Bitlisli Arıcıların Borçlarına Erteleme Talebi

Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, mayıs ayı içinde yaşanan dolu ve ardından toprak yağması nedeniyle arıcılık yapanlar sıkıntılı günler yaşamaya başladığını belirterek Ziraat Bankası kredi borçlarının bir yıl faizsiz olarak ertelenmesini talep ettiklerini söyledi

Bitlisli Arıcıların Borçlarına Erteleme Talebi
Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, mayıs ayı içinde yaşanan dolu ve ardından toprak yağması nedeniyle arıcılık yapanlar sıkıntılı günler yaşamaya başladığını belirterek Ziraat Bankası kredi borçlarının bir yıl faizsiz olarak ertelenmesini talep ettiklerini söyledi.
Avcil, yaptığı açıklamada, bu yıl her yıldan farklı bir iklim yaşadıklarını, özellikle mayıs ayı ortalarında 2 gün üst üste dolu yağdığını anlattı. Bu durumun bölgedeki çiçek florasının kurumasına neden olduğunu belirten Avcil, "Bölgemizde 15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında bal akımı sağlanır. Ancak bütün bu olumsuzlukların ardından bırakın bal akımının sağlanmasını, kışlık arı yemi olarak bile bal üretimi sağlayamayan arıcılarımız oldu" dedi.
Medeni Avcil, zor durumda olan arıcıların desteklenmeleri konusunda geçtiğimiz günlerde Bitlis'i ziyaret eden Tarım ve Köyişleri Bakanı ve bürokratlarına durumu ilettiklerini de sözlerine ekleyerek, "Neredeyse bütün üyelerimiz 20-25 bin TL'lik bir kredi sağlanması ile sezona girdiler. Bu kredilerin sağlanmasında Ziraat Bankası da öncülük etti. Üyelerimizin bazıları memur tanıdıklarını kefil olarak gösterdiler. Eğer talebimiz yerine gelmezse aynı sıkıntıyı hem Ziraat Bankası, hem arıcılar, hem de kefiller yaşayacak" şeklinde konuştu.
"BİR YIL FAİZSİZ ERTELEME İSTİYORUZ"
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, çiftçilerin ürün alamadıklarından dolayı borçlarını da zamanında ödemelerinin mümkün olmadığını savunarak, "Bankalardan kredi alan üyelerimiz borçlarını zamanında ödeyemeyecekler. Bu nedenle onları zor günler bekliyor. Biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan 1 yıl faizsiz erteleme, kışın arı ölümlerinin olmaması için de kredi imkanı sağlamasını bekliyoruz. Eğer ciddi destekler sağlanmazsa, ciddi arı ölümleri de olabilir. Bu konuda yetkililerin duyarlı davranacaklarına olan inancımız tamdır" diyerek sözlerini tamamladı.