'Tanrı'nın eli' Portakal'a değebilir

Ekimde yapılacak 47. Altın Portakal Film Festivali'nde ulusal jüriye Kadir İnanır, uluslararası jüriye ise Emir Kusturica başkanlık edecek. 'Kusturica by Maradona'nın gösterimine Arjantinli efsanenin de katılması bekleniyor



İSTANBUL - Futbolun gelmiş geçmiş en büyük efsanesi Maradona, ekimde Antalya’ya gelebilir. Bu yıl 47’ncisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin genel koordinatörü Göksel Kumsal, önceki gece Esma Sultan’daki basın toplantısında, uluslararası yarışma jürisine Emir Kusturica’nın başkanlık edeceğini ve festival programında yer alan ‘Kusturica by Maradona’ filminin özel gösterimine Arjantinli efsane Diego Maradona’nın da davet edildiğini açıkladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı’nca 9-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 47. Altın Portakal Film Festivali, hayli iddialı bir programla izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Festivalin genel çerçevesini ‘sinema ve toplumsal sorumluluk’ olarak belirlediklerini belirten Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu kapsamda Antalya ’daki E ve L tipi cezaevlerinin bahçelerinde sinema perdeleri kurulacağını, hükümlü ve tutukluların eserlerinin yer alacağı senaryo atölyesi oluşturulacağını belirtti. Bu yıl ilk kez verilecek sosyal sorumluluk ödülü ise oybirliğiyle alınan kararla Müjdat Gezen’e sunulacak.

Oscar’lı belgeselci geliyor
Altın Portakal’ın en etkili bölümü Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nın bu yılki jüri başkanlığını Türk sinemasının karizmatik oyuncusu Kadir İnanır yapacak. Ulusal jürinin diğer öyeleri ise yönetmen Tomris Giritlioğlu, oyuncu Meltem Cumbul, senaryo yazarı Meral Okay, şair-yazar Murathan Mungan, müzisyen Gökhan Kırdar, sinema yazarı Atilla Dorsay, yapımcı Zinos Panagiotidis ve Antalya Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin. 330 bini en iyi filme olmak üzere toplam 620 bin lira para ödülünün dağıtılacağı festivalin ulusal yarışma, belgesel ve kısa film bölümlerine son başvuru tarihi 13 Ağustos olarak açıklandı.
Uluslararası jüriye ‘Arizona Rüyası’, ‘Çingeneler Zamanı’, ‘Yeraltı’ gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni Emir Kusturica, belgesel jürisine 2009’da ‘Smile Pinki’yle belgesel Oscar’ı kazanan Avusturalyalı yönetmen Megan Mylan, kısa film jürisine ‘Hayırsız Ada’yla kısa film dalında Cannes’da Altın Palmiye kazanan Fransız yönetmen Serge Avedikian başkanlık edecek. Belgesel jürisinde Coşkun Aral, Zeynep Tül Akbal, Semra Güzel Korver ve Savaş Güvezne yer alırken kısa film jürisinde Aslı Tandoğan, Mehmet Bahadır Er, Nil Kural ve Nur Akalın görev yapacak. Sinema Yazarları Derneği’nin verdiği SİYAD Ödülleri’ni belirleyecek jüri ulusalda Necla Algan, Tunca Arslan ve Burçin S. Yalçın; uluslararasında ise Kerem Akça, Alkan Avcıoğlu ve Aylin Sayın’dan oluşuyor.

Kayıp filmler Antalya’da
Görsel iletişim tasarımını Hollywood’da çalışan grafik tasarımcı Emrah Yücel’in üstlendiği Altın Portakal’ın bu yılki en önemli özelliklerinden biri sinema tarihinin kayıp filmlerinin gösterilecek olması. ‘Pelikülün İzinde’ başlıklı bölüm kapsamında İstanbul’da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyan 1919 yapımı ‘Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği’, 93 yıl sonra Türkiye’de ilk defa Baba Zula’nın müziği eşliğinde gösterilecek. Hollanda Film Arşivi’nde ortaya çıkan Muhsin Ertuğrul’un 1918 yapımı kayıp filmi ‘Kara Lale Bayramı’, ‘kadın Charlie Chaplin’ olarak anılan Mabel Normand’ın rol aldığı 1918 yapımı ‘The Floor Below’ ile kopyasının olmadığına inanılan ve kısa süre önce bir arşivde ortaya çıkan 1922 yapımı ‘Beyond The Rocks’ ilk kez Altın Portakal’da izleyiciyle buluşacak.

Yılmaz Güney filmleri
Tematik film gösterimleri kapsamında 1970’li yılların Türk ve dünya sinemasına odaklanacak festivalde ‘Sürgün Bir Sinemacı: Yılmaz Güney’ başlığı altında Güney’in yönettiği ‘Umut’ (1970), ‘Ağıt’ (1971) ve ‘Zavallılar’ (1974) adlı filmler temizlenmiş kopyalarıyla gösterilecek.
‘Avrasya Sinemaları’ bölümünde yeni Gürcistan sinemasına odaklanacak festival ölümünün 10. yıldönümünde Kemal Sunal’ı da unutmuyor. Kemal Sunal anma programı kapsamında, VİPSAŞ tarafından restore edilen ‘Kapıcılar Kralı’ gösterilecek ve ‘Kemal Sunal Sineması Ekseninde Türk Gülmece Sanatına Bakış’ başlıklı bir panel düzenlenecek.
Senarist Safa Önal, yönetmen Ertem Göreç, oyuncular Nur Sürer, Gülşen Bubikoğlu, Metin Akpınar ve Zeki Alasya’ya yaşam boyu onur ödülünün sunulacağı festivalde Yıldırım Önal Anı Ödülü ise Yıldız Kenter’e emanet edilecek. Sinema Emek Ödülü’nü bu yılki sahibi ise Necmettin Çobanoğlu olacak.
Son olarak festivalin açılışında Emir Kusturica ve etnik tekno-rock grubu No Smoking’in sahneye çıkacağını da hatırlatalım. (Kültür Sanat)




Radikal