Bakan Demir: Kaçak yapı Türkiye'nin gündeminden çıkıyor

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İmar Kanunu'nda yapılan değişikliklerle birlikte kaçak yapıların Türkiye'nin gündeminden çıkacağını söyledi

  Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir , İmar Kanunu ' nda yapılan değişikliklerle birlikte kaçak yapıların Türkiye ' nin gündeminden çıkacağını söyledi .

Bakan Demir , bir takım inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Burdur ' a geldi .

Burdur ' da ilk olarak valiliği ziyaret eden Bakan Demir , Vali Süleyman Tapsız ' da şehir hakkında bilgi aldı . Tapsız , Bakan Demir ' e Burdur ' un yöresel çalgılarından kabak kemane ve sipsi hediye etti . Bakan Demir , kabak kemaneyi eline alarak bir süre çalmayı denedi .

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Demir , özel müteahhitlik alanını 1 Ocak 2012 ' de yürürlüğe girecek olan yeni İmar Kanunu ' ndaki değişikliklere kayıt altına alınacağını kaydetti .

Yapı denetimi kavramını da bütün vilayetlerde yaygınlaştırmayı planladıklarını dile getiren bakan Demir , " Yapılan çalışma şu anda Bakanlar Kurulu ' nda imza aşamasında . Kaçak yapı ile ilgili düzenleyici teşvik edici hiçbir düzenleme olmamasına rağmen ruhsat veren ve o alanlardaki ruhsat yetkilisi olan kurumların gerektiği gibi bu işi takip etmemesinden kaynaklanan az da olsa kaçak yapı stokumuz var . Bizim ' azda olsa ' kavramına da artık tahammülümüz yok . Kaçak yapıyı bir defa Türkiye ' nin gündeminden çıkarıyoruz . Yeni çıkan imar kanunla ruhsata aykırı yapı yapma kavramını da tamamen ortadan kaldırıyoruz . Yapı denetimi sistemini bütün ülkeye yaygınlaştıracağız . " diye konuştu .

İNŞAATLARDA BELGELİ USTA DÖNEMİ

Bakan Demir , yapılan kanun değişikliklerinde inşaatlarda belgeli usta çalıştırma döneminin de başladığını belirtti .

Bununla ilgili safhayı şu anda tamamlamak üzere olduğu bilgisini veren Bakan Demir , şöyle devam etti :

" Bu alanda çalışan insanların bize müracaat etmeleri halinde kendilerine geçici belge vereceğiz . Daha sonra bir takvim içerisinde verilecek eğitimden geçirip kalıcı belgelerini de vereceğiz . Böylece sektörde usta sıkıntısı yaşanmayacak . Sağlıklı bir geçişi sağlamış olacağız . Özellikle bundan sonra il özel idareleri ve belediyeleri inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi yetkilerini artık ciddi bir sıkı denetime tabi tutacağız bundan sonra . Bunlarla ilgilide çalışmalarımızı başlattık . "

Demir , Valilik ziyaretinin ardından Tapu ve Kadastro müdürlükleri ile Burdur Belediyesi , AK Parti Burdur İl Başkanlığı ve Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ' nü ziyaret etti .

Ziyaretlerde konuşan Bakan Demir , Burdur Belediyesi ' nin kendilerine yer göstermesi halinde içerinde Tapu , Kadastro ile Bayındırlık ve İskan müdürlüklerinin barınabileceği bir bina yapma sözü verdi .

Burdur ziyaretini tamamlayan Bakan Demir , daha sonra Isparta ' ya hareket etti .