Doğu Akdeniz, Suriye ile yeni ufuklara açılıyor

Adana, Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş'tan 40 işadamının katılımıyla, Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerde kilit nokta olarak değerlendirilen Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen ...



Adana, Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş'tan 40 işadamının katılımıyla, Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerde kilit nokta olarak değerlendirilen Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen Uluslararası Ticaret Fuarı'na, ticaret heyeti programı gerçekleştirildiği bildirildi.

Adana Ticaret Odası'ndan (ATO) yapılan yazılı açıklamaya göre, ziyaret, 2008 yılından bu yana ATO bünyesinde faaliyet gösteren, Avrupa İşletmeler Ağı Akdeniz Konsorsiyumu tarafından organize edildi.
Her yıl dünyanın dört yanından 200 binin üzerinde ziyaretçi çeken bölgenin en büyük genel ticaret fuarı olarak kabul edilen, 57. Uluslararası Şam Ticaret Fuarı'nda incelemelerde bulunan Heyet üyeleri, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ve Türk firmalarına ait stantların ardından, yabancı ülke ve firmalara ait stantları da ziyaret ederek yetkililerinden bilgi aldı.
Ziyaretin ikinci gününde ise ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş ve Genel Sekreter Ahmet Nevruz ile heyet üyeleri arasında bulunan Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş'taki Oda ve KOSGEB yetkilileri, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'u ziyaret etti.
Şam Ticaret Müşaviri Şaban Kaan Özdemir'in de hazır bulunduğu ziyaret sırasında konuşan Baş, Suriye'nin dış ticaretinde önemli kalem oluşturan ürünleri, yaklaşık 800 kilometrelik sınır komşuluğu bulunan Türkiye'den karşılamasının, iki ülke ekonomisi için de önemli olduğuna işaret etti.
Baş, dünyadaki ticaret potansiyelinin yüzde 95'lik bölümü komşu ülkeler arasında gerçekleştiğini vurgulayarak, ''Ama bu gerçeği Türkiye-Suriye olarak değerlendirdiğimizde farklı sonuçlarla karşılaşıyoruz. Tarihi ve kültürel bağlarımızın yüzyıllardır devam ettiği Suriye ile olan ticaret hacmimiz, hızla gelişmesine rağmen maalesef hala hedeflenen düzeye ulaşamadı. Biz bölge işadamları olarak, bu işbirliğinin en iyi ve sağlam şekilde tesisi için buradayız'' diye konuştu.
Ziyaretin üçüncü gününde Şam Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya katılan işadamları, Yönetim Kurulu Başkanı Ghassan Al Qualla ile bir araya gelerek, işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdiler.
Baş, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Suriye'nin 17 ülkenin yer aldığı Arap Birliği ile gümrüksüz mal ticareti yaptığını vurgulayarak, ''Bu durum, Türkiye için büyük avantaj. Türkiye için Suriye, Ortadoğu ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde. Suriye için Türkiye ise, Avrupa'ya açılım bakımından önem taşıyor. Ülkeler arasındaki ticaret hacminin artırılabilmesine yönelik bu tür ziyaretler, sadece ekonomik bakımdan değil, her açıdan olumlu neticeler yaratmakta'' dedi.

Zaman