İncir İhracatının Makus Talihi Değişmedi

Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, incir ihracatının makus tarihinin halen değişmediğini ve yıllardır, Türk üreticisinin 'ilk yükleme tarihi' adı altında mağdur edildiğini söyledi.

İncir İhracatının Makus Talihi Değişmedi
Türkiye'nin geleneksel tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan ve 33 bin ailenin geçim kapısı yaklaşık 120 bin kişiye de iş kapısı olan kuru incirin bu yıl ilk yükleme tarihi olarak 5 Ekim'in belirlendiğini kaydeden Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, "Dünyanın en iyi ve en kaliteli incirini üretiyoruz. Ancak bizim incirin yanında kalitesi oldukça düşük olan Yunanistan, İran ve diğer ülkelerin inciri ile ilk yükleme tarihi saçmalığı nedeniyle rekabette zorlandırılıyoruz. Biz ürünümüzü piyasaya sürünceye kadar başka ülkeler, Avrupa'daki marketlerde çoktan raflara ulaşmış oluyor. Bu sorun çözülmedikçe Türk üreticisinin mağduriyeti giderilemez. Bu nedenle bu saçmalığa bir an önce son verilmesini istiyoruz" dedi.
Aydın başta olmak üzere Ege bölgesinin en önemli ürünleri arasında yer alan incir üretimi ile ilgili İHA'ya açılamalarda bulunan Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, "Yıllardır incirin geleneksel sorunu ilk yükleme tarihi sorununu bu yıl da yaşıyoruz. Bu uygulama incirin dışında ne kayısı, ne fındık ne de diğer ürünlerde var. Bu konuyla ilgili kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışıyoruz. Yetkililerden bu sorunu artık çözmelerini bekliyoruz" dedi.
Türkiye'de incirden başka hiçbir ürüne uygulanmayan, 'Yükleme tarihi uygulaması'nın yasal olmadığını da kaydeden Karazor, bu sistemle bazı çevrelerin kendilerine çıkar sağladığını iddia etti.