Anayasa paketini Avrupa'ya anlattı

Anayasa Mahkemesi'nin reform paketini özüne dokunmadan onaylamasının ardından Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupalı milletvekillerine p...



Anayasa Mahkemesi'nin reform paketini özüne dokunmadan onaylamasının ardından Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupalı milletvekillerine paketi anlattı. Ergin, paketin 12 Eylül'de kabul görmesi durumunda ardından yeni paketler geleceğini duyurdu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Dostları Grubu tarafından tertip edilen programa çok sayıda milletvekili ve Avrupalı yetkili katıldı. 1946 yılında çok partili hayata geçen Türkiye'de demokrasinin dönem dönem ciddi kesinti ve müdahalelere maruz kaldığını hatırlatan Ergin, mevcut Anayasa'nın da 1980 darbesi sonrasındaki askerî yönetim tarafından demokrasi dışı metotlarla hazırlanarak topluma baskıyla kabul ettirildiğini anlattı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra yeni anayasa için kollarını sıvadıklarını anlatan Ergin, çalışmalarının durmasına sebep olarak AK Parti'ye karşı açılan kapatma davasını gösterdi. İddianamenin "Google"dan derlendiğine işaret eden Ergin anamuhalefet partisi CHP'nin de kendilerine hiç yardımcı olmadığına dikkat çekti. Ergin, CHP'nin desteği olmadığı için AB sürecinde önem taşıyan bazı önemli reformları ertelemek istemediklerini, bu yüzden sınırlı anayasa değişikliğini tercih etmek durumunda kaldıklarını kaydederek, "hükümeti reformları yavaşlatmakla eleştiren Brüksel'in içeride 'masaya oturmam' diyen muhalefeti de dikkate almasını" istedi.
Sadullah Ergin, anayasa değişikliği paketinde en çok eleştirilen HSYK ve Anayasa Mahkemesi'ne üye seçiminde ise gelişmiş demokrasilerdeki uygulamaların ortalamasını esas aldıklarını belirtti. Referandumun AK Parti oylamasına dönüşüp dönüşmeyeceğinin sorulması üzerine ise, "Türkiye'de seçmenin anayasa değişikliğiyle siyasi partiyi ayırt ettiğini" kaydetti. Örnek olarak 2007 seçimlerinde yüzde 47 oy almalarına rağmen birkaç ay sonra gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı referandumunun yüzde 69'la kabul edilmesini gösterdi.
AB'nin en mühim üç kurumu AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu yaptıkları açıklamalarda reform paketine destek vermişti. AB yetkilileri, paketin 12 Eylül'de onaylanması durumunda kasım ayında açıklanması beklenen ilerleme raporuna olumlu yansıyacağını vurguluyor.

Zaman