Merkez Bankası, enflasyon tahminini yüzde 7,5'e düşürdü

Merkez Bankası, 2010 yılı sonu enflasyon tahminini 0,9 puan aşağı çekerek yüzde 7,5'e indirdi. Yıl sonu aralığının yüzde 6,5 ile yüzde 8,5 olacağını ö

Merkez Bankası, 2010 yılı sonu enflasyon tahminini 0,9 puan aşağı çekerek yüzde 7,5'e indirdi. Yıl sonu aralığının yüzde 6,5 ile yüzde 8,5 olacağını öngören kurum, 2011 sonu itibariyle enflasyonun orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,6 ile 7 olacağını tahmin etti.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yılın üçüncü enflasyon raporunu yaptığı basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Yılmaz, ''2010 enflasyon tahminimizin orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,6 ile 7 arası. 2012 için enflasyon tahmini ise yüzde 5. Varsayım; faizin 2011 başı sınırlı artıp üç yıllık ufukta sabit kalacağı. Enflasyon 2012'de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması bekleniyor. 2011 ve sonrası için enflasyon tahminlerinde önemli değişiklik yapmadık.'' dedi.

Durmuş Yılmaz, daha önce sözü verilen Mali Kural'ın da vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesini istedi.

Gazetecilerin ''Merkez Bankası'nın kur hedefi var mı?'' sorusuna Durmuş Yılmaz; ''Türkiye'nin kur hedefini engellemeden bir yol izliyoruz. Eğer ortam uygun olur ise, gereken konuları gündeme getirip uygulayabiliriz.'' cevabını verdi. ''Tobin vergisini uygun buluyor musunuz?" sorusuna karşılık da ''Dünyada belli talepler var. İçinde bulunduğumuz ortamda bu vergileri uygulamak o kadar kolay değil. Finansal ürün çeşitliliği Tobin vergisinin uygulanmasını zorlaştırıyor.'' ifadelerini kullandı.

Seçimlerin enflasyona etkisinin sorulması üzerine Yılmaz, ''Seçimlerin enflasyonu etkilemesi durumunda illa bir para politikası izlememizi gerektirecektir.'' açıklamasını yaptı. Piyasalarda bir toparlanma gözlemlediklerini ancak kırılganlıklarında sürdüğünü kaydeden Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ''Piyasalardaki toparlanmaya rağmen kırılganlıklar sürüyor. Dünyadaki son gelişmeler kırılganlıkların sürdüğünü gösteriyor. Küresel toparlanmaya dair aşağı yönlü riskler ortadan kalkmadı.'' değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki ekonomik göstergelere de değinen Durmuş Yılmaz, ''Gelişmiş ülke merkez bankaları mevcut duruşu koruyacaklarını vurguluyor. Küresel para politikalarında normalleşmenin öteleneceği fikri arttı. Enflasyonun geçici olduğu tahminlerimiz doğru çıktı.'' ifadesinde bulundu. Gıda fiyatlarına da dikkat çeken Yılmaz, bunun enflasyon üzerindeki olumlu etkisinden bahsederek, ''Enflasyondaki olumlu seyirde gıda fiyatları önemli rol oynadı. Gıda, enflasyondaki düşüşün en temel nedeni; işlenmemiş gıda. Et ithalatı işlenmemiş gıda fiyatlarında güçlü yavaşlama sağladı. İkinci çeyrek enflasyonunda hizmet, temel mal fiyatları belirgin şekilde yavaşladı.'' dedi. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

''İkinci çeyrekte hizmet enflasyonu, endeks tarihinin en düşüğü oldu. Temel mal grubu fiyatları, parite, emtia etkisiyle olumlu bir görüntü sergiledi. Enflasyon beklentileri ikinci çeyrekte geriledi. Temel göstergeler orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrine devam edecek. İkinci çeyrekte TÜFE tarihinde ilk kez çeyrek bazda azalış gösterdi. İkinci çeyrekte hizmet enflasyonu da çeyrek bazda ilk kez düştü. İkinci çeyrek enflasyon, faiz politikasındaki duruşumuzu doğruladı. Birinci çeyrek büyümesi, nisan enflasyon raporu beklentisini teyit etti. Özel kesim talebinde toparlanma, öngördüğümüz gibi oldu. Yatırımlar ise kriz öncesine göre oldukça düşük seviyede seyrediyor. İkinci çeyrekte nihai yurtiçi talep toparlanmaya devam etti. Özel tüketim talebi, ikinci çeyrekte kriz öncesi seviyeyi aşacak. Kredi koşulları toparlanmayı destekler konumda. Kredilerde canlanma, iktisadi toparlanmayı destekliyor. euroda değer kaybı, dış talebin yavaş toparlanmasına neden oldu. Önceki rapora göre, daha zayıf dış talep görünümü var. Son dönemde tarım dışı istihdamda belirgin artış var. İş gücüne katılımında gerilemesi, işsizlik rakamlarının gerilemesini sağladı. Birim işgücü maliyeti üzerinde önümüzdeki dönem belirgin baskı olmaz.''

İstihdam ve enflasyona yönelik beklentilerini sıralayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, şunları söyledi:

''Öncü göstergelere göre, tarım dışı istihdam artışı yavaşlasa da sürecek. İşgücünde istikrarlı iyileşme devam ediyor. İşlenmemiş gıda, enflasyon 2010 tahminimizi yüzde 9'dan yüzde 7,5'e çekti. İşlenmemiş gıda tahminimiz, 2011-2012 için yüzde 7,5 olarak belirledik. 2012 petrol fiyat tahminimizi 90 dolar olarak koruduk. 2010 enflasyon tahminimizi 0,9 puan aşağıya çektik. 2010 enflasyon tahminimizin orta noktası yüzde 5,3 olmaz üzere yüzde 3,6-7 arası. 2012 için enflasyon tahmini yüzde 5.Varsayım; faizin 2011 başı sınırlı artıp üç yıllık ufukta sabit kalacağı. Vergi indirimleri baz etkisiyle enflasyon temmuzda belirgin düşecek. Enflasyon 2012'de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması bekleniyor. 2011 ve sonrası için enflasyon tahminlerinde önemli değişiklik yapmadık. 2011'de öngörülen sıkılaştırma, iktisadi faaliyet seyrine göre değişir. Küresel büyüme daha yavaş olur ise, 2011'de sıkılaştırma hedefi ertelenir. İhracat sıralamasına göre ilk üç; OYAK-RENAULT, FORD, TOFAŞ....Üretimden satışlara göre; TÜPRAŞ, EÜAŞ, OYAK-RENAULT...Kar sıralamasına göre ilk üç: EÜAŞ, TÜPRAŞ, PHİLSA PLİPH MORRİSS....Küresel yavaşlama hız kazanırsa faiz indirimi gündeme gelebilir. Baz senaryo; 2010 sonuna kadar çıkış stratejilerimizi toparlamayı öngörüyor.''