Türk balığının Avrupa'daki ilk müşterisi Polonya oldu

Perakendecilik sektörünün önde gelen isimlerinden Kipa, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin balık çeşitlerini Avrupa'ya ihraç etmeye başladı. Şir

Perakendecilik sektörünün önde gelen isimlerinden Kipa, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin balık çeşitlerini Avrupa'ya ihraç etmeye başladı. Şirket, 2 yıl önce hazırlıklarına başladığı proje kapsamında ilk ihracatını Polonya'ya gerçekleştirdi. Türkiye'nin en büyük balık üretim firması Kılıç Deniz ile anlaşan Tesco Kipa, Polonya'ya 1 ay içinde 50 ton kültür balığı ihraç etti.

Kipa, kültür balığı olarak adlandırılan Çipura, Levrek, Alabalık ve Donuk/Fileto'yu ilk etapta Türkiye'nin en büyük balık üretim firması Kılıç Deniz markasıyla, daha sonra 'Tesco Kipa' adıyla Avrupa'ya ihraç edecek. Perakende şirketi, İngiltere'ye de taze, donuk, fleto, ileri işlenmiş ve marine edilmiş ürün gamı ile yılda 3 bin ton balık ihraç etmeyi hedefliyor. Şirket bu pazarın ardından Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'ya da açılmayı planlıyor.

Tesco Kipa'nın hamlesiyle başlangıçta Avrupa'ya toplamda yılda 6 bin ton balık ihracatı hedefleniyor. Bu Türk balıkçılık sektörü adına son yıllarda görülmemiş bir ihracat ve dolayısıyla hareketlenme anlamına geliyor. Tesco Kipa Ticaret Direktörü Murat Sağlık, konuyla ilgili, "3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin Avrupa'nın balık tüketiminde büyük paya sahip olma potansiyeli yüksek. Türkiye'de üretilen balıkların Avrupalı tüketici tarafından oldukça beğenildiğini gözlemliyoruz. Balık ihracatının dışında birçok üründe de çalışmalarımız var." diye konuştu.