Irak'a İhracat Yeniden Arttı Gaziantep

Güneydoğulu ihracatçılar için en büyük pazar konumundaki Irak'a yapılan ihracattaki düşüş eğilimi, Haziran ayı ihracatıyla eksiden artıya döndü.

  Güneydoğulu ihracatçılar için en büyük pazar konumundaki Irak ' a yapılan ihracattaki düşüş eğilimi , Haziran ayı ihracatıyla eksiden artıya döndü .
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği ( GAİB ) Genel Sekreterliği verilerine göre , bölge illerinden Irak ' a Ocak-Mayıs 2010 döneminde 480 milyon 986 bin dolarlık ihracat yapıldı .
Bölgeden Irak ' a yapılan ihracat , Ocak-Mayıs 2010 döneminde ( 5 aylık ) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüş gösterdi . Bölgeden geçen yılın aynı döneminde Irak ' a 519 milyon 134 bin dolarlık ihracat yapılmıştı .
Bölge ihracatçılarını endişelendiren bu düşüş , geçen ay ( Haziran 2010 ) gerçekleşen ihracat atağıyla yerini artışa bıraktı , ihracatçıların endişesi de ortadan kalktı . Bölgenin Irak ' a ihracatı Ocak-Haziran 2010 döneminde ( 6 aylık ) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı .
Ocak-Haziran 2010 döneminde , bölge illerinden Irak ' a 1 milyar 12 milyon 553 bin dolarlık ihracat yapıldı . Bu miktar geçen yılın aynı döneminde 776 milyon 227 bin dolar olmuştu .
Irak , bölge ihracatçıları için en önemli dış pazar olma konumunu sürdürüyor . Öyle ki , Ocak-Haziran 2010 dönemi ihracatı değerlendirildiğinde , bölgeden gerçekleştirilen her 100 dolarlık ihracatın 45 dolarlık bölümünün Irak ' a yapıldığı dikkati çekiyor .

- ' IRAK ' A 3 KAPIDAN BİRDEN GİRECEĞİZ '

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan , Irak ' a 5 aylık ihracatlarının ( Ocak-Mayıs 2010 dönemi ) geçen yıl ile denklik arz etmesinin Irak ' ta yaşanan koşullardan kaynaklandığını söyledi .
' Irak ' ta oldukça uzun süren bir seçim dönemim yaşandı . Bakanlıklar alım ihalelerini seçim sonrasına bıraktı . İhracatta kesinti yaratan bu olumsuzluklar geçici idi ve ortadan kalkıyor ' diyen Aslan , Türk firmaların bankalardan teminat mektubu almada ve kredi kullanmada yaşadığı sıkıntının da bu ülkeye ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti .
Aslan , Irak ' a ihracatın Habur Sınır Kapısı ' ndan yapıldığını ve bu kapıyı ilave olarak 2 sınır kapısının daha açılmasının söz konusu olduğunu belirten Aslan , sözlerini şöyle sürdürdü :
' Açılacak sınır kapılarının anlaşmaları yapıldı , şu anda teknik çalışmaları yürütülüyor . 2 sınır kapısı daha açıldığında Irak ' a 3 kapıdan birden gireceğiz . Sağlanacak kolaylık Irak ' a ihracatımızın daha da artmasını sağlayacak .
Biz Türkiye ' nin komşularıyla ticaretini olabildiğince geliştirmesi gerektiği görüşündeyiz . Önemli olan dış ticarete komşularımızla birlikte kalkınma , zenginleşme isteğiyle hareket etmek . Çünkü , bölge ülkeleriyle ticari ilişkilerimizdeki artış , bu ülkelerle sosyal , kültürel ve siyasal ilişkilerimizi de olumlu etkileyecektir . Bölge ülkeleri olarak ticaretimizi geliştirdiğimiz ölçüde bir refah yaratabilir ve bunu paylaşabiliriz , bölgesel bir güç olabiliriz . Biz bu bilinçle hareket ediyoruz . '
ABD ' nin , Avrupa Birliği ülkelerin ve Uzakdoğu ülkelerinin komşularıyla ticaret yapmaya büyük önem verdiklerini ifade eden Aslan , Ortadoğu ülkelerinin de aynısını yapması gerektiğini , bu konuda Türkiye ' nin öncülüğüne ihtiyaç olduğunu bildirdi .

06 . 07 . 2010 10 : 18 : 20