Rusya: İran sorumsuz açıklama yapmak yerine, yapıcı adım atmalı

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat'ın, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i ABD'nin sahneye koyduğu komploda yer almakla suçladığı açıklamalarına

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat'ın, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i ABD'nin sahneye koyduğu komploda yer almakla suçladığı açıklamalarına Moskova sert tepki verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İran yönetimi verimsiz ve sorumsuz retorikleri bir kenara bırakarak somut ve yapıcı adımlar atmalı" denildi.

Ria Novosti'nin haberine göre, açıklamada, "İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat tarafından son yapılan suçlamalar, Rusya'nın İran nükleer programına yönelik objektif, tarafsız ve yapıcı yaklaşımını çarpıtmaktadır. Bu değerlendirmeler bizim açımızdan asla kabul edilemez" eleştirisi yer aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran yönetiminden, sorunun çözümü çerçevesinde Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulan altılı grup (Rusya, Çin, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile birlikte yapıcı ve somut adımlar atmasını beklediklerini ifade etti. Açıklamada Tahran'dan bir an önce diyalog kurması da istendi.

Şubat ayında İran'ın uranyum zenginleştirme seviyesini yüzde 20'ye çıkardığını açıklaması üzerine Moskova tedirgin olmuştu. Amerikan ve batılı istihbarat örgütü raporlarının, Tahran'ın nükleer silah üretmeye yaklaştığını açıklamasının ardından Moskova, İran'a yönelik dördüncü paket yaptırımlara destek vermişti.