TZD Genel Başkanı Yetkin'den hükumete çağrı: Damızlık hayvan ithal edin, üreticilere uygun koşullarda satın

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, hükümetin damızlık hayvan ithal ederek, üreticilere uygun koşullarda satmasını önerdi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, hükümetin damızlık hayvan ithal ederek, üreticilere uygun koşullarda satmasını önerdi. Türkiye'nin et ithalatını durdurması gerektiğini de söyleyen Yetkin'e göre, yerli üreticilerin elini güçlendirmek için maliyetleri düşürecek tedbirler alınmalı.

İbrahim Yetkin ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yetkin, Türkiye'de et sektörünün 3 aydan beri ciddi ve sancılı bir süreçten geçtiğini söyledi. Sektör ile ilgili atılan adımların hayvancılığı geriye götürdüğünü savunan TZD Genel Başkanı Yetkin, Türkiye'de 3 aydır hayvan sayısında ciddi bir azalma yaşandığını dile getirdi.

120 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu Konya'da şu anda bu sayının 90 bine gerilediğini ileri süren Yetkin, "Bu gidiş iyi bir gidiş değildir, bu gerçekten kötüye gidiştir. 'Tüketiciye ucuz et vereceğiz' derken, korkarım ki Türkiye, bugüne kadar hiç yaşamadığımız, kronik bir şekilde et ithalatçısı olur, bu gidiş onu gösteriyor.'' dedi.

Et fiyatlarındaki dengesizliğin asıl nedeninin yeterli miktarda damızlık hayvan bulunmaması olduğunu vurgulayan TZD Genel Başkanı, Konya'dan hayvan almak için Kars'a giden bir üreticinin, 21 günde 20 tane damızlık hayvanı zor bulabildiğini dile getirdi. Yetkin, bu durumu 'facia' olarak nitelendirdi. 2008 yılı sonlarında süt fiyatlarındaki istikrarsızlık yüzünden 300 bin süt ineğinin kesime gönderildiğini hatırlatan İbrahim Yetkin, "Türkiye'deki sorun, 'Bir takım et lobileri, büyük üreticiler var. Bunlar fiyatları yükseltiyorlar, bunun için de tüketiciler pahalıya et yiyor' diyorlar. Öyle bir şey yok. Beyaz ette de bugünlerde fiyat artışı var, ancak beyaz ette üretimde sorun yok. Toptan 3,3 liraya beyaz alan marketler bunu vatandaşa 6- 7 liradan satıyor. Burada bir manipülasyon var, fahiş vurgun var, ancak kırmızı ette böyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hayvancılığın yüzde 76'sının hayvan sayısı 1 ile 4 arası olan işletmelerce yapıldığını anımsatan Yetkin, bu büyüklükteki işletmelerin fiyatları manipüle etme gibi bir gücünün olmadığını anlattı.

Türkiye'nin bugüne kadar hiç yaşamadığı kronik bir et ithalatçısı haline gelmesinden endişe duyduğunu dile getiren Yetkin, Türkiye'de yılda 1 milyon 200 bin ton et tüketildiğini bildirdi. Yetkin, bunun 416 bin tonunun kayıtlı, geri kalanın ise kayıt dışı kaçak kesimlerle sağlandığını ifade etti.

16 bin ton, 5 bin ton, 18 bin ton, 6 bin ton gibi miktarlarla et ithal ederek piyasanın düzenlenemeyeceğini savunan Yetkin, "Derhal ve muhakkak et ithalatının durdurulması lazım.'' uyarısında bulundu.

"İTHALAT İŞSİZLİĞİ PATLATIR"

Üreticilerin bugün besiye alacağı canlı hayvanının kilogramını 14 liradan satın alabildiğini belirten Yetkin, kesim fiyatının da 14 lira olması sebebiyle ahırların boş kaldığını söyledi. Hükümetin, etin kilogram fiyatını 8- 10 liraya düşürme hedefine saygı duyduğunu belirten Yetkin, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bunun için sen üreticiye uygun fiyatla damızlık hayvan verip, yem fiyatlarını aşağı çekersin, maliyeti düşürürsün, o zaman bu ülkede 8 liraya da 9 liraya da et yenir. 3 ayda Konya'da hayvan sayısında 30 bin azalma var. Geçen hafta 50 bin tonluk kasaplık canlı hayvan ihalesi yapıldı, 'düşene kadar ithalat yapacağız' deniliyor, düşmez. Sonra bir bakarsın Türkiye'de hayvan kalmamış, işte o zaman bu ülkenin gıda güvenliği de kalmaz, üretici de kalmaz. Aksine ülkenin temel sorunu olan işsizlik buralardan patlamaya başlar."

Bakanlığın 16 Temmuz'da yayınladığı bir tebliğde 'ithalat yapacak olanların en az 250 başlık işletme büyüklüğünde olmaları gerektiği' gibi bir şart bulunduğunu anımsatan İbrahim Yetkin, bu şartın et tekeli oluşturabileceğini vurguladı. Yetkin'e göre, bu şart aynı zamanda küçük ölçekli işletmeleri de olumsuz etkiliyor.

Toplantıda Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut da üreticilerin güncel sorunlarını dile getirdi. Şu an üreticinin Konya'da hayvan kesim fiyatının 14 lira olduğu bilgisini veren Karabulut, market ve kasaplarda ise bir kilogram etin 30-35 liraya satıldığını öne sürdü. Bakanlığın bu soruna el atması gerektiğine işaret eden Karabulut, "Bunun bir kontrol mekanizması yok, üreticileri spekülatör ilan ediyorlar. Şu 3 ayda Konya'da 30 bine yakın besiye gelmiş havyan kesildi, bunun yerine üretici işletmelerine bir tane hayvan koymadı. Bu belirsizlik ortamında üretici şaşkın ve perişan durumundadır." diye konuştu.