Objektif düşünen milliyetçiler halkoylamasında 'evet' der

MHP, referanduma 'hayır' kampanyası başlatacak. Ancak 12 Eylül darbesi mağduru ülkücüler aynı fikirde değil. Darbe mağdurları için kurulan Yusufiyeli Ülkücüler Derneği'nin ...

 

MHP , referanduma ' hayır ' kampanyası başlatacak . Ancak 12 Eylül darbesi mağduru ülkücüler aynı fikirde değil . Darbe mağdurları için kurulan Yusufiyeli Ülkücüler Derneği ' nin başkanı Hasan İlter , 12 Eylül ' ün hayatlarını mahvettiğini , pakete ' evet ' diyeceklerini belirtiyor . MHP Adana davasının avukatlığını yapan Hülagü Balcılar , " Objektif düşünen milliyetçiler , referandumda ' evet ' der . " diye konuşuyor .

12 Eylül darbesi , arkasında birçok mağdur bıraktı . 650 bin kişi gözaltına alındı , 230 bini mahkemelerde yargılandı . 50 kişi de idam edildi . Dönemin mağdurları , 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan anayasa değişikliği paketinden umutlu . Darbenin 30 . yıldönümünde yapılacak referandumu cuntacılarla hesaplaşma günü olarak gören 12 Eylül mağduru ülkücüler , reform paketine ' evet ' oyu vereceklerini açıkladı . Bu kişilerden biri de eski MHP Genel Başan Yardımcısı Ahmet Er . Darbenin ardından bir süre hapis yatan Er , 12 Eylül ' ün birçok ülkücünün hayatını mahvettiğini , pakete ' evet ' diyeceklerini belirtiyor . Anayasa değişikliğini kimsenin boykot etmemesi gerektiğini söylüyor . MHP ' nin referanduma ' hayır ' demesiyle kendisini inkar etmiş olacağını belirten Er , " Çünkü 12 Eylül ' de en çok zarar gören parti MHP ' ydi . MHP , milletin Meclis ' ten çıkan karara saygılı olmalı , sivil anayasayı desteklemelidir . " diyor .
Maraş , TİT , Pazarcık , MHP Adana Ülkücüler davalarının avukatlığını yapan Hülagü Balcılar da , 12 Eylül darbe anayasasını değiştiren reform paketine referandumda " evet " oyu vermek gerektiğini dile getiriyor . Muhalefetin referandumu hükümete karşı ' güvenoyu ' olarak lanse ettiklerine dikkat çeken Balcılar , MHP ' nin ' hayır ' için gerekçe açıklamasını istiyor . Balcılar , şöyle devam ediyor : " Paket , Anayasa Mahkemesi ' nden de geçti . MHP daha evvel iktidarı Ecevit ' e teslim etti . Gelecekte de imkanları olursa CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ' na teslim etmeyi tasarlıyorlar herhalde . Objektif düşünen milliyetçiler referandumda ' evet ' diyecekler . "
1980 darbesinin ardından cezaevinde ağır işkencelere uğrayan milliyetçilerin kurduğu Yusufiyeli Ülkücüler Derneği , geçtiğimiz aylarda yayınladığı deklarasyonla ' Referanduma evet . ' demişlerdi . Dernek üyesi darbe mağdurları , Anayasa Mahkemesi ' nin referandumu iptal etmemesini umutla karşıladı . Paketin halkoylamasında kabul edilerek cuntacılara yargı yolunun açılmasını bekliyorlar . Derneğin başkanı Avukat Hasan İlter , referandumda kullanacakları oyları şimdiden deklare ediyor : " Darbe mağduru ülkücülerin oyu referandumda ' evet ' olacaktır . " MHP ' nin şu anki yöneticilerinin 12 Eylül ' de acı çeken ülkücülerden olmadıklarından yaşananları idrak edemediğini savunan İlter , " Reform paketine halk geçit verirse MHP nasıl halkın karşısına çıkacak? Parti yönetiminin asıl düşünmesi gerekenler bu . Paketin geçmesini engellemek değil . " ifadelerini kullanıyor .
İzmir ülkücüler davasında 10 yıl cezaevinde kalan avukat Cengiz Ceylan , milletin değerleriyle örtüşmeyen bu Anayasa ' nın tamamen değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor . Reform paketine MHP ' nin destek vermemesini anlayamadığını ifade ederken , şu şekilde konuşuyor : " Darbe , hayatımı mahvetti . Lideri , milletvekilleri , parti üst yöneticileri yargılanmış , hayatımı mahveden bir anlayışın ürünü bu Anayasa ' nın bazı maddelerinin kaldırılmasına ' hayır ' diyemem . Bu aşamada , aslını unutmayan ülkücülerin de bu darbecilerin yargılanmasına ' hayır ' diyeceğine inanmıyorum . "
12 Eylül ' ün ardından idam ile yargılanan İrfan Sönmez de MHP tabanında yönetimin anlayışından farklı bir sesin olduğunu savunuyor . Buna örnek olarak da Elazığ ' da yaptıkları anketin sonuçlarını gösteriyor : " Geniş katılımın sağlandığı ankette Elazığlıların yüzde 90 ' ı referanduma ' evet ' dedi . Bu anketi , oylayanların büyük çoğunluğu ülkücüydü . Tabanın bu şekilde desteklediği değişikliğe parti nasıl ' hayır ' der , anlayamıyoruz . "

Zaman