Bakan Çelik, Bulgaristan'a gitti

Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Anayasa değişmeden, anayasadaki ihtilal mantığı, ihtilal ruhu çıkmadığı sürece yasal düzenlemelerle Türkiye'nin demokratikleşmesi çok kolay değildir'...



Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Anayasa değişmeden, anayasadaki ihtilal mantığı, ihtilal ruhu çıkmadığı sürece yasal düzenlemelerle Türkiye'nin demokratikleşmesi çok kolay değildir'' dedi.

3 günlük ziyaret için karayoluyla Bulgaristan'a giden Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kapıkule sınır Kapısı'ndan çıkmadan önce Edirne'deki Aslanlı Turistik Hotel Tesisleri'nde mola verdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turan Gençoğlu ile Aslanlı Turistik Hotel Tesislerine gelen Bakan Çelik'i Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aslan Kuyunat karşıladı.
Burada bir süre dinlenen Çelik, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da Kırcaali, Yenipazar ve Cebel'de ziyaretlerde bulunacağını, açılışlara katılacağını ve vatandaşlarla toplantı yapacağını, daha sonra Sofya'ya geçerek Bulgaristan yetkilileriyle görüşmelerde bulunacağını belirtti.
Sofya'da bakanlık düzeyinde temaslarda bulunacağını ifade eden Çelik, ''Bulgaristan komşu ülkelerimizden biri. Komşularımızla ilişkilerimize hükümet olarak çok önem veriyoruz. Bu çerçevede Bulgaristan'da bulunan soydaşlarımız, akrabalarımız, yanında Türk-Bulgar ilişkileri çerçevesinde temaslarımız olacak. Sofya'da hükümet yetkilileriyle görüşeceğiz. Bulgaristan hükümeti ile insan hakları bağlamında ele alınması gereken konuları ele alıp iki dost ülke, komşu ülke barış içinde, huzur içinde yaşamak konusunda elimizden gelen katkıyı sağlayacağız''' dedi.
Bulgaristan'ın uzun süre Varşova Paktı'nda kaldığını, 2004'te NATO'ya, 2007'de AB'ye girdiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:
''Bulgaristan'da yoğun değişim yaşanıyor. Bu anlamda talihsiz süreçler de yaşadık Bulgaristan'la. Özellikle asimilasyon diyebileceğimiz zorunlu göç gibi baskıların yaşandığı süreçleri de geride bıraktık. Geldiğimiz nokta olumlu bir nokta. Önemli bir noktadan, bundan geriye dönüşü düşünmek herhalde ne Bulgar yetkililerin ne de bizim aklımızdan geçen bir hadise değildir. Tam tersine insan hakları bağlamında atılması gereken adımlar neyse onları hep birlikte atmamız gerekiyor. Ancak bu ülkelerarası barışa, bölge barışına katkı sağlar inancındayım. Balkanlar dünya barışı açısından son derece önemli bir merkezdir. Bunları el birliğiyle gerçekleştireceğiz.
Şu anda kültürel değerlerimizin korunması, kültürel değerlerimizin artık müşterek değerler olarak ele alınmasında büyük yarar var. Kültürel değerler artık milletin değil milletlerin değerleridir. 100 yıl geriye gittiğiniz zaman çok geniş coğrafyalara hitap eden imparatorluklar vardı. Onlar ortadan kalkınca tarihi miras ortadan kalkıyor anlamına gelmez. Onların yaşatılması gerekiyor. Bizim coğrafyada da öyle, Bulgaristan coğrafyasında da olsa öyle. Balkanların hangi ülkesinde olursa olsun bunların yaşatılmasında son derece önemli olduğu inancındayız.
Böyle bir yola geleceği inancı içerisinde değilim. Onun için iki ülke arasında üst düzeyde de devlet başkanının Türkiye'ye ziyareti, Başbakanımızın Bulgaristan'a ziyareti gerçekleşti. Fevkalade verimli oldu. Kısa süre içinde de tekrar Başbakanımızın Bulgaristan'a ziyareti olacak. Ama bu arada bakanlık düzeyinde yoğun temaslarımız var. Komşuluk ilişkilerimizi yavaş yavaş güçlendireceğiz.''
-35. MADDE-
Bulgaristan'a hareket etmeden önce gazetecilerin gündemle ilgili sorularını da yanıtlayan Çelik, 35. maddeyle ilgili olarak şunları söyledi:
''Demokratikleşme konusunda AK Parti her türlü adımı atmaktan yanadır. Bahse konu 35. madde ihtilallerin, ihtilalcilerin, ihtilal yapma zemini oluşturan maddelerden biri. Bunun anamuhalefet partisi tarafından gündeme getirilmesi önemlidir. Ana muhalefet partisindeki bu değişimin kalıcı ve sürekli olmasını temenni ediyoruz. İnşallah mevsimlik bir yaklaşım olmaz bu. Çünkü ele alınması gereken, birlikte halledilmesi gereken birçok konu var. Vatandaşlarımız 'bu temel değişiklikleri birlikte yapsanız' diye soruyor. Biz de aynı şeyi istiyoruz. Ama yaklaşımlar maalesef ayaküstü değerlendirmelere kurban ediliyor. Bunlar çok önemli düzenlemelerdir. Bahse konu 35. madde, anayasa değişiklikleri, çok çok önemlidir. Umarım sözlerinde dururlar. AK Parti'nin bu konuda çekincesi yok. Antidemokratik ne varsa mevzuatımızda temizlenmesi gerekiyor. Millet esaslı, millet iradesi esaslı çağdaş bir ülke olmanın hazzını birlikte yaşamamız gerekiyor.''
-REFERANDUM-
Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak 12 Eylülde yapılacak referandumla ilgili çalışmalara start verildiğini, meydanlara inilmeye başlandığını ifade eden Çelik, milletin değişimden yana olduğunu söyledi.
Türk milletinin değişimlere çabuk adapte olan bir millet olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
''Tespitim, milletimiz değişimden yana. Çünkü değişimlere kolay adapte olan bir milletiz. Bu süreçte vatandaşlarımızın gerekli adımları atacağından hiçbir endişe taşımıyoruz. Yani referandumdan 'evet' çıkacak ama biz üzerimize düşeni doğusuyla, batısıyla, güneyiyle, kuzeyiyle yerine getireceğiz.
Başbakanımız 36 ile gidiyor. Bakan arkadaşlarımızla birçok büyük ilçe ve illere gideceğiz. Ayrıca bütün örgütümüzle de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'de ne yapılması gerektiğini bilmeyen varsa bunu anlatmak durumundayız.
Çünkü işin merkezi, özü anayasadır. Anayasa değişmeden, anayasadaki ihtilal mantığı, ihtilal ruhu çıkmadığı sürece yasal düzenlemelerle Türkiye'nin demokratikleşmesi çok kolay değildir. Onun için anayasa başlangıcı, yani kısmi bir değişiklik, tümden değişimi de bütününü de anayasa değişikliğini ele almayı da önümüzdeki süreç önümüze getirecek. Milletimiz buna 'evet' diyerek köklü bir değişimin de önünü açmış olacaktır.''
Bakan Çelik, daha sonra, beraberindekilerle Bulgaristan'a hareket etti.

Zaman