'Gençlik Yasası' Masaya Yatırıldı

Bursa Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını yürüten Gençlik Meclisi, 'Türkiye Gençlik Ajansı Yasa Tasarısı'nı tüm yönleriyle masaya yatırdı

'Gençlik Yasası' Masaya Yatırıldı
Bursa Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını yürüten Gençlik Meclisi, 'Türkiye Gençlik Ajansı Yasa Tasarısı'nı tüm yönleriyle masaya yatırdı. Toplantıya katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentlerin geleceğine yönelik radikal kararlar alabilmek için toplum desteğinin çok önemli olduğunu belirterek, bu konuda sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düştüğünü söyledi.
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen 'Türkiye Gençlik Ajansı Yasa Tasarısı' konulu toplantı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Başkanlık Binası Toplantı Salonu'nda yapıldı. Türkiye genelindeki gençlik meclisleri arasında yapılan değerlendirmede 2009-2010 dönemi en iyi gençlik meclisi seçilen Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi, gençlerin sorunlarının çözümüne yönelik olarak atılan ciddi adımlardan biri olan 'Türkiye Gençlik Ajansı Yasa Tasarısı'nı tüm yönleriyle tartışmaya açtı.
Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa'da yöneticilik yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Dünyaya medeniyetin, temizliğin ve adaletli yönetimin Bursa'dan yayıldığını ifade eden Başkan Altepe, "Kent yönetiminde katılımcılık ve şeffaflık noktasında bize önemli görevler düşüyor. Bizim ecdadınız dünyaya adaletli yönetimi, insana karşı bakışı öğretti. Hizmetçiler için bile vakıf kurdu. Ayağı kırık kuşlar için bile vakıflar kurdu. Böyle bir medeniyetten geliyoruz. Ecdadımızdan gördüğümüz katılımcılığın en iyi örneklerini Bursa'da sergiliyoruz. Sağlıklı Kentler Birliği, Kaleli Kentler Birliği, Tarihi Kentler Birliği gibi birçok birlik Bursa'da kuruldu. Tüm bu güzel örneklere rağmen katılımcılık konusunda zayıf yönlerimiz de var. Yönetimde katılımcılığın daha çok sağlanması gerekir. Sivil toplum örgütlerinin yönetime daha fazla katkı koyması gerekir. Kentleri geleceğe taşıyacak radikal kararları alırken, toplum desteğinin yanınızda olması gerekir. Biz de Bursa'yı geleceğe taşıyacak önemli kararlar alırken sivil toplumu arkamızda görmek istiyoruz. Sizler de burada yaptığımız toplantılarda önemli kararlar alın ki bizler de bunu uygulayalım" diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala da toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Bursa Kent Konseyi bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yine ülkenin ve gençlerin geleceğine yönelik önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarının altını çizen Pala, "Farklı meslek grupları ve kariyerlerden insanların oluşturduğu 31 ayrı çalışma grubumuz çalışmalarını kağıt üstünde değil fiilen yürütüyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar tüm Türkiye tarafından da yakından takip ediliyor. Gururla söylüyorum ki, Bursa Kent Konseyi, Türkiye genelinde en etkin, önde gelen ve güçlü bir kurum niteliği kazandı. Yarın sizler gençler kent yönetiminde söz sahibi olacaksınız. İdarecilerin uyumu çok önemli. Bursa Kent Konseyi ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı'nın uyumu çok önemli. Mücadele, kavga çok kolaydır. Hiçbir zaman klasik siyaset içine girmedik. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da günlük siyasi çekişmelerin içine girmeyeceğiz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan oturumda hazırlıkları süren 'Türkiye Gençlik Ajansı Yasa Tasarısı' tartışmaya açıldı. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın Danışmanı Mustafa Dırık, Ulusal Gençlik Parlamentosu Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Batat, Bursa Gençlik Meclisi Başkanı Başak Saygı ve Gençlik Meclisi Siyaset Bilimi Çalışma Grubu Temsilcisi Metehan Ramazanoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı oturumun başkanlığını üstlenen Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Tahsin Bulut, bugüne kadar gençlerle ilgili bir politika oluşturulamadığını hatırlattı. Türkiye'de 22 yaş altı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 40 olduğunu belirten Bulut, "Böylesi çok boyutlu sorunları olan bir kesim için bugüne kadar ulusal bir politika belgesi oluşturulamamış. Ulusal Gençlik Ajansı oluşturulmaya çalışılıyor ancak gençlerin sadece devlet tarafından oluşturulmuş merkezlerde üretilen hizmetlerinden yararlanmaları değil sürece bizzat katılmaları ve çözümde söz sahibi olmaları gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Danışmanı Mustafa Dırık ise Türkiye Gençlik Ajansı Yasa Tasarısı hakkında bilgiler verdi. Türkiye'de hemen her kamu kurumunun gençlerle bir teması olduğunu ancak bu kurumlar arasında bir koordinasyon bulunmadığını ifade eden Dırık, "Hazırlanan tasarıda gençlerle ilgili faaliyetleri yürüten Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Spor Genel Müdürlüğü olarak yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Türkiye Gençlik Ajansı adı altında gençlikle ilgili politikaları belirleyecek, Başbakanlığa bağlı yeni bir kurum kurulması öngörülüyor" dedi.
Bursa Gençlik Meclisi Başkanı Başak Saygı ve Siyaset Bilimi Çalışma Grubu Temsilcisi Metehan Ramazanoğlu ise Bursalı gençlerin yasa tasarısına bakış açısı ve yasadan beklentilerini anlattı.