Öğün atlamak hastalıklara sebep oluyor

Öğün Atlamak, Hastalıklara neden olabiliyor. Prof. Dr. YORULMAZ: ''Araştırmalar, öğün atlama ile uzamış açlık süresi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya çıkan ani kan şekeri artışının, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını göstermektedir''

Öğün atlamak hastalıklara sebep oluyor
  Trakya Ü ; niversitesi Tıp Fakü ; ltesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof . Dr . Faruk Yorulmaz , ' ' Araştırmalar ö ; ğü ; n atlama ile uzamış aç ; lık sü ; resi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya ç ; ıkan ani kan şekeri artışının , şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını gö ; stermektedir ' ' dedi .

Yorulmaz , yaptığı aç ; ılamada , vü ; cudun ç ; alışma sistemi gereği , gü ; nlü ; k beslenme dü ; zeninin ö ; ğü ; nler biç ; iminde dü ; zenlendiğini sö ; yledi .

Bir ç ; ok insanın ö ; zellikle kilo vermek ya da kilo almamak amacıyla ö ; ğü ; n atladığını ifade eden Yorulmaz , kızlarda ö ; ğü ; n atlamanın ergenlikten itibaren evlenene kadar giderek arttığını , bazı kimselerde ise atıştırmanın her yaşta ve cinste yaygın olduğunu sö ; yledi .

Araştırmaların şehirlerde yaşayanların daha fazla ö ; ğü ; n atladığını gö ; sterdiğini belirten Yorulmaz , en sık atlanan ö ; ğü ; nü ; n genç ; lerde kahvaltı , diğer yaşlarda ö ; ğle yemeği olduğunu belirtti .

Bir araştırmanın ise kızların yaklaşık yarısının gü ; nde iki ö ; ğü ; n yemek yediğini ve kadınların dö ; rtte birinin ö ; ğü ; n atladığını gö ; sterdiğini anlatan Yorulmaz , şö ; yle konuştu :
' ' Ö ; ğü ; n atlamak iç ; in pek ç ; ok gerekç ; e ileri sü ; rü ; lmekte ise de en başta gelen gerekç ; eler ; kilo vermek , kilo almamak , sevdiği yemeğin olmaması , işten , oyundan , bilgisayardan ayrılamamak , erken uyanamamak , yolda araç ; iç ; inde vakit kaybetmek , zamansızlık , yoğun iş temposu , isteksizlik , aç ; hissetmemek , abur cuburla geç ; iştirmek , beslenme konusunda bilgi eksikliği olarak sayılabilmektedir .

Zaman iç ; erisinde ö ; ğü ; n atlama yıllar sü ; ren bir alışkanlık haline gelebilir ve bu durumda yol aç ; acağı sağlık sorunları da ç ; ok daha ciddi boyutlara ulaşabilir . ' '

EN SIK ATLANAN Ö ; ĞÜ ; N ' ' KAHVALTI ' '

Prof . Dr . Faruk Yorulmaz , en sık atlanan ö ; ğü ; nü ; n kahvaltı olduğunu belirterek , kahvaltı atlandığında , akşam yemeği yenip uyuduktan sonra ö ; ğleye kadar 15-16 saat aç ; kalındığını sö ; yledi .

Bu kadar uzun sü ; re aç ; lığın sağlığı bozduğu gibi , sabahtan ö ; ğleye kadar yapılan işte ya da okulda başarısızlığı da getirdiğini ifade eden Yorulmaz , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :
' ' Ö ; ğü ; n atlandığında gü ; n iç ; indeki ç ; alışmamız iç ; in gerekli olan besinler , atlanan ö ; ğü ; ne gö ; re uzun saatler vü ; cutta bulunmadığından , bu eksikliğe ait sorunlar ortaya ç ; ıkar . Ö ; rneğin ç ; ocuklarda ve ergenlerde bü ; yü ; me gelişme geriler , vü ; cudun gü ; ç ; , dayanıklılık , ç ; alışma verimi azalır ve işe , derse konsantrasyon , ö ; ğrenme zorlaşır . Tü ; m bunlara bağlı olarak da kaza yapma ya da kazaya uğrama , sö ; yleneni tam ve doğru anlayamama kolaylaşır , sağlığı koruma gü ; ç ; leşir . Kan şekeri ile su ve tuz kaybına bağlı olarak tansiyon dü ; şer , vü ; cudun ısı dengesini koruması zorlaşır ve hastalıklara direnç ; azalır . Ö ; ğü ; n atlama uzun sü ; re devam ederse ; kansızlık , kemik yoğunluğu azalma , kadınlarda adet dü ; zeninde bozulma ve ruhsal sorunlar ortaya ç ; ıkar . Bir ö ; ğü ; n atlandığında , genellikle bir sonraki ö ; ğü ; nde daha hızlı ve daha fazla besin alınmak zorunda kalınır . Bu da kilo vermeyi gü ; ç ; leştirir hatta tersine kilo alma ile sonuç ; lanır . Araştırmalar , ö ; ğü ; n atlama ile uzamış aç ; lık sü ; resi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya ç ; ıkan ani kan şekeri artışının şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını gö ; stermektedir . Araştırmalara gö ; re , gü ; nde bir ö ; ğü ; n beslenme şeker hastalığı riskini ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de artırmaktadır .

Ö ; ğü ; n atlandığında vü ; cut depolarındaki besinleri , sıklıkla da depoladığı yağları kullanmaya başlar . Bu durum şeker hastalarının kanlarındaki şekeri kullanamayıp yağları kullanmasında olduğu gibi vü ; cut iç ; in zararlı keton cisimlerinin artmasına ve buna bağlı olarak ketozis adı verilen ; bulantı , yorgunluk , kabızlık , tansiyonda dü ; şme , kanda ü ; rik asit artışı ve gebelerde bebekte sorunlara neden olur . ' '

Yorulmaz , sağlığı korumak iç ; in vü ; cudun ç ; alışma dü ; zenine uygun davranmak , uygun biç ; imde beslenmenin şart olduğunu belirtti .

Gü ; nlü ; k yeme dü ; zenini ü ; ç ; ana ve ü ; ç ; ara ö ; ğü ; n biç ; iminde sü ; rdü ; rü ; lmesi gerektiğini anlatan Yorulmaz , ö ; ğü ; n sayısının artırılmasının , metabolizmayı ve buna bağlı olarak kilo kaybını hızlandırdığını sö ; yledi .

Ç ; ocukluk yaşlarında ve ergenlik dö ; neminde zihinsel , fiziksel , psikolojik sağlığın yeterli ve dengeli beslenme ile ilişkili olduğunu bildiren Yorulmaz , sağlıksız beslenmenin ç ; ocuklarda , ergenlerde , sınava hazırlanan genç ; lerde , hamilelerde , menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlılarda ç ; ok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini kaydetti .

AA