Bakan Eker: Lalahan'da açılan boğa test merkezi ile hayvan ırkı ıslah edilecek

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Enstitüsü Müdürlüğüne ait 'Boğa test merkezi, Gen bankası ve Biyoteknoloji Ünitesi' tesis

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Enstitüsü Müdürlüğüne ait 'Boğa test merkezi, Gen bankası ve Biyoteknoloji Ünitesi' tesisinin açılışını yaptı.

Açılıştı konuşan Bakan Eker, hayvan verimini belirleyen iki önemli unsur bulunduğunu, bunların en önemli olanının da genetik materyaller olduğunu söyledi. Eker, 1,5 milyon lira yatırım yapılan tesiste, test edilerek boğalardan alınacak spermlerin geliştirilmesi ile Türkiye'de hayvan ırkının ıslahına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'de hayvancılığın kendi dönemlerinde uygulanan desteklerle geliştiğini vurgulayan Eker, "Bizden önce tarımda hayvancılığın payı yüzde 4'ken biz bunu yüzde 20 yaptık. Genetik kapasite artı, hayvan soyu ıslah oldu. Türkiye ihtiyaç duyduğu kaba yem üretiminin yüzde 50'sini karşılayabiliyorken, bugün yüzde 75'ni karşılıyor. Bir yandan ırkın ıslahını, öte yandan da çevresel şartların en önemli etkenlerinden biri olan kaba yem artışını da önemli bir yere getirdik." diye konuştu.

Hayvan ıslahının ve gelişiminin sadece büyükbaşla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Eker, küçükbaş hayvancılığın da geliştirilmesi gerektiğini ve bunun için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Et ithaliyle ilgili yapılan yorumlara da değinen Bakan Mehdi Eker, dünyada ülkelerin kendi ihtiyacını karşılayacak eti üretemediğini, hayvan üretiminde gelişmiş olan Avrupa Birliği ülkelerinin ve Amerika Birleşik Devletlerinin de et ithal ettiğini bu konuda herkesin bilmeden yorum yaptığını kaydetti.

Konuşmanın ardından tesisin açılışını yapan Bakan Eker, suni tohumlama laboratuarı, gen bankası, sperm üretim laboratuvarı ve sperm alma salonlarını gezip yetkililerden bilgi aldı.