Türkiye'nin En Küçük İlçelerinden Bayramören'in Kaderi Yamaç Paraşütüyle Değişti

Türkiye'nin en küçük ilçeleri arasında yer alan Çankırı'nın Bayramören ilçesinin kaderi yamaç paraşütü ile değişti.

İlk kez 2008 yılı Ağustos ayında 100 Türk pilotunun katılımı ile yamaç paraşütü yarışmasına ev sahipliği yapan Bayramören ilçesinde 2009 yılında Word Cup test yarışması ile Türkiye Şampiyonası'nın bir ayağı gerçekleştirildi. 880 nüfusu bulunan ilçe şimdide de önümüzdeki yıl Bayramören'de yapılması planlanan Yamaç Paraşütü Dünya Kupası Şampiyonası'na hazırlanıyor.
Çankırı Yamaç Paraşütü ve Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Tahsin Tekin, Türkiye'nin en küçük ilçelerinden biri olan Çankırı'nın Bayramören ilçesinin kaderinin yamaç paraşütü ile değiştiğini ifade ederek, ''Önümüzdeki yıl Yamaç Paraşütü Dünya Kupası Şampiyonası Bayramören'de yapılacak'' dedi.
Türkiye'de yamaç paraşütüne ilk başlayanlardan biri olduğunu söyleyen Tekin, "Yamaç paraşütü Türkiye'de ilk yıllarda yavaş gelişmesine rağmen üniversite kulüplerinin bu spora ilgi göstermesinin ardından hızla yaygınlaştı. Erzincan'da ilk uçuş yapanlar arasında bulundum. O dönemin Erzincan Valisi olan Recep Yazıcıoğlu bu işe önem verdi ve Erzincan'da uçuşlar başladı'' diye konuştu.
Çankırı'nın Bayramören ilçesininde yamaç paraşütü uçuşlarının yapılabileceğini tesadüfen keşfettiğini ifade eden Tekin, ''2007 yılında halamın vefatı üzerine Bayramören'e gelmiştim. Yöre insanı ilçeyi geliştirip büyütmek için düşünürken, ben Bayramören'deki o muhteşem vadide yamaç paraşütü yapılabileceğini düşündüm. 8 arkadaş bölgeye tekrar gelip ilk uçuşları yaptık ve hayran kaldık. Uçuşun ardından bölgenin bizim bildiğimiz yerler arasında en güzeli olduğunu düşündük. Ardından Türkiye'de yamaç paraşütü
denince ilk akla gelen Semih Sayır'a bölgede bir yarışma ve festival yapalım dedim. 2008 yılı Ağustos ayında 100 Türk pilotunun katılımı ile bir yarışma düzenledik. Bir arkadaşımız Ankara'ya kadar uçarken, bazıları da kendi kişisel rekorlarını kırdı. Yaptığımız organizasyona Bayramören halkı büyük ilgi gösterdi ve elinden gelen yardımı yaptı. İniş yapan pilotlarımıza evlerinin kapısını açıp, ikramlarda bulundular" dedi.

"BAYRAMÖREN'DE EFSANE İSİM PETRA SLİLOVA YARIŞARAK BİRİNCİ OLDU"
Bu organizasyonun ardından daha büyük bir organizasyon için çalışmalara başladıklarını kaydeden Tekin, "İlçenin en büyük sıkıntısı şampiyonalara katılacak pilotların kalacak yer sıkıntısı idi. Bayramören'in altyapı eksiklikleri vardı. Konaklama sıkıntılıydı. Burada Öğretmen Evi'ni ayarlayıp Word Cup test yarışmalarından birinin burada yapılması için talepte bulunduk ve 2009 yılında Word Cup test yarışması ile Türkiye Şampiyonası'nın bir ayağı burada yapıldı. Bu yarışlarda bir arkadaşımız Konya'ya kadar
uçarak Türkiye rekorunu kırdı. Bölgeye gözlemci olarak ise yamaç paraşütü yarışlarının kurallarını belirleyen Xaviyer Murillo geldi. Bayanlar arasında dünyadaki efsane isim Petra Slilova yarışarak birinci oldu. Xaviyer bölgenin uçuşlar için muhteşem bir yer olduğunu söyleyerek konaklama sorunlarının aşılması gerektiğini, bu eksiklerin giderildiğinde Word Cup'ın burada yapılabileceğini ve kendilerinin de yeni bir pist kazanacaklarını söyledi'' ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine 2010 yılında yeni bir şampiyona düzenlediklerini belirten Tekin, "Eksiklerimizi gidermek için çalışmalar yaptık. Valimiz Şemsettin Uzun'un destekleri ile altyapı eksikliklerini konaklama haricinde tamamladık. Ve başarılı bir şampiyona geçirdik'' diye devam etti.

