İzmir tarımda geri dönüşüme başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, organik ürün artıklarını geri dönüşüm sistemiyle tekrar çiftçiye kazandırarak hem gübre maliyetini yarı yarıya düşürecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, organik ürün artıklarını geri dönüşüm sistemiyle tekrar çiftçiye kazandırarak hem gübre maliyetini yarı yarıya düşürecek hem de ürün artıklarından oluşan kirliliğin önüne geçecek. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hayata geçirilecek "Küçü ilçesinin Yeniköy, Seferihisar'ın Orhanlı ve Urla'nın Bademler ve Yağcılar köylerinde pilot olarak uygulanmaya başlanacak.

Proje kapsamında, organik artıkların değerlendirilmesi amacıyla dal öğütücü makineler alınarak gezici makine parkları oluşturulacak. Organik artıklardan çıkarılarak öğütülen dallar ve malzemeler, uygun şartlarda çürütüldükten sonra oluşan humus tahlil edilecek ve toprak düzenleyici olarak üretimde kullanılabilecek. Organik ürünlerden geriye kalan artıkların değerlendirilmesiyle hem çiftçilerin gübre maliyeti yarı yarıya düşecek hem de yaklaşık 5 bin ton organik artığın bertarafından oluşan maliyet ve kirliliğin önüne geçilmiş olacak. Yeni sistemle organik ürünler, yaprağından köküne kadar azami oranda değerlendirilecek.

Hazırlıkları son aşamaya gelen projeyle Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulacak toprak analiz laboratuvarında Yeniköy, Orhanlı, Bademler ve Yağcılar köylerinde toprak ve yaprak tahlili yapılarak, çiftçilerin doğru gübreleme yapabilmesi hedefleniyor. Geri dönüşüm uygulamasının gezici ortak makinelerle çevre köylerde de yaygınlaştırılması ve geri dönüşüm sisteminin kullanım alanının genişletilmesi amaçlanıyor.