Arıcılar muhtarlardan dertli: Yasal olmamasına reğmen arazi kirası alıyorlar
Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, arıcıların köy muhtarlarından şikayetçi olduğunu belirterek yasal olmamasına rağmen bazı m
Adana Tarım İl Müdürü Fikret Coşkun'un yanı sıra şube müdürleri ve arıcıların katıldığı, "Adana'da arıcılık ve ülke ekonomisine katkısı' konulu basın toplantısında konuşan Otlu, Türkiye'de 30 bin tonu çam, 40 bin tonu ise çiçek olmak üzere toplam 70 bin ton bal üretildiğini söyledi.
345 bin arı kovanı bulunan Adana'da yaklaşık 2 bin ailenin geçimini tamamen veya kısmen arıcılıktan sağladığını kaydeden Otlu, çiçek balında Adana'nın Türkiye birincisi olduğuna işaret etti.
Arıcılığın, toprağı, sanatı ve sermayesi olmayan dar gelirli aileler için iyi bir istihdam sahası ve geçim kaynağı olduğunu, başka birçok sektörde olduğu gibi döviz gereksinimi olmadığını belirten Otlu, "Arı, sadece bal yapan bir böcek değildir. Polen ve bal özü ararken çiçekten çiçeğe dolaşan arı vücuduna bulaşan polen tanecikleri ile meyveleri, sebzeleri, tahılları ve endüstri bitkilerini ve tabiatta bulunan diğer yabani bitkileri tozlayarak tohum bağlamada, kalitede ve üretimde yüzde 30 oranında verim artışı sağlamaktadır. Bal olarak elde edilen değer bu katkısının yanında devede kulak kalır. Arıcılık, zahmetli bir iş olmasına karşılık üyelerimizin ekonomik durumları iyi değildir. Arılarını nakleden üyelerimizden muhtar ve belediyelerin ayrı ücret alması, köy ve yaylalarda muhtarlarca para istenmesi büyük bir sorundur. Sıkıntılar nedeniyle arıcı tüccara balı çok ucuz fiyata vermek durumunda bırakılıyor. Eskiden 60-70 kovanla ev geçindiren arıcı şimdi 200-300 kovanla borçlarından kurtulamamaktadır. Arıcıların önü açılır, arılarını rahatça taşıma olanağı bulursa yıllık 14-15 kg olan ülke ortalaması 60-70 kilograma rahatlıkla çıkabilecektir. Ayrıca bu sayede büyük ve verimli arıcılık işletmeleri oluşacak, daha çok bal üretilecektir. Öte yandan devletin arıcıya verdiği 6 TL destekleme ödemesi 15-20 TL'ye çıkarılmalıdır." dedi.
Adana Arı Yetiştiricileri Birliği'nin bin 580 üyesi bulunduğunu anlatan Otlu, "Sadece arıcıların ailesi değil, keresteci, kamyoncu, kovancı, çivi ve tel imalatçısı, saç levha üreticisi, arıcılık alet edavat tüccarı, teneke, ambalaj kabı üretenler, bal paketleyenler ve yanlarında çalışanlarla birlikte yaklaşık 15 bin kişi bu sektörden gelir elde etmektedir." şeklinde konuştu.
Adana'da yıllık 10-12 bin ton çiçek balı üretildiğini söyleyen Otlu, "Bunun parasal değeri yaklaşık 70 milyon liradır. Bu rakama lojistik hizmet sunanları ve ara malı üretenleri de eklediğimizde ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkısı iyi düşünülmelidir." diye konuştu. Tarım sektörünün ön saflarında yer alan Adana'nın geniş florası, çiçeklenme için uygun iklimi, bal verimi, turunçgiller, akasya, okaliptüs, pamuk, susam, mısır, kanola, ayçiçeği, kızılçam, ladin, püren, kekik, sığır kuyruğu gibi bitkilerce zengin olması nedeniyle arıcılık için de oldukça müsait olduğuna işaret eden Otlu, arıcılığın topraktan bağımsız oluşu, az işgücü, az yatırım ve işletme sermayesi, bal, polen, arısütü, propolis, balmumu ve arı zehiri gibi talep duyulan ürünleri nedeniyle önemli bir tarımsal faaliyet olduğuna dikkat çekti.
COŞKUN: ARICILARA DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Tarım İl Müdürü Fikret Coşkun ise arıcılıkta Türkiye'nin yüzde 8-10 arası koloni ihtiyacını Adana'nın karşıladığını, üretimin ise Türkiye'nin yüzde 12'sine tekabül ettiğini söyledi. Bal sektörünün önder kuruluşlarının birçoğunun Adana'da faaliyet gösterdiğini vurgulayan Coşkun, Tarım İl Müdürlüğü'nün arıcılığa gereken önemi ve desteği vereceğini belirtti. Coşkun, arıcılığın önemli bir sektör olduğunun altını çizerek, arıcıların birlikte hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.