Diyarbakır, 3G hızında Paris'i solladı (1)

Cep'ten görüntülü konuşma ve TV keyfi sunan 3. Nesil iletişime (3G) geçen son ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu sayede hayata geçirilen mobil inte

Cep'ten görüntülü konuşma ve TV keyfi sunan 3. Nesil iletişime (3G) geçen son ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu sayede hayata geçirilen mobil internet hızında gelişmiş ülkeleri geride bıraktı. Doğu'nun Paris'i diye adlandırılan şehirlerden Diyarbakır'da yaşayan 3G kullanıcısı, Fransa'nın başkenti Paris'teki kullanıcıdan 8 kat daha hızlı internete bağlanabiliyor.

Türk GSM sektörünün lideri Turkcell, 3G iletişime geçişin birinci yılında müşterilerine sunduğu mobil internetin hızını test etti. Diyarbakır-Paris mukayeseli gerçekleştirilen testin ilk ayağı Hasanpaşa Hanı'nda 21 Mbps hıza ulaşan yeni nesil VINN modemle yapıldı. En yüksek bağlantı hızı 13,8 Mbps olarak kayıtlara geçti. Ortalama hız ise 8,4 Mbps oldu. 233 Mb'lik bir tanıtım filmini indirmek 3 dakika 41 saniye sürdü. Bu veriye göre 700 Mb civarındaki bir film 11 dakikada indirilebiliyor.

Testin Paris ayağı ise şehrin simgesi haline gelmiş Eiffel Kulesi'nin hemen yanı başındaki Trocadero Meydanı'nda yapıldı. Fransa'nın üç şirketinden bir tanesinin anlık hızı 4 Mbps'ye yaklaşırken, diğer ikisi ancak 800 Mbps civarında seyretti. Paris'teki en yüksek ortalama hız ise 1 Mbps'de kaldı. Her iki sonucu değerlendiren Turkcell üst yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, yaptıkları yatırımlar sonucu 3G'de açık ara lider olduklarını söyledi. Mobil internet hız testlerinin daha önce alanında uzman farklı şirketler tarafından da gerçekleştirildiğini aktaran Ciliv, şu bilgileri verdi:

"BİRİNCİLİĞİMİZİ BAĞIMSIZ FİRMALAR DA TESCİLLEDİ"

"P3 firması, ölçümlemede uzman bir Alman firması. İstanbul'da yaptığı ölçümlerde Turkcell'in 3G'sinin açık fark birinci olduğunun sertifikasını verdi. Irıs firması ise Türkiye'nin birçok noktasını, Avrupa'daki şehirlerle karşılaştırdı. Diyarbakır'ı Paris, Londra ve Berlin'le karşılaştırdı ve bir kere daha ortaya çıktı ki, Diyarbakır'daki 3G şebekesi, Paris'ten, Londra'dan, Berlin'den daha hızlı. Diyarbakır gibi birçok şehri Avrupa ile eşit ya da daha iyi duruma getirdik. Biz bir yerde, dijital otoyolları kuruyoruz. Hasanpaşa hanını dünyaya 13,8'lik bir hızla bağlıyoruz. Yaptığımız yatırımlar sonucu 3G'de açık fark lideriz. O yüzden 3G'de en fazla abone Turkcell'de."

Şirketinin baz istasyonlarının gösterdiği performansın da teknolojik alt yapı şirketlerinden Ericsson'un testleriyle kendini ispatladığını aktaran Süreyya Ciliv, "Ericsson, ürün ve altyapı sağladığı 86 ülkedeki operatörlere ait 762 baz istasyonunda ölçüm yaptı ve en iyi performasa sahip ilk 10 istasyon seçildi. İlk 10 içinde 8 tane Turkcell santralı yer aldı. Bu yüzden biz sadece Türkiye'de birinciliğe değil, dünyada en iyi olmaya oynuyoruz, dünyada liderliğe oynuyoruz. Kendimizi hiçbir şekilde ikinciliği kabul etmeyecek şekilde düşünüyoruz." diye konuştu.

"3G'NİN EN ÖNEMLİ KAZANCI FIRSAT EŞİTLİĞİ"

Bir bölgenin kalkınmasında en önemli etkenlerin başında o bölgenin ulaşılabilir ve erişebilir olmasının geldiğini vurgulayan Süreyya Ciliv, "3G yeni dünyanın kapısı. Biz o kapıdan girince yeni bir hayat bizi bekliyor diye düşünüyoruz. Biz buna Turkcelli hayat diyoruz. Hem bireysel hem kurumsal hayatımızı temelinden değiştirme potansiyeline sahip." ifadelerini kullandı. Turkcell'in CEO'su, 3G sonrası oluşan yeni dönemde sadece hızın belirleyici olmayacağını da belirterek, 13,8 Mbps'lık hızı insanlara nasıl faydalı servislere dönüştürüleceğinin daha önemli olduğunu vurguladı. Ciliv, şirket olarak bu konudaki adımlarını da şöyle özetledi:

"Sağlık bilgileri olacak. Görüntülü görüşme ile herhangi bir köyümüzdeki vatandaşımızı İstanbul'daki, Ankara'daki uzman doktorumuza bağlayacak. Bu bilgiler eğitim bilgileri olabilir. Türkiye'deki çiftçilerimize tarım bakanlığıyla işbirliği halinde tarımla ilgili eğitim bilgileri göndermeye başladık. Yüz binleri aşan çiftçimiz bu görüntülü görüşme ile eğitim bilgilerine anında ulaşabiliyorlar. Bunlar ileride kariyerleriyle, işleriyle ilgili birçok bilgileri anında alabilecekler. Bütün bu servislerin Türkiye'ye en önemli kazancı fırsat eşitliği."

Devam edecek...