'TEPAV'ın ihracat raporu çarpık'

Bir grup işadamıyla birlikte Azerbaycan'a düzenledği ziyaret sırasında basın mensuplarıyla bir araya gele...


Bir grup işadamıyla birlikte Azerbaycan'a düzenledği ziyaret sırasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Çağlayan, "Rapor son derece çarpık ve çarpıtılmış. Türkiye ihracatı yüzde 27 azalmış deniyor. Doğrusu yüzde 22.6'dır. Ekonomik Araştırmalar Değerlendirme (EAD) Genel Müdürlüğüm, Türkiye'nin ihracatı odaklı üretimine geçmesi için araştırma yaptı. Artık Türkiye'de buna göre üretim yapılacak" dedi. 

'Ortadoğu'yla kapattık'
AB ülkelerinin kriz nedeniyle ithalatında yüzde 25 daralma olduğunu belirten Çağlayan, TEPAV raporunda toparlanma dönemi olarak Ekim 2009-Mart 2010 döneminin alındığını, bu dönemde AB ülkelerinin ithalatında daralmanın sürdüğünü belirtti. Çağlayan, "Biz buradaki kaybı yeni pazarlarda özellikle Ortadoğu pazarında artan ihracatla kapadık" dedi.
Bakan Çağlayan, Merkez Bankası'nın bankaların döviz cinsi zorunlu karşılık oranını yarım puan artırmasına ilişkin de "Merkez Bankası'nın yapmış olduğu bu hamle küçük bir hamle. Yerli sanayi ve istihdama faydalı olacağı görünmesine rağmen çok etkili olmayacak küçük bir hamle" dedi.
Çağlayan, Azerbaycan'a 135 kişilik heyetle gelindiğini belirterek, "10 firma 10 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptı. 500 iş görüşmesi yapıldı. Ortak iş konseyi kurulması kararı alındı. Kasım ayında Azerbaycan'dan bir heyet İstanbul'a gelecek" dedi.

 

Vize için çalışma
Zafer Çağlayan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede vize konusunun da ele alındığını belirterek, "Bugün özellikle Türk işadamlarının vize konusundaki rahatsızlığını kendilerine ifade ettik.  Bu konuda, üzerinde inceleme yapacağını ve çalışacağını ifade ettiler. İnşallah çözülebilecek bir şey olmasını ümit ediyoruz" dedi.
Çağlayan, İş Bankası'nın Azerbaycan'a gelmek istediğini de Aliyev'e ilettiklerini belirtti.

Milliyet