Otomotivde ihracat yılbaşından bu yana ilk kez eksiye döndü

İhracat rakamlarının açıklanmasının ardından en kötü haber otomotiv sektöründen geldi.

Otomotivde ihracat yılbaşından bu yana ilk kez eksiye döndü
  Tü ; rkiye ' nin tekstilden sonraki en bü ; yü ; k bü ; yü ; me dinamiği ö ; zelliğini eline alan otomotiv sektö ; rü ; , iç ; piyasadaki durgunluğun ardından bir darbe de ihracat pazarlarından aldı . Krizden kıvranan Avrupa ' nın en ö ; nemli otomotiv tedarikç ; ilerinden biri olan Tü ; rk otomotiv sanayiinin geri vitese alması , ihracatın geleceğiyle ilgili endişeleri de tekrar gü ; n yü ; zü ; ne ç ; ıkardı .

Ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv sektö ; rü ; nü ; n ihracatı , yılbaşından bu yana aylık bazda ilk kez haziranda eksiye dö ; nerken , geç ; en yılın aynı ayına gö ; re yü ; zde 11 , 7 oranında geriledi .

Sektö ; r , buna rağmen yılın ilk yarısını geç ; en yılın aynı dö ; nemine gö ; re yü ; zde 19 , 7 ' lik artış ve 8 milyar 232 milyon dolar ihracat ile kapattı .

AA muhabirinin Uludağ Otomotiv Endü ; strisi İhracatç ; ıları Birliği ' nin ( OİB ) kayıtlarından derlediği bilgiye gö ; re , ocak-haziran dö ; neminde , ihracat kalemleri arasında 3 milyar 333 milyon dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı .

Bunu , otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi . En fazla ihracat artışı , eşya taşımaya mahsus motorlu motorlu taşıtlarda gerç ; ekleşirken , en fazla dü ; şü ; ş demir yolu taşıtlarında gerç ; ekleşti .

Ocak-haziran dö ; neminde , yü ; zde 19 , 7 oranında artarak 8 milyar 232 milyon 73 bin doları bulan ihracat , geç ; en yılın aynı dö ; neminde 6 milyar 879 milyon 109 bin dolarda kalmıştı .

AYLIK BAZDA İLK KEZ EKSİ İHRACAT
Ocakta yü ; zde 44 , 1 , şubatta yü ; zde 39 , 6 , martta yü ; zde 38 , 1 , nisanda yü ; zde 20 , 6 ve mayısta yü ; zde 4 , 4 oranında ihracat artışı kaydeden sektö ; r , haziran ayında ise yılbaşından bu yana aylık bazda ilk kez eksiye dö ; ndü ; .

Haziran ayında yü ; zde 11 , 7 ' lik dü ; şü ; şle 1 milyar 287 milyon 466 bin dolar olan ihracat , geç ; en yılın aynı ayında 1 milyar 458 milyon 425 bin doları bulmuştu .

Sektö ; r , bu dö ; nemde , 11 serbest bö ; lgenin yanı sıra 155 ü ; lke ve ö ; zerk bö ; lgeye ihracat gerç ; ekleştirdi . Yoğun olarak Avrupa ü ; lkelerine yapılan ihracatta , Fransa , 1 milyar 413 milyon 778 bin dolar ile ilk sırada yer aldı .

Bu ü ; lkeyi İtalya , Almanya , İngiltere ve İspanya izledi . Sektö ; r bu dö ; nemde , Hollanda Antilleri , Ruanda , Togo , Aruba , Kongo , El Salvador , Faroe Adaları , Cayman Adaları , İngiliz Hint Okyanusu Topluluğu ve Orta Afrika Cumhuriyeti ' ne ilk kez ihracat gerç ; ekleştirdi .

AA