"ARJANTİN'DEN MALEZYA'YA AFRİKA'DAN RUSYA'YA KADAR BAYRAMÖREN KONUŞULUYOR"
Bayramören'in Arjantin'den Malezya'ya, Avrupa'dan Afrika'ya kadar dünyada tanındığını dile getirerek Rusya'nın birçok internet sitesinde Bayramören'den bahsedildiğine dikkat çeken Tekin, "Bu sadece Bayramören'in değil, Türkiye'nin başarısıdır. Bayramören yamaç paraşütünde bir marka oldu. Bayramören çok kısa bir süre içinde diğer doğa sporlarında da bir marka olacaktır. Bayramören her türlü doğa sporunun yapılabileceği bir coğrafyaya sahip. Önümüzdeki yıl çok önemli bir aksilik çıkmazsa Yamaç Paraşütü
Dünya Kupası Şampiyonası Bayramören'de yapılacak. Bir ilçenin kaderi yamaç paraşütü ile değişiyor ve gelişiyor'' şeklinde konuştu.
İlçenin sadece yamaç paraşütü değil birçok doğal güzelliği ile ilerleyen süreçte ön plana çıkacağını ifade eden Tekin, ''Bayramören'i bütün dünyaya tanıtarak tabii güzelliklerini ortaya çıkartıp turizmi geliştirmek niyetindeyiz. Burada Balık avlanabilir, ata binebilir, uçabilir, traking ve rafting yapabilirsiniz. Arkadaşlar yamaç paraşütü için Denizli'ye gidiyorlardı. Şimdi daha merkezi bir yerde olan Bayramören'de bu uçuşlar yapılacak. Çünkü Bayramören hem İstanbul'a hem de Ankara'ya yakın. Burada
eğitim uçuşları da yapılabilir'' dedi.

"BAYRAMÖREN MARKA OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR"
Geçtiğimiz yıl 660 nüfusu bulunan ilçenin bu yıl 880 nüfusa yükseldiğini belirten Tekin, ilçe halkının şampiyonadan çok memnun kaldığını ve özellikle yabancı misafirlerine karşı büyük ilgi duyduklarını söyleyerek, ''Özellikle kültürel anlamda önemli etkileşim içerisindeyiz. Gelen konuklarımız Bayramören ile birlikte Türk kültürünü de tanıyor. Bizim gönüllü kültür elçilerimiz oluyorlar. İlçe bu anlamda önemli yol katetti. Büyümeye başladı. Önümüzdeki süreçte turlar düzenlenmesi planlanıyor. Eğer
gerçekleşirse hafta sonu buraya insanlar doğayla başbaşa kalıp spor yapmaya gelecekler. İlçe halkı şampiyona döneminde olan yoğunluğu her dönem istemeye başladı. Bayramören bu anlamda önemli bir atılım yaparak marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İlçe diğer sporlarda gelişerek büyüyecek. Yamaç paraşütü sadece Bayramören ve Çankırı'nın değil Türkiye'nin tanıtımına da büyük katkılar sağlayacaktır'' diye konuştu.