Düzce Sgk Kayıt Dışına Savaş Açtı

Sosyal Güvenlik Kurumu Düzce İl Müdürlüğü, kayıt dışına savaş açtı. Kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik yapılan toplantıda katılanların fikirleri soruldu, yapılan çalışmalar anlatıldı.

Düzce Sgk Kayıt Dışına Savaş Açtı
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Düzce Valiliği Toplantı Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurten Canbazoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile iş veren ve fabrika yetkilileri katıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Nurten Canbazoğlu yaptığı açılış konuşmasında kayıt dışının önlenmesi için yapılan çalışmaları anlatarak, ''Tüm Türkiye'de yüzde 50 oranlarında bir kayıt dışı istihdam var. Bununla birlikte ilimizde de bu oran mevcut durumda. Kayıt dışının önüne geçmek için çalışmalarımız tüm hızı ile devam ediyor. Dünyada, özellikle belge düzeninin ve kontrol mekanizmasının yeterince gelişmemiş olduğu ülkelerde, kayıt dışı ekonominin toplam ekonomi içerisinde büyük bir yer işgal ettiği bilinmektedir. Genel ekonomik dengeler, işsizlik ve toplumsal duyarlılıklar, yabancı kaçak işçi çalıştırılmasının ve kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla planlı, koordineli, etkin, sürekli ve tüm kesimlerin katıldığı çalışmaları zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde de kayıt dışı istihdamla mücadele için öncelikle mükellefleri kayıt dışılığa iten nedenlerin iyi belirlenmesi; bu amaçta toplumsal uzlaşma ve hareket birlikteliği sağlanması ve buna uygun politikaların karma olarak uygulanması gerekmektedir. Ülke ekonomisini ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen kayıt dışı istihdamla mücadele ancak halkın, kamu yönetiminin ve sosyal tarafların birlikteliği ile etkin bir şekilde yürütülebilecektir. Bu amaçla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan "Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi" genelge ekinde yer almaktadır. Projede görev alacak kamu kurum ve kuruluşları ile bunlar tarafından yerine getirilecek görevler ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Projenin uygulanması ve sonuçların denetlenmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. Kayıt dışı istihdamla mücadeleyi planlı ve koordineli bir şekilde yönetmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü kurulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Projenin icrasını; İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile koordinasyon halinde ve başta sendikalar ve meslek kuruluşları olmak üzere sosyal taraflar ve diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürütecektir. Projenin icrası aşamasında gerek duyulan diğer kuruluşlarla da koordinasyon sağlanacaktır. Bu çerçevede, il düzeyinde kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik çalışmaların valilerimizin sorumluluğunda ilgili tüm kuruluşların katkı ve katılımları ile yürütülmesi uygun görülmüştür. Kayıtlı istihdama geçiş için yapılacak faaliyetlerin ülke düzeyinde başarıya ulaşmasında valiler ve kaymakamların yapacağı çalışmalar ve konuya gösterecekleri duyarlılık, elde edilecek sonuçlar açısından son derece belirleyici olacaktır'' dedi.
Vali Yardımcısı İlhan Turgut ise, kayıt dışının önüne geçmek için bütün kurumların ortaklaşa hareket etmesi gerektiğini ifade ederek ortak çalışma anlayışının oturmasını istedi. Daha sonra salonda bulunan konuklara kayıt dışının önüne nasıl geçileceği konusunda fikirleri soruldu.