Yağışlar, Kars Kalesi'nin son surlarını da yıkıyor

431 yıl önce yapılan Kars Kalesi'nin savaşlara rağmen ayakta kalan son burç ve sur duvarları şiddetli yağmura dayanamayarak yıkıldı.

Kaleiçi Mahalle

431 yıl önce yapılan Kars Kalesi'nin savaşlara rağmen ayakta kalan son burç ve sur duvarları şiddetli yağmura dayanamayarak yıkıldı.

Kaleiçi Mahallesi'nde sur dibindeki İlbeyioğlu Hamamı'nın yanında bulunan dış kale surları ve burç, son yağan yağmurlara karşı koymayarak büyük bir gürültü ile yıkıldı. Kaleiçi Mahallesi sakinleri tarihe tanıklık eden kale ve son burçların ilgilisizlikten ve bakımsızlıktan yıkılmaya mahkum edilmesine anlam veremediklerini söylüyor.

SURLARIN TARİHTEKİ YERİ

Moğollar tarafından tamamen yıkılan ve tahrip olan Kale ve Kars Sultan 3. Murat'ın emri ile Serdar Mustafa Lala Paşa ve mahiyetindeki 100 bin kişilik ordu ve işçi ile yeniden imar edildi. 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan iç kale ve dış kale surları üzerindeki 7 burç ve çeşitli yerlerde yaptırılan gözetleme kuleleri ile Kars Çayı üzerindeki 2 taş köprü de bu büyük onarım sırasında yaptırılıyor. Günümüze kadar gelen kale, eski yapısından kalan yıkıntılar üzerine Osmanlıların onarımında kullandıkları eski taş blokları denebilir ki bugünkü kale sadece bir Osmanlı yapısıdır. Günümüzde halen dimdik ayakta durmaktadır. Yine 1829 yılında Kars'a gelen Rus Edebiyatının ünlü şair ve yazarı ALekshendır Puşkin Kars Kalesi için , "Erişilmez savunma mevzilerine ve yalçın kayalıkla üzerinde kurulmuş olan Kars Kalesine baktıkça Kars'ı nasıl ele geçirebildiğimize şaşırıp kalıyorum" demiştir.