Prof. Dr.Şen: Anayasa değişikliği yargıdaki sorunları çözmeyecek

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erşan Şen, hakimlerin görevlere liyakatları doğrultusunda seçilmesi ve kimin adamı olduğuna bakılmaması

  İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof . Dr . Erşan Şen , hakimlerin görevlere liyakatları doğrultusunda seçilmesi ve kimin adamı olduğuna bakılmaması gerektiğini söyledi . Prof . Dr . Şen , anayasa değişikliğinin yargıdaki sorunları çözmeyeceğini de ifade etti .

YARSAV tarafından düzenlenen ' İnsan Hakları ve Özgürlükleri Açısından Yargı Bağımsızlığı ve Yargıç Güvencesi ' konulu sempozyumda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof . Dr . Erşan Şen , Adalet Bakanı ' nın hakimler hakkında soruşturma yapılmasına izin vermeye devam ettiği sürece yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğini söyledi . Şen , anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi durumunda , Adalet Bakanlığı Müsteşarı ' nın HSYK ' da hakim ve savcıların atamasıyla ilgili dairede görev alacağını iddia etti .

Hakim ve savcılara yatırım yapılmasını ve sayılarının artırılması gerektiğini ifade eden Prof . Dr . Şen , Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ' nda hakim ve savcıların birbirlerinden ayrılması gerektiğini kaydetti . Şen , hakim ve savcıların göreve liyakatleri doğrultusunda seçilmesini , kimin adamı olduğuna bakılmaması gerektiğini vurguladı . Prof . Dr . Şen , yargıçlarda demokratik meşrutiyetin olmayacağını , liyakatin olacağını söyledi .

İktidarların her zaman yargıya müdahale etmeye çalıştığını ifade eden Prof . Dr . Şen , yapılan anayasa değişikliğinin mahkemeleri bağımsızlaştırmayacağını ve hâkimleri teminatli hale getirmeyeceğini öne sürdü .

MENDERES ' İN YARGILANMASINA ATIF

Yargının bağımsız olmaması durumunda ne gibi kararlar verdiğinin geçmişte yaşandığını hatırlatan Prof . Dr , Şen , şunları söyledi : " Bu ülke yargısında sıkıntıyı daha Menderes döneminde çekmiştir . Eleştirebilirsiniz . Gidin mahkeme kayıtlarına bakın da siz dürüst yargılamayı görün . Oradaki rezaleti görün . Nasıl hâkim ve savcı , birilerinin adamı olduğunda sonuçlarının ne kadar vahamet olacağını görün . "

Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ' nin fotokopi üzerinden karar vermesini de eleştiren Prof . Dr . Şen , " Fotokopi ile adam tutuklamaya başlarsanız fotokopiyle de tahliye olur . Bunun nereye döneceği belli olmaz . Bu bumerangdır . " ifadelerini kullandı .

Anayasa değişikliğinin yargının sorunlarını çözmeyeceğini ifade eden Şen , Yargıtay , Anayasa Mahkemesi ve HSYK ' ya müdahale edilerek , bu ülkenin sorunlarının çözülmeyeceğini , sadece adamlarının sayısını artıracağını söyledi . Şen , " Bunu yapmaya kalktığında mutlaka bedel ödenir . Bu hataya daha önce de düşülmüştür . Bu hatadan dönülmesi , yargıyı bağımsızlaştıracaktır . Hâkime güvence gereken sistemin kurulması gerekir . " diye konuştu .

Eski Danıştay Başkanı Nuri Alan da konuşmasında , temel hakları ilgilendiren anayasa değişikliğinin oylamaya sunulmasına ilke olarak karşı olduğunu belirtti .

Alan , anayasa değişiklikleri ile halkın yeterince bilgilendirilmesi halinde evet demeyeceğini öne sürdü . Alan , hak ve özgürlükten yana olanın dışlandığını , zırvalayanın zirvede tutulduğunu iddia etti .