Aile Hekimliği Bilgilendirme Semineri

Ordu'nun Ünye ilçesinde, aile hekimliği uygulamasının yaygınlaştırılması ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla "Aile Hekimliği Bilgilendirme Semineri" verildi.

Aile Hekimliği Bilgilendirme Semineri
Ziraat Odası toplantı salonunda Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Koray Bozarslan nezaretinde düzenlenen seminere Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Gür, İlçe Tarım Müdürü Yetkin Esen, Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, çeşitli kurum ve kuruluşların daire amirleri ile Mahalle ve köy muhtarları katıldı.
Aile Hekimliği Uzman Dr. Koyar Bozarslan, "2003 yılında çıkartılan aile hekimliği programı 2005 yılında Düzce'de başlatıldı. Ordu'da aile hekimliği uygulaması ise 13 Eylül 2010 tarihinde başlayacak. Aile hekimleri kişiye yönelik sağlık hizmetleri ile yaş ve cinsiyet gözetmeksizin bizlerin yanında olacaktır. Aile Hekimlerinin gezici hizmet vereceği yerin nüfusu 750 kişinin altında ise haftada en az bir kez, 750 kişinin üstünde ise haftada 2 kez olacak şekilde düzenleme yapar ve İl sağlık idaresine bildirir. Aile hekimi her ay gezici sağlık hizmeti vermekle yükümlü olduğu tüm yerleşim birimine en az bir kez gider. Her bir aile hekimi için kayıtlı kişi sayısı en az 1000'dir. Aile hekimleri bir sağlık memuru, bir ebe olmak üzere en az 3 kişi çalışırlar. Ayrıca sağlık ocaklarında yapılan laboratuar hizmetleri de aile hekimleri tarafından verilmektedir. Doktor veya şehir değişiminde dosyanızı yeni aile hekimine verip tedavinize kaldığı yerden kolayca devam edebilirsiniz" dedi.
Toplum Sağlık Merkezleri (TSM) hakkında bilgi veren Bozarslan, "TSM'lerin görevleri, okul sağlık hizmetleri, İşçi ve işveren sağlık hizmetleri, Afet organizasyonu, yeşilkart hizmetleri ile 112 acil yardım yönlendirme hizmetleridir. Aile hekimlerinin yüzde 98.09'u sözleşmelidir" diye konuştu.
"Ünye Merkez ve Tekkiraz olmak üzere toplam iki tane Toplum Sağlık Merkezi (TSM) açılacaktır" diyen, Dr. Koray Bozarslan, "Ordu bölgemizde 102 tane sağlık ocağı vardır. 13 Eylül 2010 tarihinde Aile hekimliğine geçildiğinde, Ordu bölgemizde 186 hizmet birimi açılacaktır. Ünye'de, Tekkiraz ve Ünye merkez olmak üzere 2 tane TSM açılacaktır. Ayrıca, Ünye merkezde toplamda 30 tane Aile hekimliği bölgemiz açılacaktır" açıklamasında bulundu.
Aile hekimliğinin ücretsiz olduğunu vurgulayan Bozarslan, şunları kaydetti: "Hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler dahi bu hizmetten yaralana bileceklerdir. Aile hekimliği hizmetinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için kayıt olmak esastır. Bu nedenle Aile hekiminize TC kimlik numaranızı bildirmelisiniz. Muayene ücreti olmaksızın herkes bu hizmetten yararlana bilir. Ancak, hiçbir sağlık güvencesi olmayan kişiler aile ilaç hizmetinden yararlanamazlar. Sevk gerektiren durumlarda aile hekiminiz sizi bilgilendirerek, yönlendirecektir. Ayrıca, aile hekiminizden hoşlanmadığınızda bu hizmet başladıktan 3 ay sonra hekiminizi değiştirebilirsiniz."