TDK Başkanı Akalın: Çok oturgaçlı götürgeç gibi bir sözcük üretmedik

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın, kurumun hiçbir zaman şapka işaretini kaldırma ya da 'çok oturgaçlı götürgeç' gibi sözcükleri üretme

  Türk Dil Kurumu ( TDK ) Başkanı Şükrü Haluk Akalın , kurumun hiçbir zaman şapka işaretini kaldırma ya da ' çok oturgaçlı götürgeç ' gibi sözcükleri üretme gibi bir çalışmasının olmadığını söyledi .

TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın , kurumun 78 . kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada , kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi . İki yıl önce faaliyete giren Büyük Türkçe Sözlük ' te tam 616 bin 767 söz varlığı bulunduğunu belirten Akalın , " Yaklaşık iki yıl önce açılan bu sözlüğümüzü bugüne kadar 50 milyonu aşkın insan ziyaret etti . " dedi .

Sözlüklerin sanal ortama aktarılmasının ardından , toplumda sözlük kullanma alışkanlığında çok büyük bir artış görüldüğünü belirten Akalın , " Basılı sözlüklerin kullanılmasında ne yazık ki istenilen düzeyde değiliz ama sanal ortamdaki sözlüklerimiz sayesinde sözlük kullanma oranımız arttı . " diye konuştu .

Akalın , kişilerin söz dağarcıklarını geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla başlatılan Sözbul uygulamasına üye olanların sayısının 30 bine yaklaştığını ifade etti . Sözbul üyesi 30 bin kişiye her gün özel bir e-posta gönderildiğini belirten Akalın , " Bu e-postada günün sözü , günün atasözü , günün bulmacası , bir yazım kuralı ve Türk Dil Kurumu ' nun önerdiği yeni bir Türkçe sözcük yer almaktadır . Üyeliğin ücretsiz olduğu Sözbul ' a her geçen gün yeni üyeler katılmaktadır . " dedi .

" TÜRK DİL KURUMU NELERİ YAPMADI "

Akalın , şöyle devam etti : " Peki neleri yapmadı , Türk Dil Kurumu? Sıkça açıklamamıza karşın kamuoyunda yanlış bilinen şunları yapmadı Türk Dil Kurumu : Düzeltme işaretini , yani kâr , hâlâ , rüzgâr , hükûmet , millî gibi sözcüklerdeki şapka işaretini hiçbir zaman kaldırmadı . . . Çok oturgaçlı götürgeç , ulusal düttürü gibi sözcükleri ise hiçbir zaman üretmedi . "

Akalın , 78 yıldır çalışmakta olan Türk Dil Kurumu ' nun iki yeni hizmetinin daha sanal ortamda kullanıma açıldığını aktardı . Bu yazılımlardan ilkinin Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu olduğunu belirten Akalın , " Bu yazılım veri tabanında Türk Dil Kurumu ' nun yabancı sözlere önerdiği Türkçe karşılıklar yer almaktadır . Veri tabanı , yeni önerilen sözcükler ve terimlerle sürekli olarak geliştirilecektir . " şeklinde konuştu .

İkinci yazılımın ise Sıkça Yapılan Yanlışlara Doğrular Kılavuzu olduğunu kaydeden Akalın , " Böyle bir hizmetin verilmesi düşüncesi , değerli bakanımız Sayın Prof . Dr . Mehmet Aydın ' a aittir . Yanlış yazılan , yanlış söylenen sözcüklerin belirlenerek bunların doğrularının gösterilmesiyle hazırlanacak bir yazılımın , toplumda doğru ve güzel Türkçe kullanımını artırmaya yardımcı olacağını belirtmişti Sayın Aydın . Biz de böyle bir yazılımı hazırladık . " dedi .

Bütün bu çalışmaların , TDK ' nın bağlı olduğu Atatürk Kültür , Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ' nun yasasındaki eksik maddeler yüzünden seçilemeyen Bilim Kurulu Üyelerinin , oluşturulamayan yetkili kurulların ve kolların yokluğunda gerçekleştirildiğini dile getiren Akalın , " Kurumda kadrolu tek bilim adamı , şu anda huzurunuzda konuşan kişidir . Kurum yasamızın çıkması en büyük dileğimizdir . " ifadesini kullandı .

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU ' NA CEVAP

Akalın , son günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ' nun Atatürk ' ün vasiyetnamesinin anayasa değişikliği ile ortadan kaldırıldığına dair açıklamalarını da hatırlattı . Bu görüşlerin geçmişte de birkaç kez dile getirildiğini belirten Akalın , " Bugünkü kurumların Atatürk ' ün kurduğu ve vasiyetnamesinde belirttiği kurumlar olmadığı ileri sürülmüştür . Hatta kurumlarımızın bu sorunlar karşısında yargıya gittiğinde dava açma ehliyetine sahip olmadıkları bile iddia edilmiştir . " dedi .

Bu konuda Türk yargısının son sözü söylediğini kaydeden Akalın , konuşmasında şu görüşlere yer verdi : " En son 2006 ve 2007 yıllarında sonuçlanan davalarda Türk Dil Kurumu ' nun ve Türk Tarih Kurumu ' nun Atatürk ' ün vasiyetnamesinde belirttiği kurumlar olduğu , Anayasanın 134 . maddesi ve 2867 Sayılı Kanun ile de bu kurumların Atatürk döneminde kurulan kurumlar olarak tüzel kişiliğe sahip bulunduğu , bunun tartışmasız olduğu yüce Türk yargısı tarafından kesin hüküm altına alınmıştır . Kısacası kurumlarımızın , bugünkü yapılarıyla , tüzel kişilikleriyle ve Anayasa ' nın 134 . maddesiyle yüce Atatürk ' ün vasiyetnamesinde belirttiği Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu ' dur . Yüce Atatürk ' ün vasiyetnamesinin çiğnenmesi asla söz konusu değildir , asla söz konusu olmayacaktır . "