Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü İnanç: 12 Eylül referandumu bir mantığın sorgulanmasıdır (Özel)

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, 12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye'nin gerçek sahibi olan halkın, hak ettiği bir Anayasa'ya kav

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, 12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye'nin gerçek sahibi olan halkın, hak ettiği bir Anayasa'ya kavuşmak için referanduma gideceğini söyledi. Prof. Dr. İnanç, insanlığın hak etmediği bir tabloyu değiştirmek için 12 Eylül'de 'Evet' sonucunun çıkması gerektiğini vurguladı.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, 12 Eylül 2010 tarihinde ülkenin gerçek sahipleri olan halkın sandık başına giderek ülkedeki bir mantığı devre dışı bırakmak için oy vereceklerini ifade etti. Anayasa değişikliğinin 12 Eylül'de ülkenin gerçek sahipleri olan halkın oylarına sunulacağına dikkat çeken Prof. Dr. Nihat İnanç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa değişikliği Meclis'te günlerce görüşüldü tartışıldı. Sonuçta referanduma gidilecek şekilde oy çokluğu ile kabul edildi. Referandum süreci başladı ama konu Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Mahkeme bir iki müdahalenin dışında değişikliğin omurgasını bozmadan referanduma sunulmasını kabul etti. Şimdi o süreç başladı ve değişiklik ülkenin gerçek sahibi olan vatandaşların takdirine bırakıldı. Kişisel kanaatim olarak şunu söylemek isterim ki; bu Türkiye'deki bir mantığın sorgulanmasıdır. Herhangi bir siyasal görüşün oylaması olarak bakarsak kanaatimce en büyük hatayı orada işlemiş oluruz. Muhakkak ki herkesin kendine göre bazı siyasi düşünceleri vardır ve olmalıdır. Ama ülkenin geleceği ile ilgili verilecek olan bir kararda, bu süreçte siyasal endişelerimizi biraz daha geride tutup, ülkenin geleceği acısından doğru olanı tercih etmemiz gerektiğine inanıyorum."

Her seferinde insanlık bu mudur? dedirten bir süreç olduğunu kaydeden Rektör İnanç, 12 Eylül 1980'li yıllarda cezaevlerinde günlerce aç bırakılıp işkencelere maruz kalanlar olduğuna dikkat çekti. İnanç, "12 Eylül 1980'de cezaevinde günlerce aç bırakılıp, aç bırakıldıktan sonra bol tuzlu kuru fasulye ile doyurulup, günlerce susuz bırakılan sonrasında içerisinde insan dışkısı olan sulardan içirilen insanları biliyorum. Bu bizim insanımızın ve insanlığın hak ettiği bir tablo değil." dedi.

Bugün herkesin askeri ile polisi ile türkülerini dinlediği Şivan Perver'in kasetini bulundurmaktan geçmişte işkence görenlerin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nihat İnanç, 12 Eylül 2010 tarihinde bu mantığın sorgulanacağı için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. İnanç, referandumda evet çıkmasının Türkiye'nin gerçek anayasasına kavuşmasının işareti olacağını söyledi.