Hırvat Müslümanlar ödünç elbiselerle Bursa'ya geldi

'Uluslararası Osmanlı Coğrafyasında Çarşı Kültürü Sempozyumu'na katılmak üzere Bursa'ya gelen Hırvatistan heyeti, Türkiye'nin manevi desteğine ihtiyaç

'Uluslararası Osmanlı Coğrafyasında Çarşı Kültürü Sempozyumu'na katılmak üzere Bursa'ya gelen Hırvatistan heyeti, Türkiye'nin manevi desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Boşnak Müslümanlar Kültür Derneği Başkanı Gazi Prof. Dr. İbrahim Vejsilovic, Bursa'ya ödünç elbise bularak geldiklerini dile getirdi.

Hırvatistan'dan Türkiye'ye davet edilen ilk Müslüman heyet olma özelliği taşıyan grupta yer alan Sisak Meclis Üyesi Hacı Şaban Kadric, Sisak Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Gazi Prof. Dr. Zijad Fuka, Drenovci Vali Yardımcısı Rıfet Zulic, Boşnak Müslümanlar Kültür Derneği Başkanı Gazi Prof. Dr. İbrahim Vejsilovic ve 24 öğrenci, Heykel'deki tarihi binada Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret etti.

Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Boşnak Müslümanlar Kültür Derneği Başkanı Gazi Prof. Dr. İbrahim Vejsilovic, "Buraya getirdiğimiz öğrencilerin hepsi babalarını savaşta kaybetti. Kadınlarımızın büyük bölümü dul kaldı. Hırvatistan'da Müslüman nüfus yüzde 1'lik bir dilimi oluşturuyor. Fakir bir halkız, ekonomik durumumuz çok kötü. Buraya geleceğiz diye size iyi görünmek için üzerimizdeki kıyafetleri bile ödünç aldık. Buna rağmen sizden sadece bir kez Hırvatistan'a gelip, misafirimiz olmanızı istiyoruz. Türkiye'nin varlığını yanımızda hissetmek istiyoruz." diye konuştu.

Sisak Belediye Meclis Üyesi Hacı Şaban Kadric de Büyükşehir Belediyesi'nin davetiyle çok onurlandıklarını belirterek, Bursa'da olmayı 'hayat piyangosu' olarak nitelendirdi. Bosna savaşında Hırvatistan topraklarında bin 100 şehit verdiklerini ve şehitlerini bırakmamak için Hırvatistan sınırlarına yerleştiklerini dile getiren Kadric, "Azınlık olmamıza rağmen son dönemde haklarımızı almaya başladık. Çocuklarımız için okullar yapmaya başladık. Biz sizden sadece moral bekliyoruz. Ben burada resmi olarak sizi davet ediyorum. Osmanlılar, Sisak önünde durdurulmuş, daha içeriye girememişti. Eğer siz gelirseniz 'işte Türkler geldi şimdi durdurun bakalım' diyeceğiz." dedi.

"HER ZAMAN BOŞNAK MÜSLÜMANLARIN YANINDAYIZ"

Başkan Altepe ise özellikle son 100 yıl içinde Balkan ülkeleri ile ilişkilerin zayıfladığını, ancak gerek merkezi hükümet gerekse yerel yönetimlerin ilişkileri yeniden sıcak tutmak için önemli çalışmalar yaptığını hatırlattı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, özellikle Osmanlı eserlerinin ayağa kaldırılması yönünde balkanlarda önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Altepe, şöyle konuştu:

"Bosna Baş Çarşı'da 130 yıllık Osmanlı eseri olan Bakır baba Camii'ni restore ediyoruz. Yine Kosova'da her yıl Murat Hüdavendigar'ı anma töreni düzenliyoruz. Üsküp'te toplu sünnet şöleni gerçekleştiriyoruz. Bu ay sonu Kırcaali'de bir cami açılışı yapacağız. Balkanlar'daki tüm Osmanlı eserlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Her zaman Boşnak Müslümanların da yanındayız. Ben bugüne kadar Hırvatistan'a gelememiştim ancak Bosna'da cami açılışına geldiğimiz zaman sizleri de ziyaret etmek isterim."

Başkan Altepe, ziyaret anısı olarak konuklarına Bursa'yı hatırlatacak çini kahve takımı ve vazo, Bursaspor forması hediye etti. Başkan Altepe, ziyaretine gelen 24 Müslüman Boşnak öğrenciye ise bir sürpriz yaptı.

Yörenin folklor kültürünü yaşatmak için kurulan ancak kıyafetleri bulunmayan genç folklorcular için kıyafet hazırlatan Başkan Altepe, bu kıyafetleri de genç konuklarına hediye etti.