MÜSİAD, 65 ülkeden 3 bin işadamını bir araya getirecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), ekonominin küresel aktörlerini İstanbul'da buluşturacak. 6-10 Ekim günleri arasında yapılacak 13. MÜ

  Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD ) , ekonominin küresel aktörlerini İstanbul ' da buluşturacak . 6-10 Ekim günleri arasında yapılacak 13 . MÜSİAD Uluslararası Fuarı ile 14 . İnternational Business Forumu ( IBF ) , 65 ülkeden 3 bin işadamını bir araya getirecek . ' İslam Ülkelerinin Kalkınmasında Teknolojinin Önemi ' temalı organizasyonlara 550 yerli ve yabancı firma ile 150 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor .

Müslüman toplumların ekonomik , sosyal ve siyasi sorunlarının ele alınıp çözüm yollarının görüşüleceği platformun 14 . Kongresi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın himayesinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi ' nde yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda devlet başkanı , bürokrat , sivil toplum kuruluşu başkanı , akademisyen , işadamı ve basın mensubunun katılımı ile yapılacak .

Forum ve fuarla ilgili bir açıklama yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan , 5 bin üyeyi aştıklarını belirterek , " Bu üyelerimiz toplamda 15 bin firmaya sahipler ve 1 milyon 200 bin istihdam sağlıyorlar . Ekonomik büyüklük olarak her geçen gün kapasitemizi artırıyoruz . Türkiye ihracatının yüzde 15 ' ini , GSMH ' sının da yüzde 10 ' unu oluşturuyoruz . En son açıklanan İSO 500 ' de 40 civarında firmamız yer almıştır . " dedi . .

İslam Konferansı Teşkilatı ( İKT ) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi ' nin ( İSEDAK ) resmi İş Forumu olan IBF Kongresi ' nin bu yıl aralarında , İSEDAK , PBF , Arap Yatırımlar Birliği , ASCAME ' nin bulunduğu en az 4 uluslararası toplantıyla paralel olarak yapılacağını kaydeden Ömer Cihad Vardan , bu organizasyonların gerçekleştirileceği 6-10 Ekim haftasının , MÜSİAD bayramı şeklinde yaşanacağını dile getirdi .

MÜSİAD Başkanı Vardan , " Katılan ülkelerin kalkınmasında teknolojinin öneminin tartışılacağı Kongreden , Fuara , ikili iş görüşmelerinden ülke sunumlarına kadar birçok etkinlik bir hafta içerisinde gerçekleştirilecek . 2008 yılında 2 bin 224 iş adamını ağırlayan Kongremizin ve 554 firmanın katıldığı ve 150 bin ziyaretçinin gezdiği fuarımızın hedeflerini bu yıl yukarılara çektik . İlk kez Haliç Kongre Merkezinde düzenleyeceğimiz Kongremize bu yıl 65 ülkeden 3 binin üzerinde katılımcının iştirak etmesini bekliyoruz . " ifadelerini kullandı .

" TÜRKİYE ÇOK EKSENLİ VE ÇOK BOYUTLU BİR ÜLKE "

Muhalefet ve kimi medya organlarında dillendirilen eksen kayması iddialarına da değinen Ömer Cihad Vardan , sözlerine şöyle devam etti :

" Herkes bir eksen kaymasından bahsetmektedir . Ancak Türkiye ' nin değil ama dünya ekonomisinin ekseninde bir kayma olduğu şüphesizdir . Aslında resmin bütününe baktığımızda 2008 yılında başlayan , son ekonomik krizin de etkisiyle , dünyanın ekseni batı ve kuzeyden , doğu ve güneye doğru kaymaktadır . Türkiye , bu coğrafyada ' Doğu ' nun en batısı ' , " Batı ' nın da En doğusu " konumuyla çok eksenli ve çok boyutlu olarak öne çıkmaktadır . Uzun yıllardır coğrafi olarak doğal bir köprü konumunda olan Türkiye , belki de ilk kez bu konumunu bu denli etkin ve somut olarak hayata koymaktadır . Türkiye , doğusundaki üretim merkezleri ile ilişkileri geliştirirken bu ülkelerin batı pazarlarına açılmaları konusunda bir kapı , bir köprü rolünü üstlenmiştir . Aynı şekilde , bütün bu süreçlerde batı dünyası ile ilişkilerini her zaman muhafaza etmesini bilmiş , dış politikada daha geniş bir hedef kitlesi ile her yöne aynı oranda yaklaşım göstermiştir . Dış ticaretimizin halen büyük bir kısmını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz bu dönemde de son derece etkindir ve önemini korumaktadır . MÜSİAD olarak , bizler de bu bağlamda , üyelerimizin ticari imkanlarının gelişmesi , yeni pazarlara açılmaları ve ihracat rakamlarını artırmaları adına takip edilen proaktif politikaları desteklemekte ve yaptığımız faaliyetlerle katkı sağlamaya çalışmaktayız . "

Toplantıda konuşan MÜSİAD Kurucu Başkanı ve IBF Başkanı Erol Yarar da , işadamları olarak ahlaki değerleri ön plana alan bir kalkınma modelini savunduklarını belirtti . Dünyada yaşanan çatışmaların insanlığın yüz karası olduğunun altını çizen Yarar , ' ' Çatışmalara son vermek insanlığa yapılacak en büyük katkı . Neslimiz çok kötü acılar yaşayarak buralara geldi . Bu nedenle yaşam felsefemiz barış , dostluk ve kardeşliği yaygınlaştırmak . Bunun yolu ekonomiden geçiyor . ' ' dedi .