Sivil Dayanışma Platformu, 'güçlü bir evet' için kampanya başlattı

Referandum öncesi sivil toplum kuruluşlarının kampanyalar yaparak halk oylamasında 'Evet' sonucu çıkması için girişimleri devam ediyor. Sivil Dayanışm

Referandum öncesi sivil toplum kuruluşlarının kampanyalar yaparak halk oylamasında 'Evet' sonucu çıkması için girişimleri devam ediyor. Sivil Dayanışma Platformu da (SDP), 12 Eylül'de yapılacak referandumda güçlü bir evet için kampanya başlattı.

Sirkeci Ottoman Otel'de düzenlenen toplantıya Sivil Dayanışma Platformu temsilcilerinin yanı sıra Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Hukukçular Derneği, Hekimler Birliği, ÖNDER, Adaleti Savunanlar Derneği gibi kuruluşların temsilcileri katıldı.

SDP Başkanı Ayhan Ogan, toplantıya destek veren kuruluşlar ve platform adına basın açıklamasını okudu. Ogan, 12 Eylül'de yapılacak referandumun önemi hakkında bilgi verdi. Ogan, Denizli, Bursa, Adana, Van, Kayseri, Malatya, Diyarbakır, Alanya gibi yerlerde buluşmalar gerçekleştirerek 'demokrasi için tek yürek tek bilek' kampanyası yürüttüklerini ve referandumda 'Evet' sonucu çıkması için çalıştıklarını anlattı. Ogan, "SDP olarak inanıyoruz ki; anayasa değişikliği sadece iktidar partisinin çıkarlarına uygun bir öneri değildir. Bu değişikler ve ardından atılacak adımlar milletimizin ortak menfaatlerine hizmet edecek yasal düzenlemeleri içermektedir. Muhalefet partileri meseleyi Ak Parti yandaşlığı ya da Ak Parti karşıtlığı düzlemine hapsetmek istese de bu değişiklik önerisi böyle dar bir perspektifte değerlendirilmemelidir." dedi.

Referandumda 'Evet' sonucu çıkması için nedenlerini sıralayan Ogan, çocuk istismarının önüne geçilmesi, kadın ve çocukların daha etkin korunması ve yoksunların desteklenmesi için evet oyu kullanacaklarını dile getirdi. Ogan, "Darbecilerin hazırladığı anayasanın değiştirilmesi için, darbecilerden hesap sorulabilmesi için, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına son vermek için, haksız yere ordudan atılanların mahkemede hak arayabilmeleri için, oylarımızla seçtiğimiz Meclis'in üzerinde hiçbir vesayet olmaması için, yürütmede olsun yargıda olsun bürokratların değil halkın egemenliği için ... Güçlü bir 'evet' kampanyası başlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Toplantıya destek veren sivil toplum kuruluşları temsilcileri de söz alarak başlatılan kampanyaya neden destek verdiklerini dile getirdi.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı temsilcisi Necati Ceylan, referandumdan hayır sonucunun çıkmasının vesayet düzeninin devamı anlamına geleceğini anlatarak bunun değişmesi için evet oyu vereceklerini dile getirdi.

Hukukçular Derneği temsilcisi Avukat Cahit Özkan ise, sandıktan 'evet' çıkmasını Balyoz soruşturması kapsamında 102 muvazzaf ve emekli asker hakkında verilen tutuklama kararı bağlamında değerlendirdi. Özkan, 102 kişi hakkında tutuklama kararı çıkmasına rağmen ilgililerin adliyeye gitmediğini, referandumda bu eşitsizliğin giderilmesinin evet oyuyla bir noktada sağlanacağını anlattı.