'Dağ Alası'nın Koruma Altına Alınması Önerisi

Isparta İl Genel Meclisi Gençlik, Spor ve Turizm Komisyonu ile Sanayi, Ticaret ve Doğal Kaynaklar Komisyonu üyeleri Isparta'da 'dağ alası' olarak bilinen kırmızı benekli alabalık türünün koruma altına alınması için bilimsel çalışma yapılmasını istedi

'Dağ Alası'nın Koruma Altına Alınması Önerisi
  Isparta İl Genel Meclisi Gençlik , Spor ve Turizm Komisyonu ile Sanayi , Ticaret ve Doğal Kaynaklar Komisyonu üyeleri Isparta ' da ' dağ alası ' olarak bilinen kırmızı benekli alabalık türünün koruma altına alınması için bilimsel çalışma yapılmasını istedi .
Konuyu , İl Genel Meclisi ( ne taşıyan Komisyon Sözcüsü Veli Kahraman Aksu , Yenişarbademli ve Sütçüler ilçelerindeki çaylarda yaşayan dağ alasının bilinçsiz avlanma sonucunda neslinin tükenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi . Kırmızı benekli alabalık türü için tedbir alınması gerektiğini kaydeden Kahraman , " İlimizde yaşayan insanların kendi iç sularında yaşayan balıklardan istifade etmeleri , doğal bir hak olmasına karşılık , sorun nesli tükenmekte olan bir balık olunca akademik çevrelerce bu balığın kültüre alınma koşullarının araştırılarak suni yolla çoğaltılıp , tabi surla bırakılması ve buralardaki biyolojik dengenin sağlanarak yasakların sınırlandırılması ve halkın daha duyarlı olması gerekiyor . Kırmızı benekli alabalığın koruma altına alınarak popülasyonu artırılmak suretiyle olta balıkçığı da teşvik edilebilir . Böylece yörenin tarihi , doğal ve turistik zenginliklerinin tanıtımı sağlanarak , bölge halkının sosyo-ekonomik ve refah seviyesinin yükseltilmesi mümkün olabilir " diye konuştu .
Ortak komisyonun ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli teknik , ekonomik ve bilimsel çalışmalar yapmasına ilişkin görüşü İl Genel Meclisi ' nde kabul edildi .