Iğdır Üniversitesi'nde 'Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi' kuruldu

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı 'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü' kurulmasının ardından, Iğdır Üniversitesi'nde de 'Caferilik Uygu

  Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü ' ne bağlı ' Türkiye ' de Yaşayan Diller Enstitüsü ' kurulmasının ardından , Iğdır Üniversitesi ' nde de ' Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ' kuruldu .

Merkezin yönetmeliği , bugün Resmi Gazete ' de yayınlandı . Yönetmeliğin dayanağı olarak 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ' nun 7 ' nci maddesinin birinci fıkrasının ( d ) bendinin ( 2 ) numaralı alt bendi ile 14 ' üncü maddesi gösterildi .

Merkezin amacı , " Tarih boyunca süregelen Caferiliğin Türkiye ' de kültür ve düşünce tarihi içerisindeki yerini bilgi ve belgelere dayalı olarak tespit etmek , elde edilen bilgi , belge ve bulguları araştırmak ve Merkez tarafından yayımlanacak olan akademik araştırma dergisi , kitap , elektronik posta , bülten ve benzeri vasıtalarla , araştırma yapan kişilere , kurumlara ulaştırmak , ayrıca konferans , panel ve sempozyum gibi etkinliklerle öğrencilere ve geniş halk kitlelerine sunmak , Caferilik ile ilgili araştırma yapmak üzere lisansüstü eğitim programları açmak ve yürütmektir . " şeklinde özetlendi .

Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi , " Caferilik ile ilgili temin edilen yazma eserleri dijital ortama aktarmak , arşivlemek , Türkçe ' ye çevirerek yayımlamak , içerik analizleri yapmak , elektronik ortamda Türkçe ve İngilizce özetlerini yayımlamak ve Iğdır ve yöresinde alan araştırmaları yapmak , Iğdır yöresinde değişik dönemlere ait yazılı belge , kitap ve dokümanları bulmak ve araştırmacıların istifadesine sunmak , Merkezde bir dokümantasyon merkezi oluşturmak , bu Merkezin arşivinde toplanan Caferilik ile ilgili yazma ve diğer klasik eserler üzerinde yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılmasını sağlamak , Merkez bünyesinde faaliyet alanları ile ilgili yayımlanmış eserlerden oluşan bir kütüphane oluşturmak , Merkezin amaç ve faaliyetleri kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlarla fikir ve proje işbirliğinde bulunmak , Yurt içi ve yurt dışında bu alanda çalışmaları bulunan resmi ve özel kuruluşlarla iletişim kurarak , uluslararası alanda ilişkilerin geliştirilmesine bilimsel katkıda bulunmak " gibi faaliyetleri yürütecek .

Merkezin yöneticisi olan müdür ; Iğdır Üniversitesi ' nde görev yapan ve merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları olan öğretim üyeleri arasından , Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilecek . Süresi dolan müdür tekrar görevlendirilebilecek .