Norveç Dışişleri Bakanlığı: İran'a biz de yaptırım uygulayacağız
Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik uygulamayı planladığı "ilave yaptırımlara", birliğe üye olmayan Norveç de tam destek vereceğini açıkladı. Dışişleri
27 Avrupa ülkesinin üzerinde uzlaştığı ilave yaptırımlarda , petrol ve doğalgaz üretimi başta olmak üzere birçok konuda İran ' a boykot uygulaması yer alıyor . Bu durumun , İran ile petrol ve gaz alanlarında birçok ortak yatırımı bulunan yüzde 70 devlet ortaklı Norveçli enerji devi Statoil ' i milyarca dolar zarara uğratabileceği kaydediliyor .
Bakanlık Sözcüsü Eide , " Bu konuda öncelikle AB ' nin ' ilave yaptırım paketini ' kesin olarak onaylamasını bekliyoruz . Daha sonra , paket içindeki maddelere bakıp hızlı bir karar vereceğiz . " şeklinde konuştu . İran ' a yönelik politikalarda AB ile aralarında çok fazla farklılık olmadığına vurgu yapan Eide , " Büyük bir olasılıkla AB ' nin bu yönde aldığı kararların hepsine biz de Norveç olarak aynen uyacağız . " dedi .
Meclis Dış Politika ve Savunma Komisyonu Başkanı Muhafazakar partili Ine Marie Eriksen Soreide de Dışişleri Bakanlığı ' nın bu konudaki tutumuna destek verdiklerini belirterek , partisinin bu konudaki fikrini " Norveç ' in bu konuda AB kararlarını takip etmesinin en akıllıca yol olduğunu düşünüyorum . Şimdiye kadar , istisnai durumlar hariç hep bu yol takip edildi . " şeklinde belirtti .
İran kıta sahanlığı içinde Statoil ' in şimdiye kadar yaklaşık 4 milyar dolar yatırım yaptığı kaydediliyor . Norveçli şirket , İran ile 2002 yılında yaptığı anlaşmayla Basra Körfezi ' ndeki " South Pars " bölgesinin 6 , 7 ve 8 No ' lu bölümlerinde , su yüzeyinden 3 bin metre aşağıda gaz arama ve çıkarma çalışmalarını devam ettiriyor . Statoil ' in kurduğu son platformun geçtiğimiz yıl üretime başladığı kaydedilirken İranlı enerji şirketi NIOC ' a da gaz-petrol araştırma ve çıkarma konularında danışmanlık hizmeti verdiği belirtiliyor .
Bunun yanı sıra , Norveçli enerji devinin Zagros dağlarındaki Anaran bölgesindeki petrol araştırma ve üretim faaliyetlerine iştirak ettiği ve Khorram Abad bölgesinde de henüz kullanılmaya başlanmayan lisansa sahip olduğu aktarılıyor . Norveç ' in , AB ' nin İran ' a yönelik sert yaptırımlarına tam destek vermesi durumunda , hisselerinin yüzde 70 ' ni elinde bulundurduğu enerji şirketi Statoil ' in İran ' daki yatırımlarının , bundan nasıl etkileneceği merak ediliyor .
Statoil Enerji Bakanlığı ' na bağlı faaliyet gösteren bir şirket olmasına rağmen , bakanlık bu konuda açıklama yapmaktan kaçınarak " Bu konuyu Statoil ' e sormalısınız . " şeklinde cevap verdi . Statoil Sözcüsü Kjersti T . Morstol ise , " Grup olarak şu anda İran ' a ekstra bir yatırım yapmamız söz konusu değil . Mevcut anlaşmalarımızda da bu konudan dolayı kısa vadede bir sorun yaşayacağımızı sanmıyoruz . Bu yatırımlarımızın grubumuz üzerinde ' hızlı ' ve ' direk ' bir etkisi olacağını düşünmüyoruz . " diyerek Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Barth Eide ' nin " yaptırımların maliyeti Norveç için çok ağır olacak " sözleriyle çelişen bir açıklamada bulundu .
Avrupa Birliği liderleri geçtiğimiz ay yaptıkları toplantıda , nükleer programı nedeniyle uluslararası baskı altında bulunan İran ' a petrol ve doğalgaz üretimi başta olmak üzere birçok hayati alanda ilave yaptırımlar konusunda uzlaşmıştı . Yaptırımlar , Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ' nin kabul ettiği son yaptırımların da ötesinde sert önlemler içermekte .
Bu yaptırımlar arasında , petrol ve doğalgaz sektörüne yeni yatırım , teknik destek ve teknoloji transferinin yasaklanması , ticaret ve bankacılık alanlarında malvarlığı dondurmaları gibi maddeler de bulunuyor . Bunun üzerine AB ülkelerine mektup yazan İran , BM ' nin kararına ek olarak hazırlanan yaptırım paketine uymalarının AB-İran ilişkilerinde ciddi sorunlara neden olacağı uyarısında bulunmuştu .