Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 12 Eylül'den gelen mektuplar ağlattı

1980 darbesi sonrası idam edilen gençlerin son mektuplarını okurken gözleri dolan Başbakan Tayyip Erdoğan: Referandum 30 yıl sonra genç ölümlerle hesaplaşma ve iade-i itibar olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 12 Eylül'den gelen mektuplar ağlattı
1980 darbesi sonrası idam edilen gençlerin son mektuplarını okurken gözleri dolan Erdoğan: Referandum 30 yıl sonra genç ölümlerle hesaplaşma ve iade-i itibar olacak.

AK PARTİ Grubu, 12 Eylül gözyaşlarına tanıklık etti. Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa paketine neden "Evet" denilmesi gerektiğini anlatırken, 12 Eylül sonrası idam edilen Necdet Adalı, Mustafa Pehlivanoğlu ve Erdal Eren'i hatırlattı hem ağladı, hem ağlattı:

KILIÇDAROĞLU'NA:
CHP lideri "16 yaşındaki çocuk yaşı büyütülüp idam edildi" dedi. Bundan rahatsız oluyor da neden anayasaya "Hayır" diyor?

ADALI'YA ŞİİR:
Necdet Adalı, 19 yaşında tutuklandı. Suçsuzluğunun ortaya çıkacağından o kadar emindi ki firar girişimine bile katılmadı. Ama 22 yaşındayken 8 Ekim 1980'de asıldı. Nevzat Çelik, Adalı için yazdığı "Şafak Türküsü"nde "Beni burada arama anne/Kapıda adımı sorma/Saçlarına yıldız düşmüş/Koparma anne/Ağlama" diyor.

DENGE İÇİN:
12 Eylülcüler, asılan bir solcuyla denge kurmak için bir de sağcı idam etmek istedi. Adalı'dan birkaç saat sonra 22 yaşında bir genç, Mustafa Pehlivanoğlu darağacına yürüdü. Ailesi, ölümünü ziyarete gidince haber aldı.

MUSTAFA'NIN MEKTUBU:
Mustafa'dan geriye şu satırlar kaldı: "Sevgili anneciğim ve babacığım, sizlere karşı işlediğim hataları af, hakkınızı helal edin. Alın yazımız böyle yazılmış.
Ölümüme karar verenler Allah'tan bulsunlar." Bu bölümde gözleri dolan Erdoğan bir süre ara verdi. Mektubun sonunu ise sesi titreyerek getirebildi.

YAZICIOĞLU DA ÇEKTİ:
Erdal Eren 18 yaşından küçüktü asıldı. Muhsin Yazıcıoğlu'nun, Mamak'ta çektiği çileler üstüne yazdığı dizeleri unutmadık. Hüseyin Kurumahmutoğlu, namaz kılarken başına dipçikle vurularak öldürüldü.
Diyarbakır Cezaevi'nin dili yok ama orada yatan MHP'liler, vicdanlarının sesine kulak verse...

O GÜN 12 EYLÜL:
Tam 30 yıl sonra, yine bir 12 Eylül'de gencecik ölümlerle, 17 yaşı yağlı urgana taşıyan zihniyetle hesaplaşacağız. Mustafa'nın "Allah'tan bulsunlar" dediği gün işte 12 Eylül 2010 günüdür. 12 Eylül bir iade-i itibar olacaktır. CHP ve MHP hesaplaşmasa da biz 12 Eylül'le hesaplaşacağız.

'TEHDİTLER ÖNEMSİZ'
Erdoğan, CHP-MHP'nin kendilerini sürekli Yüce Divan'la tehdit ettiğini söyledi ve ekledi: Biz canımızı koyduk. O kuru sıkı tehditleri bir şey ifade etmiyor. CHP lideri önce Anayasa Mahkemesi'nin bahçesine kurduğu gecekondudan bir çıksın.