Yaz yağmuru bol ürün bekleyen narenciye üreticisini umutlandırdı

Hatay'ın Erzin ilçesinde yaz yağmuru narenciye üreticisinin yüzünü güldürdü. Ürettiği narenciye ile Türkiye narenciye üretiminin yüzde 20'sini karşıla

Hatay'ın Erzin ilçesinde yaz yağmuru narenciye üreticisinin yüzünü güldürdü. Ürettiği narenciye ile Türkiye narenciye üretiminin yüzde 20'sini karşılayan ilçede temmuz ayında yağan yaz yağmuru, son yıllarda ürettiği ürünü istediği fiyata satamayan çiftçiyi az da olsa sevindirdi.

İlçenin tabi konumundan dolayı, erken yetiştiği için erkenci mandalina olarak bilinen okitsu cinsi mandalinası ile adını tüm dünyaya duyuran ilçe çiftçisi son yıllarda birtakım sebeplerden dolayı sıkıntılı günler yaşıyor. Çiçek açma dönemine denk geldiği için geçtiğimiz Nisan ayında yağan yağmurun ürünü önemli derecede olumlu olarak etkileyeceğini umut eden üretici bu günlerde yağan yağmurla birlikte hasat döneminde bol ürün bekliyor.

Yaz yağmurunun tüm çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü söyleyen ziraat mühendisi Necat Ertaç yağmurun bütün tabiat için büyük önem arz ettiğine dikkat çekti. Tabiattaki tüm bitkilerin insan faktörü ile sulanmasının mümkün olmadığını anlatan Necat Ertaç yağmurun tamamen kesilmesi halinde, kısa bir süre sonra bütün su kaynaklarının kuruyacağını kaydetti. Ekolojik denge için çiftçilerin dikkatli su kullanmalarını isteyen Ertaç imkânı olan çiftçilerin bir an önce damlama sulama yönteminden faydalanmalarını istedi. Ertaç, narenciye bahçelerinin belirli dönemlerde belirli aralıklarla sık sulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.