Antalya'da 'Türkiye Turizm Ekonomisi Ve Para Politikaları' Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) düzenlediği 'Kahvaltı Sohbetleri' kapsamındaki 'Türkiye Turizm Ekonomisi ve Para Politikaları' toplantısına katıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) düzenlediği 'Kahvaltı Sohbetleri' kapsamındaki 'Türkiye Turizm Ekonomisi ve Para Politikaları' toplantısına katıldı.
Kundu Turizm Bölgesi'nde bulunan Lara Concorde Otel'de düzenlenen AKTOB Kahvaltı Sohbetleri kapsamında 'Türkiye Turizm Ekonomisi ve Para Politikaları' başlıklı toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır ve turizmciler katıldı.
Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikalarının turizme etkisi ve Türk Lira'sının Euro ve dolar karşısındaki durumunun değerlendirildiği toplantının açılışında konuşan AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 30'undan fazlasının Antalya'ya geldiğini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ve istihdamla döviz gelirleri anlamında ekonomiye önemli katkılar sağlayan turizmin sektörünün sorunlarını tartışmak ve dertleri dinlemek Merkez Bankası için de çok önemli bir husus olduğunu söyledi. Küresel ekonomideki toparlanma sinyallerine rağmen gelişmiş ülkelerin bankacılık sistemiyle ilgili olarak kredi mekanizmasındaki aksaklıklar ve yüksek işsizlik oranıyla ilgili belirsizlikler yatırımcıların iş istihdamını
azaltmakta olduğunu söyleyen Yılmaz, gelişmiş ekonomilere göre gelişmekte olan ekonomilerde daha belirgin bir canlanma yaşanmakta olduğunu vurguladı. Hükümetin ve Merkez Bankası'nın özellikle kuru düşük tutmak gibi bir politikasının olmadığını söyleyen Yılmaz, "Bugün bir saatte pazardan kuru yükseltmek için birkaç milyar dolar alabilirsiniz ama kur öğleden sonra daha geri düşebilir, geçmişte bunu yaşadık" dedi.
Yılmaz, "Turizm gelirleriyle ilgili dövize mevsimsel bir bant uygulanabilir mi, turizmcilere özel kur olabilir mi?" şeklindeki soruya, "Açık ve net olarak hayır. Yapılamayacak işleri dolambaçlı cevap verip insanları üzmenin bir anlamı yok" yanıtını verdi.

"AYAĞIMIZI YERE SAĞLAM BASMAYA İHTİYACIMIZ VAR"
Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'a gerçekçi olmayan, sadece umut vaat eden popülist bir söylemede itibar etmediği için teşekkür ettiğini söyledi. Turizm sektörünün gerçekçi bakış açılarına ihtiyacı olduğunu söyleyen Bakan Günay, "Ayağımızı yere sağlam basmaya, gerçekçi hedefler koyarak doğru, kararlı sonuçlar almaya ihtiyacımız var. Merkez Başkanı Yılmaz, bunu iyi yapıyor" ifadelerini kullandı.
Antalya'nın Bakan, Vali ve Merkez Başkanı ilgisini hak ettiğini söyleyen Bakan Günay, "Türkiye'de turizm ekonominin ve toplumsal gelişmenin en önemli ayaklarından birisi haline geldi. Bir ekonomik kriz yılını geride bıraktık. Türkiye ekonomisi bu kriz yılından dayanıklı çıktı. Bu dayanıklılık içinde en önemli sektör turizm oldu. Türkiye tüm bu sorunlara ve sıkıntılara rağmen yüzde 2.8 oranında bir büyümeyle yılı kapatabildi. Bu yılda Türkiye'ye gelenlerin sayısı yüzde 9.4 gelir ise 3.9 arttı" dedi.

"TÜRKİYE DOSTLARLA ÇEVRİLİ BİR ÜLKE"
Türkiye'nin artık düşmanlarla değil dostlarla çevrili bir ülke haline geldiğini belirten Bakan Günay, "Biz ekonomik kriz yılında ekonomi yönetimi olarak turizm sektörünü çok önemsedik" diyerek şöyle konuştu:
"Turizmin gelişmesi anlamında ekonomik koordinasyon kurulu toplantıları yaptık. KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik. 2009 yılının sonunda kaliteli şarap üretiminde ithal şarapta haksız fiyat uygulamaları ortadan kaldırdık. Vergi iyileştirmesi yaptık. 2009 yılının sonunda işverenin sosyal sigorta priminde yüzde 5 oranında bir indirim yaptık."

EXİMBANK KREDİLERİ
2009 yılında çıkartılan Bakanlar Kurulu kararı ile 1 milyon doların üzerinde gelir getiren konaklama tesislerinin ihracatçı sayıldığını hatırlatan Bakan Günay, "Pazarlama ve tanıtım alanında ihracatçı sayılmanın avantajlarından konaklama işletmecileri faydalanmaya başlayacak" diye konuştu.
Eximbank kredilerinden yararlanma konusunda turizmcilerin sorun yaşadığını anlatan Bakan Günay şunları söyledi:
"Biz 25 yıldan bu yana yasada bulunan bir hükmün uygulanabilir hale gelmesini şimdi sağlamaya çalışıyoruz. Eximbank'tan kredi alma konusunda teminatta sıkıntılar yaşıyoruz. Kredi kullanmakta önümüzde engel oluşuyor. Teminat konusunda bir kolaylık sağlanması gerekiyor. Teminat konusunda daha kabul edilebilir daha gerçekçi bir toleransı Eximbank'ın sağlaması gerekiyor."
Türkiye'de zamanında turizm sektörünün yüzde 50'nin üzerinde karlılıkla çalıştığını söyleyen Bakan Günay, "O dönemler geride kaldı. Artık ayağımızı yere basacağız. Çevreci ve gerçekçi yatırımlar yapacağız. Gerçekçi büyüme hedefleri yapacağız. Biz sürekli bir gelişme hedefleyeceğiz. Makul karlılık oranları içerisinde sürekli bir gelişme hedefi koyacağız. Türkiye yüksek enflasyon döneminde abartılı karlar eden bazı kesimlerle tanıştı ama bu ekonomi için ağır bedellere dönüştü" şeklinde konuştu.
Bakan Günay, turizm sektörünün en ciddi sorunlarından bir tanesinin birbirini yok etmeye çalışan bir rekabet içerisinde olduğunu belirterek, "Bu acımasız rekabeti yasaya dayanan bir çatı içerisinde bir ölçüde önleyebiliriz. Sektörle bir fikir birliğimiz var. Turizm bu kadar önemli bir sektörse o zaman bu sektörü yasal çatıya, güvenceye ve gelir kaynaklarına, kamuyla birlikte iş yapabilecek olan maddi bir güce ihtiyacı var. Önümüzde 15 gün içerisinde başbakanlıkta yapacağımız bir toplantıyla
oluşturduğumuz metni bakanlar kuruluna sunacağız. Önümüzdeki yasama döneminde Türkiye turizm yatırımcıları ve işletmecileri birliği yasasına parlamentodan çıkartacağız. Bu önemli hedeflerimizden birtanesi. Bunu yapabildiğimiz zaman tanıtım, pazarlama alanında rekabetin ölçülü olması açısından gücümüz oluşacak" ifadelerini kullandı.
Toplantının sonunda AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Bakan Günay ve Başkan Yılmaz'a Yörük kültürünü simgeleyen teke heykelciği hediye etti.