'Hamas'ı siyasi olarak kabul etmiyoruz'

Türk ve Alman heyetleri dün Çırağan Sarayı'nda biraraya geldi. Görüşmenin ardından Almanya Dışişleri Baka...


Türk ve Alman heyetleri dün Çırağan Sarayı'nda biraraya geldi. Görüşmenin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açıklama yaparak stratejik işbirliğinin geliştirileceği mesajını verdi.
Mesut Özil'in Almanya Milli Takımı'ndaki başarısına değinen Davutoğlu, "Aynen futbolda olduğu gibi, diplomaside de Almanya'nın başarısı bizim başarımızdır, bizim başarımız Almanya'nın başarısıdır" dedi. Avrupa'nın PKK'ya  verdiği destekten yakınan Davutoğlu, "Maalesef terörün en önemli finansal ve lojistik kaynakları; kontrol dışında olacak şekilde, Avrupa'da odaklanmış bulunuyor. Ortak kaderi paylaştığımız Almanya'dan, teröre karşı mücadelede çok daha aktif ve günbegün işleyen bir işbirliği bekliyoruz. Kendileri, teröre karşı mücadelede yanımızda olduklarını ifade ettiler. Memnuniyet duyduk, ama bizim kamuoyumuzun daha somut beklentileri var" diye konuştu.
'Çalışıyoruz, kararlıyız'
Westerwelle de, terör saldırılarını destekleyen hiçbir örgütü hoşgörüyle karşılayamayacaklarını belirterek, "Bu konuda son derece kararlıyız. Terörle mücadele konusunda el birliğiyle çalışıyoruz ve bu konuda başarılı olmak istiyoruz" dedi. İHH'nin Almanya'da yasaklanmasına ilişkin bir soru üzerine, aynı isimli iki farklı örgütün olabileceğini ifade eden Westerwelle, yasağın Almanya'daki örgüte yönelik olduğunu anlattı. Westerwelle, Hamas ile ilgili olarak da "Biz Hamas'ı siyasi olarak kabul etmiyoruz. Çünkü bizim açımızdan şiddetle arasına bir mesafe koymuyor. Bu hem Almanya'nın hem AB'nin görüşü" diye konuştu.

Türkiye'ye nükleer destek
Westerwelle, İran'ın nükleer programı ile ilgili Brezilya ve Türkiye'nin ortaklaşa yürüttüğü diplomatik çabalara destek verdiklerini de belirterek, "Biz, Türkiye ve Brezilya'nın, İran'ı bir diyaloğa getirmek için çabalarını olumlu karşılıyoruz. Bu önemli bir katkıdır. İkimiz de şu konuda hemfikiriz: İran'ın bir nükleer silahlanması opsiyonu hiçbirimiz için kabul edilebilir bir çözüm değil. Bu, aynı zamanda bölgesel bir tehlike" dedi. Westerwelle, AB'de yeni yaptırımlara ilişkin aldıkları kararla İran hükümetini müzakere masasına ve işbirliğine getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

 

AB'ye üyelik yolunun ucu açık 
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin kendileri için stratejik öneme sahip olduğunu kaydeden Westerwelle, şöyle devam etti: "Sadece Almanya için değil, AB için de Türkiye'nin AB'ye yönelmesi büyük bir öneme sahip. Türkiye'nin yönü Avrupa'dır. Bu şekilde bundan sonra hiçbir şekilde yanlış yorum olmayacağını ümit ediyorum. Biz karşılıklı ilişkilerin derinleştirilmesine ve Türkiye'nin AB'ye bağlanmasına büyük önem atfediyoruz. Bu bizim çıkarımıza. Biz bu konuda sonucu açık olan bir süreç üzerinde anlaştık. Elbette bu konuda kriterlerin objektif bir şekilde yerine getirilmesi gerekir, ancak ahde vefa ilkesi bizim için asıldır ve bu anlaşmaların, hükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu konuda bugün karar verilmeyecek. Şu anda önemli olan, adil, objektif ve herhangi bir art niyet olmadan, herhangi bir saklı gündem olmadan bütün konuları madde madde ele almamız."

Milliyet