İşte 5 ülkedeki burka araştırmasının sonucu

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın dört ülkesi (Fransa, Almanya, İngiltere ve İspanya) ülkesinde yapılan bir araştırmaya göre, Avrupalıların büyük çoğunluğu yüzü tamamen örten burka ve nikabın yasaklanmasını isterken, Amerikalıların önemli bir çoğunluğu böyle bir yasağa karşı çıkıyor.

Pew Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı araştırmada, Amerikalıların yüzde 65'i böyle bir yasağı desteklemediğini belirtirken, Fransızların yüzde 82'si, Almanların yüzde 71'i, İngilizlerin yüzde 62'si ve İspanyolların yüzde 59'u burkanın yasaklanmasını istiyor.

Fransa'da burka yasağının mecliste oylanmasına sayılı günler kala, Avrupa ve Amerika'da yapılan bir araştırmada burka ile ilgili ilginç sonuçlar elde edildi. Pew Araştırma Şirketi'nin Avrupa ve Amerika'da burkayla ilgili araştırması Amerikalılar ile Avrupalılar birbirinden farklı görüşlere sahip olduğunu gösterdi. Araştırmaya katılan Avrupalıların büyük bir bölümü yüzü tamamen örten burkanın yasaklanmasını isterken, Avrupalıların aksine Amerikalıların büyük bir oranı yasağa karşı çıktı.

EN FAZLA DESTEK FRANSIZLARDAN

Araştırmanın yapıldığı Avrupa ülkelerinden Fransa yasağa en fazla destek çıkan ülke oldu. Fransızların yüzde 82'si burkanın yasaklanmasını isterken, yüzde 17'si ise bu yasağa karşı olduğunu bildirdi. Yasağa en fazla destek çıkan diğer Avrupa ülkesi ise Almanya oldu. Almanların yüzde 71 burka yasağını desteklerken, sadece yüzde 287'i böyle bir yasağa karşı çıktığı görüşünü dile getirdi. Araştırmanın yapıldığı diğer iki Avrupa ülkesi İngiltere ve İspanya'da burka yasağına destek oranı karşı olanların oranından fazla oldu. İngilizlerin yüzde 62'si yasağı desteklerken, yüzde 32'si karşı çıktı. İspanyolların ise yüzde 59'u yasağa 'evet' derken, yüzde 37'si buna karşı çıktı.

AMERİKALILAR ŞAŞIRTARAK 'ÖZGÜRLÜK' İSTEDİ

Araştırmanın en dikkat çekici ve çarpıcı sonucu ise Amerikalıların burka hakkındaki görüşleri oldu.Araştırmaya katılan Amerikalıların yüzde 65'i burka yasağına karşı olduğunu belirterek, Avrupalıların aksine daha 'özgürlükçü' bir görüş dile getirdiler. Burkanın yasaklanmasını isteyen Amerikalıların oranı sadece yüzde 28. Bu oranlar, burka yasağı konusunda Amerika ve Avrupalıların birbirinden çok farklı düşündüğünü ortaya koydu. 4 bin kişiyle telefon üzerinden yaptığı araştırmayla ilgili olarak Pew Araştırma Şirketi, burkanın yasaklanmasını destekleyenlerin politikanının daha çok sağında yer alanlar olduğunu bildirdi.

FRANSA MECLİSİNDE OYLAMA YAPILIYOR

Avrupa'da son yıllarda burkayla ilgili olarak başlatılan tartışmalar, bazı ülkelerin yasak kararı almasıyla sonuçlanmıştı. Belçika'da uzun süren tartışmalardan sonra meclisten geçen kararla kamusal alanda burka giyenlere hapis ve para cezası verilmesi kararlaştırılmıştı. Fransa'da ise geçtiğimiz meclise gelen yasa tasarısı halen görüşülüyor. Kamusal alanda burka giyimini yasaklayan tasarının önümüzdeki günlerde kabul edilerek, burkanın yasaklanacağı ifade ediliyor. Fransa istihbaratının yaptığı bir araştırmaya göre, Fransa'da sadece 367 kadının burka giydiği tespit edilmişti.


(İHLAS)