Ankara'nın turizmi masaya yatırıldı

Ankara'nın turizmini kalkındırmak ve önemli projeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Başkent'in protokol üyeleriyle birlikte sektör tem

Ankara'nın turizmini kalkındırmak ve önemli projeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Başkent'in protokol üyeleriyle birlikte sektör temsilcileri bir araya geldi.

Rixos Otel'de Ankara Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığında yapılan toplantıya, üniversite rektörleri, belediye temsilcileri, oda temsilcileri, emniyet ve askeri yetkililerin de dâhil olduğu 50'ye yakın kişi katıldı. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel açılış konuşmasında Başkent'in turizminin canlandırılması gerektiğine işaret etti ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların elini taşın altına koymasını istedi. Şehrin yüksek bir turizm potansiyeli olduğunu kaydeden Vali Yüksel, "Dünya turizm konusunda nasıl yapıyorsa Ankara da öyle yapmalı, davranmalı. Türkiye'nin turizm sektöründe 2010 yılı için 17 milyon turist hedefi konuldu. Biz bu sayıyı 6 yıl öncesinden yakaladık ve şu anda 27 milyonu aşan bir turist potansiyeline sahibiz." dedi.

Ankara'da turizm konusunda neler yapılması gerektiğine cevap bulunması gerektiğine değinen Alaaddin Yüksel, bunun için de planlamadan altyapıya, eğitimden sağlığa kadar pek çok konunun gözden geçirilmesini ve bir yol haritası çıkarılması uyarısında bulundu. Ankara'nın marka şehir olması gerektiğinin altını çizen Yüksel, "Bu noktada önemli olan atılımlardan biri de konunun muhataplarıyla bu masanın etrafında bir araya gelmekti. Hayal etmek de bir projedir. Bu şehir için bir tanıtma vakfı kurulmalı ve Ankara'nın turizmiyle ilgili konularda anketler gerçekleştirilmeli. Ankara'nın buzdolaplarına yapıştırılan bir hatıra magneti bile yok." diye konuştu.

Konsey toplantısında Ankara'nın kültür ve turizmini anlatan sinevizyon gösterisinin ardından İl Kültür Turizm Müdürü Doğan Acar, Ankara'nın turizm ile ilgili istatistikleri hakkında bilgi verdi. Sunumdan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Altan Raşit Civan, turizmin dumansız ve bacasız bir sanayi olduğunu belirtti. "Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Başkent'in bir sağlık merkezi, termal turizmi ve Ulus tarihi kent merkezi projesi için çalışmalar yürütüyoruz. Ankara evleri, Hacı Bayram Camii restorasyonları Ankara'nın turizmi için önemli." şeklinde konuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Ankara'da meydanlar yerine kavşakların yer aldığını savundu. İlgilileri Ankara'nın turizmi açısından gerekeni yapmaya davet etti. Ayhan, üniversite olarak turizm konusunda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Anadolu Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Seçim Aydın ise Ankara'da konaklama, ulaşım ve pazarlama konularında turizmin önemli üç unsuru olduğunu vurgularken; "Sadece pazarlama konusunda biraz gerideyiz. Ankara'da bir tanıtım platformunu öneriyorum. Ankara'da ciddi bir dağınıklık var bu konuda. Bu dağınıklığın giderilmesi ve tüm kurum ve kuruluşlarının bir arada hareket etmesi gerekir. Kongre turizmini ön plana çıkarmalıyız. Otel ve konaklamalarda yüzde 50'lerde doluluk oranımız var, bunun yüzde 80'lere çıkması gerekir. Sağlık ve kaplıca turizmine önem vermeliyiz." tavsiyesinde bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Uğur Erdener de üniversite olarak yaptıkları projeleri gündeme getirip; Ankara'da sağlık ve kaplıca turizminin dışında spor turizminin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. Türkiye Kamp ve Karavanlar Derneği Başkanı Bülent Karaboncuk, farklı bir konuya dikkat çekerek, "Dünyada kamping alanı olmayan ender şehirlerden biri de Ankara. Maalesef buraya yurtdışından gelen misafirlerimiz için tavsiyede bulunacağımız bir yer yok. Kamp yapmak için gelenlere Ankara'yı tavsiye etmiyoruz. Ankara'da bir kamping alanın olmaması bizi çok üzüyor." dedi. Ankara Kalesi Derneği Başkanı Şevket Bülent Yahnici de Ankara'daki bazı tarihi ve doğal güzellikleri bile Ankaralılar'dan sakladıklarını ileri sürdü ve Ankara'nın tanıtımı için sponsorluğun varlığına işaret etti. Yahnici, daha önce Ankara Valiliği tarafından hazırlanan 'Bir Rüyadır Ankara' projesini de eleştirerek, "Maalesef bu projeye çok büyük bir bütçe ayrıldı; ancak olumlu bir sonuç olmadı." değerlendirmesini yaptı.

Vakfın isminde tanıtıma da vurgu yapan bir değişiklik yapabileceklerini ve buna hazır olduklarını aktaran Ankaralılar Vakfı Başkanı Halil Şıvgın da "Organizasyonlarda İstanbul artık yükü kaldıramıyor, Ankara bu yükün altına girmeli, bir başkentler spor organizasyonu yapılabilir." önerisinde bulundu. TV8 Ankara Temsilcisi ve Turizm Gazeteciler Derneği Başkanı Erkan Tan da Ankara turizminde sorunun Ankara'ya ziyaretçi gelmemesinde değil, gelenlerin turizmden nasibini almaması olduğunu kaydetti. Tan, Ankara'da birçok meslek odaları ve siyasi partilerin çeşitli organizasyonlar yaptığını hatırlatırken, Ankara'daki hiçbir otelde Ankara'nın tanıtımını sağlayacak bir destek masası bulunmadığından dert yandı. vurguladı.

1. Ankara Turizm ve Tanıtma Konseyi Toplantısı'na şu isimler katıldı: Ankara Vali Yardımcısı Fahri Aykırı, Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan, Ankara Üniversitesi Rektör Vekili Nilgün Nalloran, İl Jandarma Komutanı Albay Necdet Güngör, İl Emniyet Müdür Vekili Turan Aksoy, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Arslanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan, Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili Salih Bezci, Ankaraalkınma Ajansı Kurulu Başkanı Mustafa Lale, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Asım Balcı, Ankara Borsası Başkan Yardımcısı Yavuz Yıldız, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, TURSAB Ankara Temsilcisi Levent Gökgöz, Rehberler Derneği Başkanı Müyyet Tiritoğlu, TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi Alper Maçkan, TAV işletmeleri Genel Müdürü Nuray Demirer, Ankara Kulübü Başkanı Metin Özarslan, Ankaralı Gezginciler Derneği Başkanı Timur Özkan ve diğer sektör temsilcileri.