CHP'li Haluk Koç: Bu topraklarda beraber yaşadık beraber yaşayacağız.

CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Komisyonu, 21 yıl aradan sonra yeni bir "Kürt raporu" hazırlamak için bölgedeki il gezilerinin Mardin durağında sivil toplum

CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Komisyonu, 21 yıl aradan sonra yeni bir "Kürt raporu" hazırlamak için bölgedeki il gezilerinin Mardin durağında sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldi. Heyet Başkanı CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Bu topraklarda beraber yaşadık beraber yaşayacağız. Hiç kimsenin 'öteki,beriki, kapının dışındaki'şeklinde tarif edilmesine, adlandırılmasına müsaade etmeyeceğiz. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Sorunlar, sadece bölgenin değil, tüm Türkiye'nin sorunudur." dedi.

Dün Şırnak'tan başladığı çalışmalarına Mardin'de devam eden CHP Komisyonu daha sonra Diyarbakır'a geçecek. Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerde çalışmalarını sürdüren CHP Komisyonu Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Umut Oran, Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl, MYK üyesi Mahmut Duyan, PM üyesi ve Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, PM üyesi Mehmet Faraç ve CHP Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak'tan oluşuyor.

Mardin'de bir dizi incelemelerde bulunan CHP Komisyonu ilk olarak CHP Mardin İl Başkanlığı binasında toplandı. Toplantıdan sonra heyet Büyük Otel'de sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) bir araya geldi. Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "CHP üzerine düşen sosyal demokrat çözüm önerilerini bölge halkı ile tartışarak onların önerilerini dinleyerek ve onların zaman içerisinde CHP'nin bölgede zayıflamasından dolayı uzak kalmasından dolayı gelecek eleştirileri alarak mutlaka bu dönemi aşmak zorundayız. Bu topraklarda beraber yaşadık beraber yaşayacağız. Hiç kimsenin öteki beriki kapının dışındaki şeklinde tarif edilmesine adlandırılmasına hiçbirimiz müsaade etmeyeceğiz. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu bölgenin sorunları bu bölgenin tek sorunu değil, tüm Türkiye'nin sorunudur. Buradaki her olay, her gelişme mutlaka Türkiye'nin bütünlüğünü ilgilendiren bir konudur. 1989 yılında o zamanki SHP biliyorsunuz doğu ve güneydoğu sorunları ile ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlamıştı. Gerçekten o tarihteki gelişmelere bakarsanız, bugün o tarihe geri dönüp baktığınızda Türkiye gerçekleri içerisinde siyaseten söylenmesi çok zor ama birtakım incelemelerin var olduğunu göreceksiniz. 1989 yılından 2010 yılına geldik ve aradan 21 yıl geçti. Konjonktür değişti. O raporun hazırlanış tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) vardı. Bölgede çok farklı koşullar vardı, çok daha farklı ilişkiler sürüyordu. 2010 yılına geldiğimizde konjonktür de değişti, birçok uygulamalar devreye girdi. Nüfus yapıları değişti. Kentsel dengeler değişti ve siyaset daha farklı algılanmaya başlandı." dedi.

"BAZI KONULAR SİYASETTE REKABET DIŞI TUTULMAKTADIR"

CHP heyeti olarak bölgenin sıkıntılarını dinlemek için geldiklerini belirten Koç, "Sayın il başkanımız da belirttiler. Ankara'da bütün bu verilerimizi akademisyenlerin de katkısıyla ve 89'dan 2011'e geldiğimizde ve bu sorunun söylediğim temel bakış çerçevesinde neresinde ne yapabiliriz? CHP olarak bir toplumsal uzlaşma toplumsal uzlaşma dediğim zaman Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerini de hatırlatmak istiyorum. Tüm aktörlerin katıldığı ortak çözüm arayışı bir tek siyasi partinin tekelinde olmayan tüm siyasi partilerin katılacağı üniversitelerin katılacağı Türkiye'nin tüm yaşayan organlarının katılacağı bir ulusal uzlaşma sürecinde bu sorunu ele almak zorundayız. Siyaset rekabet alanıdır bunu anlıyorum ama bazı konular siyasette rekabet dışı tutulmaktadır." şeklinde konuştu.

GAP'ın ucundaki Gaziantep, Kilis ve Adıyaman bölgesini dolaşacaklarını ifade eden Koç, "Bu bölgeleri üç-dört ay içerisinde 3-4 günlük sürelerle gezeceğiz. Ondan sonra bir durum değerlendirmesi yapabilecek bilgilere eriştirdikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2010-2011 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu sorunlarıyla ilgili düşüncelerini tekrar somutlaştırarak raporu gündeme getireceğiz." diye konuştu.

CHP heyeti buradaki temaslarının ardından Diyarbakır'a geçti.