koyuyorlar . Buna da adalet diyorlar . YÖK Başkanına sormak lazım : Sizin demokrasi anlayışınız bu mudur? Öğrencinin önünde hangi anlayışla haktan , hukuktan ve adaletten bahsedeceksiniz? ' diyen Kılıçdaroğlu , ' CHP iktidarında YÖK ' ü kaldıracaklarını ' kaydetti . Kılıçdaroğlu , üniversitelerin idari , mali ve bilimsel özerkliğe sahip olacağını , en aykırı düşüncelerin özgürce dile getirileceğini söyledi .

- ' EĞİTİM ÜRETİM İÇİN OLACAK ' -

Kılıçdaroğlu , konuşmasına şöyle devam etti :
' CHP olarak eğitimi üretim için yapacağız . Kişi eğitilecek , üretim yapacak , ülkenin kalkınmasına katkıda bulunacak . 12 Eylül rejiminin el koyduğu öğretmen kuruluşlarının mal varlıklarını iade edeceğiz . Bütün organize sanayi bölgelerinde ara eleman yetiştirmek için yatılı meslek liseleri oluşturacağız . Çocuk okuyacak , ailesine yük olmayacak , çevresine yük olmayacak . İkinci sınıftan itibaren fabrikasına gidecek stajını görecek , mezun olunca işe alınacak .
CHP iktidarında zorunlu eğitimi aşamalı olarak 12 yıla çıkaracağız . Artık Türkiye çağdaş normları yakalamak zorunda . '

06 . 07 . 2010 15 : 52 : 01