Pardus sürüsünde büyük ayrılık

Doruk Fişek, Pardus ekibinden ayrıldı.

Pardus sürüsünde büyük ayrılık
Pardus nedir, öncelikle kısaca özetleyelim. TÜBİTAK, 2003 yılında çok hareketliydi. Ulusal nitelikte bir işletim sistemi geliştirilmesi üzerine tartışmalar dönüyordu, ki muhtemelen bir Linux dağıtımı olarak gerçekleşecekti bu tasarı. Nihayetinde, 2003 yılı sonlarında, "Linux temelli, açık kaynaklı, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı" oluşturulmasına karar verildi.

Adı "Anadolu Parsı" yani "Pardus" olarak belirlenen projenin geliştirilmesi için 2004'te yoğun bir çaba başladı. Ülkenin pek çok yanındaki insanlarla görüşüldü, fikirleri alındı ve bir ekip kurulmaya başlandı. UEKAE'ye verilen proje, usul usul ilerlemeye başladı. Farklı dağıtımlar incelendi, artıları eksileri tartışıldı ve ulusal ihtiyaçlar göz önüne alındı.

2004 Ekim'inde nihayet Proje Ana Sözleşmesi imzalandı ki, burada Pardus'un amacı “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi oluşturmak, “mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanmasına”, ancak “otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlaması" olarak belirlendi.

Sonrasında proje hızla ilerledi ve Şubat 2005'te ilk sürüm, Pardus Çalışan CD 1.0 yayınlandı. Beklenenin üzerinde ilgi gören Pardus, nihayet Pardus 1.0 adı altında, 26 Aralık 2005'te internet üzerinden kullanıma sunuldu.

Gelelim Doruk Fişek'e. Fişek, ülkenin bilişim camiasında adı bilinen ve saygı duyulan bir şahıs. Hem üretkenliği, hem karakteri hem de yetenekleri ile ön plana çıkan Fişek'in, Doruk Country House olarak bilinen Batıkent'teki evi de, yine Linux geliştiricileri arasında bilinen ve sevilen bir mekan. Ayrıca Doruk Fişek, gönüllü geliştirici olmasına karşın Pardus projesine önemli katkılar sağlamış bir kişi, ve geliştiricilerden birine göre, "projeye %10'dan fazla oranda katkısı" var.

Bu yılın ortalarında Pardus'un 2010 sürümünün çıkıp çıkmayacağı önemli bir tartışma konusuydu, zira 2009 sürümü biraz sarkmış, bu da 2010 için daha kısa bir süre kalmasına yol açmıştı. Nihayetinde 2010'un pas geçilmesi, 2011 sürümü üzerine çalışılmaya başlanmasıydı ki, bu aralar can sıkan durumlardan biriydi bu. Ayrıca, iş takibi için yeni bir sistem adapte edilmesi fikri üzerine tartışılıyordu. Topluluk genel olarak RedMine'ı öneriyordu, UEKAE'nin tercihi ise Jira idi. Bu da iplerin kopmasına neden oldu ve özgür projede özgür olmayan yazılımın olmaması gerektiğini savunan Doruk Fişek, projeden ayrıldığını duyurdu.

Haddim olmayarak, Pardus projesi için büyük bir kayıp olan bu olayın, proje ekibinin amatör heyecanlarını ve özgür yazılım prensiplerini yitirmekte olduklarını farketmelerini sağlamasını diliyorum. Zira TÜBİTAK'ın son dönemde yaptığı çalışmalardan en verimli olanlarından biri olan Pardus'un geliştirilme sürecinin, tipik, hantal devlet dairesi işleyişine teslim oluyor olduğunu düşünmek bile korkutucu.

Pclabs