Gözleri görmeyen Sudanlı katarakt hastalarının ayağına doktor Bartın'dan geldi

Onbeş yıldan beri tedavi ettiği hastalar arasında belki de onu en çok, hiç görmeyen gözlerini dünyaya açtıktan sonra gülerek yanından ayrılan Sudanlı

Onbeş yıldan beri tedavi ettiği hastalar arasında belki de onu en çok, hiç görmeyen gözlerini dünyaya açtıktan sonra gülerek yanından ayrılan Sudanlı hastaları mutlu ediyor. Sudan'ın Darfur bölgesinin başkentinde Kimse Yok Mu Derneği tarafından kurulan Göz Hastalıkları Polikliniği'ne üçüncü kez gelerek hastaları tedavi eden Göz Doktoru Ayhan Yılmaz, hiçbir umudu yokken çok uzaklardan gelen bir göz doktorunun elinden iyileşmiş Sudanlıların gözlerindeki mutluluğun herşeyden değerli olduğunu söylüyor. Önceki iki senede iki kez gelen Ayhan Yılmaz, görev yaptığı Bartın Devlet Hastanesi'nden izin alarak bu yıl da üçüncü kez Darfur'a gelmiş. Bir ayını burada geçiren ve yarın ülkesine dönecek olan Yılmaz, bugüne kadar poliklinikte 5 binden fazla kişinin katarakt ameliyatı olduğunu belirtiyor.

Göz Doktoru Yılmaz, Sudan'ın Darfur bölgesinde yaşanan en büyük problemlerden bir tanesinin sağlık sorunları olduğunu, bunlar arasında ise insanları en çok mağdur eden hastalığın katarakt olduğunu ifade ediyor. ''Güneşin son derece dik geldiği bir yer olması, insanların tarımla uğraşması, gündüz vakti çok fazla güneşin altında kalmalarından dolayı fazla miktarda katarakt hastalığına rastlıyorsunuz. Bu hastaların çoğunun iki gözü birden görmüyor" diyen Dr. Yılmaz, buna karşın bölgede sadece 1-2 göz doktoru olduğunu söylüyor. Bu doktorların da mağdur insanlara yardımcı olmakta çok yetersiz kaldığını dile getiren Yılmaz, "Çünkü bir katarakt ameliyatının maliyeti 100 dolar ve insanlar bunu karşılayamıyorlar. Binlerce hasta var. Yıllardır iki gözü görmeyen hastalar var. Bunlar 15 dakikalık bir katarakt ameliyatı sonucunda, gözlerine kavuşuyorlar. Yapabildiğimiz kadar hastayı ameliyat etmeye çalışıyoruz. Genel hastaların hepsini o gün ameliyat etmeye çalışıyoruz. Çünkü hastaların bulunduğumuz yere ulaşmaları ciddi bir problem" ifadelerini kullanıyor. Yılmaz ayrıca Darfur'un mahrumiyet bölgesi olduğunu, insanların Sudan'ın başkenti Hartum'dan Darfur bölgesine kara yoluyla 15 günde gelebildiğini vurguluyor.

İmkanları olmayan insanların Hartum'a gitme gibi bir şanslarının bulunmadığını kaydeden Dr. Yılmaz, "Nyala çevresinde yaklaşık 2 milyon civarında insan var. Bunların çoğu çok kötü şartlarda kamplarda yaşıyorlar. Kamplarda yaşayan bu insanlarda başka sağlık problemleri de var. Fakat biz en azından katarakt problemine bir çare bulalım dedik. Yaklaşık 2 senedir projeye devam ediyoruz" şeklinde konuşuyor.

Kimse Yok Mu Derneği Sudan Temsilcisi Orhan Erdoğan da dernek olarak Sudan'da 2007 yılından beri yardım çalışmalarına başladıklarını aktarıyor. Sudan'da katarakt hastalığının çok yaygın olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye'den Kimse Yok Mu gönüllüleri vasıtasıyla ulaşan yardımlar sayesinde 5 bin 260 kişi katarakt ameliyatı ve 26 bin kişinin ise göz taraması yapıldı. Sudan'da tespit edilebilen 3 milyon katarakt hastası mevcut. Hartum'da bulunan göz tarama aracımız ise günlük 100 yetim çocuğun göz sağlık taramasını yapıyor" bilgisini veriyor. Orhan Erdoğan, poliklinikte hastalara gerekli olan ilaçların da ücretsiz olarak verildiğini belirtiyor. Türkiye'den yıllık izinlerini kullanmadan gelen göz doktorları ve sağlık personelinin fedakarca çalıştıklarını, günlük ortalama 15-20 hastanın ameliyatını yaptıklarını anlatan Erdoğan, Sudan'daki katarakt hastalığı sorunu bitene kadar, çalışmaları devam ettirmek istediklerini aktarıyor. Erdoğan, "Sudanlı bir göz doktoru, doktorlarımızın yanında eğitim alıyor ve o da artık ameliyatlara giriyor. Her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Yakında Nyala Valiliği tarafından bize ücretsiz olarak tahsis edilen arsa üzerinde göz hastanesi ve birlikte hizmet verecek olan sağlık ocağı inşa etmek istiyoruz" diye ekliyor.

DARFUR'A GELEN TÜRK VEKİLLER GÖZ HASTANESİNİ ZİYARET ETTİ

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu, sunucu ve yazar İkbal Gürpınar, Kimse Yok Mu Derneği tarafından Göz Hastalıkları Servisi'ni ziyaret etti. Burada hastalarla bir süre sohbet eden heyet, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İKBAL GÜRPINAR, BİR GÖZ HASTANESİ VE SAĞLIK OCAĞI SÖZÜ VERDİ

Bu arada hastaneyi ziyaret edenler arasında yer alan İkbal Gürpınar, Nyala'ya bir göz hastanesi ve sağlık ocağı yaptırma sözü verdi. Hastane, Nyala'nın Riyad bölgesinde Nyala Valisi Dr. Abdülhamid Musa Kaşa tarafından Kimse Yok Mu Derneği'ne hediye edilen 50 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilecek. Kimse Yok Mu Temsilcisi Erdoğan da hastane inşaatına hemen başlayacaklarını ve Gürpınar'ın doğum günü olan 4 Ekim tarihine yetiştirilmeye çalışacağını aktardı.